середа, 14 травня 2008 17:26

Тимошенко тричі перебивала Павленка

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко пішла із половини засідання уряду на перемовини до президента
Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко пішла із половини засідання уряду на перемовини до президента

Сьогоднішнє засідання Кабінету Міністрів відклали на годину. Чекали на приїзд шістьох голів облдержадміністрацій. Напередодні 47-річна прем"єрка Юлія Тимошенко обіцяла звільнити їх через дорожнечу в областях.

Приїхали 47-річний Борис Сіленков та Микола Романюк, 49 років, — херсонський та волинський губернатори.

— Віктор Андрійович дозволив мені сюди приїхати, — розповідає "ГПУ" Романюк. — Я готовий захищатися перед прем"єром. Готовий і до відставки.

Тимошенко запізнюється на 10 хв. Зачитує, що інфляція у країні зменшується. Критикує Верховну Раду, яка вже два місяці не затверджує антиінфляційні закони.

— Багато критикують режим Кучми, але за нього через зростання цін на відсоток знімали губернатора за лічені хвилини, — каже. — Тому заслухаємо доповіді шістьох губернаторів, області яких мають найгірші показники інфляції.

У залі піднімає руку віце-прем"єр з гуманітарних питань 48-річний Іван Васюник. Виходить до трибуни. Просить зачитати заяву від імені міністрів, призначених за квотою "Нашої України — Народної самооборони".

— Нинішній етап у діяльності демократичної коаліції та сьогоднішньої української влади кризовий, — оголошує. — Політика чвар, інтриг, взаємопоборювання, протистояння президента та уряду себе вичерпала. Переможців не буде, а програють держава та народ України.

Пропонує за три дні сформувати переговорну групу із представників уряду та коаліції. Вони мають визначити, що робити далі із першочерговими президентськими законами, змінами до Закону про Кабмін та кадровими призначеннями уряду.

Слово бере міністр сім"ї, молоді та спорту 33-річний Юрій Павленко. Каже, що системи антиінфляційних заходів уряд не приймав. Натомість до Верховної Ради надіслали кілька законів.

Багато критикують режим Кучми

— Так ви їх і прийміть! — перебиває його Тимошенко. — Навіщо довго язиками плескати? Пропоную частині уряду від "Нашої України" провести зустріч із президентом та Балогою і сказати, як не ламати коаліцію.

Павленко продовжує говорити. Тимошенко ще двічі вставляє репліки у його промову. Говорить, що у виступах міністрів уряд почув думку голови Секретаріату президента Віктора Балоги. Прем"єрці приносять папірець. Вона проглядає написане і каже, що їй телефонував Віктор Ющенко.

— Президент запрошує на мирні переговори, — усміхається прем"єрка. — Буду за годину і проінформую уряд про них.

Юлія Тимошенко йде. Міністр юстиції Микола Оніщук пропонує проводити засідання уряду в закритому режимі.

— Нам треба приймати рішення: або туда, або туда! Є коаліція чи її немає? — вигукує з місця міністр транспорту 52-річний Йосип Вінський. — Доти не буде ніякого продовження!

— Замовкніть! Сидіть і мовчки слухайте, що пропонують ваші досвідчені колеги, — відказує йому міністр оборони 59-річний Юрій Єхануров.

Вінський замовкає. Перший віце-прем"єр Олександр Турчинов пропонує заспокоїтися. Каже, що всі міністри — досвідчені. Пропонує перейти до іншої кімнати і продовжити засідання.

За годину на сайті президента з"являється повідомлення голови його секретаріату Віктора Балоги. Він говорить, що Ющенко не запрошував Тимошенко на зустріч — це зробив голова Верховної Ради Арсеній Яценюк. Пізніше стає відомо, що президент і прем"єр ні до чого не домовилися.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко тричі перебивала Павленка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі