понеділок, 29 вересня 2008 19:49

Тимошенко та Яценюк вшанували загиблих у Бабиному Яру

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Учора в Бабиному Яру покладали квіти: секретар Київради Олесь Довгий (справа наліво), віце-прем’єр з гуманітарних питань Іван Васюник, прем’єр-міністр Юлія Тимошенко та віце-прем’єр з питань євроінтеграції Григорій Немиря
Учора в Бабиному Яру покладали квіти: секретар Київради Олесь Довгий (справа наліво), віце-прем’єр з гуманітарних питань Іван Васюник, прем’єр-міністр Юлія Тимошенко та віце-прем’єр з питань євроінтеграції Григорій Немиря

Учора в Україні відзначали 67-і роковини від початку масових розстрілів у Бабиному Яру. Покласти квіти до пам"ятника загиблим прийшли прем"єр-міністр Юлія Тимошенко та народні депутати від Партії регіонів. Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк прибув на 2 год. пізніше.

Глава уряду Юлія Тимошенко має приїхати о 10.00. За годину до цього міліція оточує Бабин Яр. Перехожі незадоволені, бо доводиться обходити комплекс. Літні жінки обурюються, що не пускають покласти квіти.

На прем"єра біля тротуару чекають віце-прем"єр Іван Васюник, секретар Київради Олесь Довгий та працівники Кабміну. Неподалік збираються "Регіони". Тимошенко приїжджає і йде до пам"ятника. "Регіонали" залишаються. Їхній лідер Віктор Янукович так і не з"являється. Його колишній прес-секретар Ганна Герман пояснює, що він потрапив у затор і не встиг доїхати.

Тимошенко кладе квіти до меморіалу загиблим. Потім іде до пам"ятного знаку підпільникам Організації українських націоналістів, яких тут також розстріляли. Їй передають букет червоних троянд, перев"язаних червоною стрічкою. Прем"єрка двічі вклоняється. Із журналістами не спілкується, прямує до автомобіля. До неї підходить автор меморіального комплексу Бабин Яр Анатолій Ігнащенко, 78 років. Він у поношеному старому одязі. Коротко спілкується із прем"єркою. Потім розповідає: сказав їй, що скоро в Україні буде матріархат. Тимошенко заусміхалася.

— Якщо в Німеччині після Гітлера обрали Ангелу Меркель, то в Україні після Ющенка буде Тимошенко, — каже скульптор.

Біля рамки металошукача, через яку пропускають журналістів, збираються люди з квітами. Із ними стоїть 49-річна Ганна Герман. Повз проходить віце-прем"єр із гуманітарних питань Іван Васюник, 49 років.

— Іване Васильовичу, чекайте, — звертається Герман. — Оцих людей не пускає ваша охорона. Вони хочуть покласти квіти.

Віце-прем"єр повертається до чоловіків із раціями.

Яка прем"єр-міністр? Вона вже пішла!

— Яка прем"єр-міністр? Вона вже пішла! — підвищує він голос. — Вони пройдуть зі мною. Я сказав, що вони пройдуть зі мною!

Охоронець пропускає. Герман намагається завести журналістів, яких немає у списках акредитованих на подію. Охоронець їх не пускає.

— Як то так не пускати пресу? — говорить "регіоналка".

Охоронець хапає її за руку.

— Ану відпусти! І, не дай Бог, ви зараз не пустите пресу, — обурюється Герман.

Знову запитує у Васюника, у чому справа.

— Ганно Миколаївно, ви ж не на телебаченні, — тихо відповідає їй урядовець.

— А ви не у своєму кабінеті. Окрім кабінетів, ще існують люди! — кидає "регіоналка".

Журналістів пускають. Васюник їде.

Опівдні до меморіалу приїздить голова Верховної Ради Арсеній Яценюк, 34 роки. Люди заходять вільно. Близько сотні їх збирається навколо пам"ятника. Проводять мітинг.

— Саме з Бабиного Яру можна вважати початок Голокосту, — промовляє Яценюк. — Жахливо те, що ці звірі творили. У людській мові немає слів, яким чином це можна описати. Ці звірі давали звіт до Берліна. Він вказує, що за тиждень тут було вбили 33 771 єврея. Потім тут були українці, цигани, росіяни.

Зауважує, що людей на мітингу небагато.

— З іншого боку, добре, що тут багато молоді. Наша справа — це збереження пам"яті. Треба зробити все не тільки, щоб про ці звірства не забули, а щоб у кожної людини навічно закарбувалося в пам"яті: такі звірства нікому не будуть прощені, — говорить.

Після виступу Арсеній Яценюк деякий час присутній на мітингу. Охорона показує, що час йти. Спікер прощається. Дорогою до авто дорікає охоронцеві, що йому потрібно було побути ще хвилин зо п"ять.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко та Яценюк вшанували загиблих у Бабиному Яру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі