четвер, 18 вересня 2008 17:48

"Тимошенко пропонує Януковичу стати президентом"

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Народний депутат від блоку НУ-НС Тарас Стецьків каже, що ”Народна самооборона” увійде в БЮТ
Народний депутат від блоку НУ-НС Тарас Стецьків каже, що ”Народна самооборона” увійде в БЮТ

На полиці в кабінеті народного депутата із блоку "Наша Україна — Народна самооборона" Тараса Стецьківа, 44 роки, більшість книжок повернуті корінцями. Але дві — лицьовою стороною. Це "Дракула" Брема Стокера й "Український прорив" Юлії Тимошенко.

Нардеп працює в маленькому кабінеті в комітетах Верховної Ради на вул. Липській. У приміщенні стоять два столи із кріслами — для нього та помічниці. Ще є стілець для відвідувачів. Увімкнений телевізор показує політичні новини. Стецьків просить вимкнути звук, коли чує, що уряд розповідає про низьку інфляцію. Під час розмови він крутить у пальцях зубочистку.

Чи уникнемо цього разу дострокових виборів?

— Можна й не уникнути.

Вони вигідні президенту?

— Дострокові вибори ослаблюють українську державу та владу. До певної міри вони вигідні Партії регіонів, яка надіється примножити свій результат. Оскільки в очах "помаранчевих" виборців дискредитовані як "Наша Україна — Народна самооборона", так і Блок Юлії Тимошенко. Ще ці вибори на часі для крайніх радикалів — "Свободи" Тягнибока та Вітренко. А президенту — ні. Він знає рейтинги — свій і "Нашої України". Хоча припускаю, хтось навіює Ющенку, що на дострокових виборах можна щось зловити.

Тимошенко звинувачують у тому, що вона продалася Росії. Чи не перейде західноукраїнський електорат тепер до Ющенка?

— Для виборців це ще не є доконаним фактом. Так само буде проведена контркампанія Тимошенко проти Ющенка. Це розщеплюватиме суспільство. Хтось повірить Ющенку, а хтось — Тимошенко. Може, БЮТ трошки опуститься на Західній Україні. Але не факт, що воно обов"язково прибуде до "Нашої України". Розчаровані люди шукатимуть третій варіант. А якщо Арсеній Яценюк виступить зі своїм проектом, то виборець буде ділитися між "Нашою Україною", БЮТом, "Свободою", Яценюком, і дай Бог, щоб не було ще одного-двох проектів.

Яценюк встигне створити свій проект до дострокових виборів?

— Це просто. Береться одна з існуючих партій, зареєстрованих п"ять чи десять років тому. Він очолює її та розкручує. Кажуть, це може бути проект Яценюка та Богатирьової. Якщо дострокові вибори будуть, то шанси потрапити в парламент мають сім-вісім партій.

До кого приєднають "Єдиний Центр" Віктора Балоги?

— Його ні до кого ніхто не приєднає, — наголошує на кожному слові Стецьків. — Ні одна поважаюча себе політична сила з "Єдиним Центром" не схоче мати справу.

"Наша Україна" йтиме блоком?

— Думаю, що ні. Для неї найкращий вихід — стати центром кристалізації національних сил. Вона, швидше за все, запропонує партіям-учасникам теперішнього блоку приєднатися до неї або зробити це на індивідуальній основі.

"Народна самооборона" буде вливатися в Блок Тимошенко?

— Більшість членів "Самооборони" та й сам лідер тяжіють до БЮТ.

А чи вистачить у БЮТі прохідних місць для нинішніх нардепів-"самооборонців"?

— Певно, що не вистачить. Юлія Тимошенко зацікавлена в тому, щоб відомі діячі "Самооборони" були в неї у списку.

Але ми ще не знаємо, чи БЮТ не піде на союз із Партією регіонів. Що тоді? Луценко лишиться міністром чи ні? А якщо залишиться, чи матиме політичне майбутнє? А якщо не залишиться міністром, яке в нього майбутнє? Ситуація вузька. Виборець не зрозуміє, як він удруге в уряді опинився, де є Партія регіонів.

Ахметов може поставити на проект Яценюка та Богатирьової

А як люди сприймуть те, що в уряді з Партією регіонів залишається Тимошенко?

— Вони й цього не зрозуміють. Тоді БЮТ і "Регіони" підуть на зміну Конституції. У них є 340 голосів. Це найбільша небезпека — зміна Конституції вбік парламентської республіки.

Абсолютна більшість депутатів у Партії регіонів не хоче коаліції з БЮТом.

— У них азіатська психологія орди. Спочатку вести переговори, вимазувати брудом, а пізніше кинути й піти на вибори. Вірити їм не можна.

У БЮТ і "Регіонів" не складається одна ситуація. Юлія Володимирівна хоче бути прем"єром, хоче республіки канцлерської. А Януковичу вона пропонує стати президентом. Відповідно він хоче, щоб у Конституції було більше повноважень президента. На цьому питанні вони рано чи пізно розваляться.

Група Ріната Ахметова готова голосувати за таку Конституцію?

— Думаю, що ні. Хоча я не знаю, що таке група Ахметова. Скільки вона людей налічує.

Кажуть, до третини фракції.

— Поки що я ні разу цього не бачив. Більшість обіцянок, які Ахметов і Колесніков давали через Балогу Ющенкові, не спрацювали.

Що вони обіцяли?

— Казали, що в них є 70 голосів. А де ці голоси? Коли виключали Богатирьову з партії, було консолідоване рішення. Коли вони йшли на неформальний союз із БЮТом, ніхто проти не голосував.

Швидше за все, Ахметов із Колесніковим можуть поставити на новий проект Яценюка та Богатирьової. Але це тільки моє припущення.

Можливо, група Ахметова разом із Секретаріатом президента щось готує?

— Та може, й так. Тільки я не бачу результатів. Треба відверто сказати, що тактика та стратегія Віктора Балоги була помилковою. Вона поставила Ющенка перед двома варіантами: або дострокові вибори із невідомим результатом, або погодитися на союз БЮТу та Партії регіонів.

Але в Ющенка є третій конструктивний варіант: домовитися на трьох — "Наша Україна", БЮТ і Литвин. Хоча якщо він поставить умову, що Юля — не прем"єр, то шансів немає, — Стецьків пальцем малює хрест на столі. — На сьогоднішній момент найгірший вихід для України — це дострокові вибори.

Навіщо Литвину об"єднуватися із БЮТ і НУ-НС?

— При коаліції "Регіонів" і Блоку Тимошенко він зі своїми 20 чоловіками — поза грою. А якщо піде на дострокові вибори, скільки візьме? Його рейтинг плаває між 3,5 і 4,5 відсотками. Ще раз тратити гроші, просити спонсорів і отримати приблизно такий самий результат? Коли він почав це рахувати, то мав би побачити, що краще виступити в ролі рятівника демократичної коаліції і набрати на цьому популярність.

Прохідний бар"єр до Верховної Ради можуть підняти?

— БЮТ і Партія регіонів мають такі настрої. Хочуть оголосити наступні два тижні пленарними та спробувати поміняти виборче законодавство та прохідний бар"єр. Підняти його до 5–7 відсотків.

Але думаю, що цього не станеться. "Регіони" хочуть мажоритарні вибори, а БЮТ — ні. Занадто багато протиріч. Вони сіли ділити Кабінет Міністрів, і в них нічого не вийшло. Тому що "Наша Україна" звільняє гуманітарний блок, а він "Регіонам" не потрібен. Вони хочуть ресурсні міністерства. А їх займає БЮТ. Вони зависли над питанням, яким чином розділити владу в Кабміні. Те саме буде і по Конституції, і по змінах до виборчого закону.

Після розмови Стецьків поспішає на іншу зустріч. Його помічниця теж виходить, сідає в джип "Хюндай" і від"їжджає. Усі сусідні вулиці стоять у заторах.

1964, 7 червня — Тарас Стецьків народився у Львові
1986 — закінчив історичний факультет Львівського університету
1989 — член президії Львівської крайової ради Руху
1996 — член політвиконкому Народно-демократичної партії
1994, 1998, 2002 — обирався народним депутатом
2005 — президент Національної телекомпанії України
2006 — балотувався до Верховної Ради за списком блоку "Пора-ПРП", але не пройшов, стає радником президента України
2007 — обраний народним депутатом від блоку "Наша Україна — Народна самооборона"
Одружений. Має сина та доньку

Зараз ви читаєте новину «"Тимошенко пропонує Януковичу стати президентом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі