пʼятниця, 14 березня 2008 16:57

Тимошенко позбулася "УкрГазЕнерго"

Тимошенко позбулася "УкрГазЕнерго"

Минулого четверга "Нафтогаз" і "Газпром" підписали угоду про постачання газу в Україну. Прем"єр-міністр Юлія Тимошенко, 47 років, назвала це перемогою.

— В угоді відсутнє "УкрГазЕнерго". Цей посередник прибраний раз і назавжди, — каже вона. — Ситуація не просто покращилася, а стала абсолютно іншої якості.

Компанії "РосУкрЕнерго" також заплатять за поставлений в Україну газ лише за січень-лютий. Далі "Нафтогаз" купуватиме середньоазійський газ напряму в неї, або в "Газпрому". Домовленості Віктора Ющенка і Володимира Путіна про заміну попередніх посередників двома іншими уряд Тимошенко зігнорував.

Ціна на газ залишиться на рівні $179,5. Нині Україна отримує газ із Туркменістану, Казахстану й Узбекистану. На початку тижня представники цих країн приїхали в Москву і заявили, що з 2009 року підвищать ціну майже до $300 за тис. кубометрів.

— Тактично і психологічно виграла Тимошенко. Але що з цією перемогою робити Україні? — каже директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов, 52 роки. — Тимошенко може йти з прем"єрства з високим рейтингом і піднятою головою. Готуватиметься у 2009 році до президентських виборів. А для Ющенка це головний біль. Адже він залишається президентом 2009-го. А ціна на газ буде середньоєвропейською або й більше. Де шукати додатково 3–3,5 мільярда доларів?

Де шукати додатково 3–3,5 мільярда доларів?

Карасьов вважає, що всі труднощі від підвищення цін зваляться на плечі глави держави. Хоча відповідальною за це буде нинішня прем"єрка.

— Але прості люди ніколи цього не зрозуміють, — каже він.

Колишній голова "Нафтогазу" 45-річний Олексій Івченко пояснює: середньоазійські країни давно добиваються підвищення ціни на свій газ.

— Але "Газпрому" було вигідно закуповувати дешевший газ і продавати його по своїй ціні. Так впливали на Україну, — говорить Івченко. — А нині середньоазійські країни вже не хочуть продавати дешевше, ніж "Газпром".

Згідно з новою угодою, Тимошенко запускає "Газпром" на внутрішній український ринок. Той постачатиме вітчизняним заводам не менше як 7,5 млрд кубометрів газу. Це — десята частина всього ринку. Карасьов та Івченко вважають, що це погано.

— Адже власники "РосУкрЕнерго" і "УкрГазЕнерго" — українські громадяни, — каже Карасьов. — А до українських громадян, навіть багатих, можна застосувати весь арсенал державної влади. А як його застосувати до "Газпрому"?

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко позбулася "УкрГазЕнерго"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі