вівторок, 17 червня 2008 18:03

Тимошенко подарувала генсекові НАТО книжку Януковича

 

У понеділок до України приїхала делегація НАТО на чолі із генсеком Альянсу Яапом де Хооп Схеффером, 60 років.

Опівдні візитери приїздять до Секретаріату президента. Разом із главою держави 54-річним Віктором Ющенком їх зустрічають прем"єр-міністр Юлія Тимошенко, голова Верховної Ради Арсеній Яценюк, секретар Ради нацбезпеки й оборони Раїса Богатирьова та міністри.

Віктор Ющенко каже, що наша країна наполягатиме на приєднанні до плану дій із набуття членства в НАТО вже цього року.

— Я ще раз хочу заявити, що Україна не має планів розміщення на власній території будь-чиїх військових баз, — зазначає президент. — Політика майбутнього членства України — це не політика проти когось. Ми хочемо бачити Україну вільною, політично незалежною, а її територію — цілісною.

Слово надають Схефферові.

— Євроатлантична інтеграція не полягає в тому, що на території України розміщуватимуть військові бази. Вона не в тому, що українські військові братимуть участь у місіях під проводом НАТО, — говорить генсек НАТО. — Усе це міфи.

Надвечір він зустрічається із 47-річною Юлією Тимошенко у клубі Кабміну. Розмовляють за зачиненими дверима. Потім виходять до журналістів. Прем"єрка наголошує на тому, що рівень співробітництва України з НАТО набагато нижчий, ніж є між Альянсом та Росією. Схеффер додає, що НАТО надзвичайно цінує співробітництво з Москвою. Тому вступ України до Альянсу не може зашкодити відносинам з її сусідами.

Тимошенко дарує Схефферові книжку лідера Партії регіонів Віктора Януковича "Стратегія економічного й соціального розвитку України". У ній — кілька рожевих закладок.

— Тут якраз на двадцять четвертій сторінці Віктор Федорович Янукович відзначив, що в 2008 році він бачить вступ України в НАТО, — відкриває вона книжку. — Я хочу вам передати, щоб це було у вас в арсеналі.

Журналісти запитують у Тимошенко, як вона сама голосуватиме на референдумі щодо вступу до Альянсу.

— Я політик вибраний народом і діяти буду так, як вирішить народ. Ніякі мої особисті думки й власні переконання не мають значення, — ухиляється від відповіді прем"єрка.

Учора генсек НАТО Яап де Хооп Схеффер дав прес-конференцію в агенції Укрінформ на вул. Богдана Хмельницького. Перед будинком стоять дев"ять автобусів із "беркутівцями". Навпроти мітингують менш як сотня представників Прогресивної соціалістичної партії.

— Це добре, що ми зустрічаємося під час мітингів "за" чи "проти" НАТО, — зауважує Схеффер. — Це означає, що у вас країна зі здоровою демократією.

Додає, що не треба боятися Альянсу — вступ України до нього посилить суверенітет країни. Водночас каже, що немає гарантій, що у грудні наша держава приєднається до Плану дій із набуття членства в НАТО. Схеффер зазначає: головним завданням Альянсу була і є оборона його членів.


Олег Соскін жалкує, що українці панькалися з Кучмою

Біля Львівського національного університету ім. І. Франка майже сотня студентів із прапорами "Нашої України" учора скандували: "Хочемо в НАТО!" Співали українських пісень.
Поряд протестують проти вступу України до НАТО зо три десятки пенсіонерів з Прогресивної соціалістичної партії Наталії Вітренко.
В актовій залі збираються місцеві науковці та політики. Семінар "Роль НАТО у впровадженні системних реформ в Україні" проводить київський Інститут трансформації суспільства. Його директор 54-річний Олег Соскін каже, що лідери України розуміють переваги від вступу до Альянсу, а народ — ні.
— Наше завдання інформувати людей. Україні потрібна система реформ — економіки, освіти, армії. Ми й так багато часу згаяли. Ось у Румунії пристрелили диктатора Чаушеску з дружиною — і все гаразд. А ми з Кучмою панькалися. Він тепер мемуари пише.
Виступ Соскіна перериває поява послів одинадцяти країн-членів НАТО. Вони приїхали до Львова в рамках візиту делегації Альянсу в Україну. Ще мають відвідати Дніпропетровськ та Харків.
Виступають по 10 хв. Говорять англійською без перекладача.

Христина ШЕВЧУК-СТАРЕЦЬКА

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко подарувала генсекові НАТО книжку Януковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі