вівторок, 09 вересня 2008 17:55

Тимошенко обізвала Карасьова холуєм

Прем"єр-міністр Юлія Тимошенко, 47 років, обізвала холуєм директора Інституту глобальних стратегій Вадима Карасьова, 52 роки. У понеділок увечері на телеканалі ICTV вона заявила, що політолог є правою рукою глави Секретаріату президента Віктора Балоги.

— Це не робить честі прем"єру, — каже "ГПУ" Вадим Карасьов. — Хоча це стиль Тимошенко — усе переводити на особисті стосунки замість того, щоб відповідати на запитання. Вона почала цитувати мої статті. Отже, готувалася. Мені лестить, що прем"єр читає, але висновки вона робить неправильні.

Тимошенко сказала, що ви вісім місяців допомагали руйнувати демократичну коаліцію.

— Вона ж сама руйнує! — сміється Карасьов. — Каже: президент — це зло, він у всьому винний. А потім додає, що хоче бути в демократичній коаліції. Ну якщо ти президента ледь не матюкаєш, про яку коаліцію може йтися? Суперечить сама собі. Мені це смішно, але є ще й легке розчарування. Бо це не справа прем"єр-міністра — з"ясовувати стосунки з політологом.

Вам не дзвонили з її оточення з пропозиціями припинити критику?

— Для мене немає імен, Юлі чи Ющенка. Є прем"єр, президент, голова Верховної Ради. Це інституції. Якщо глава уряду робить помилки, є нещирим чи неправим у чомусь, я маю право поставити запитання.

Наприклад, вона говорить: у парламентських республіках прем"єр-міністр очолює вертикаль. Це ж неправильно! Це хтось їй розказав, а сама Тимошенко не читала. Немає у парламентських республіках Заходу жодних вертикалей. Візьмемо Німеччину з її канцлером. Там права і свободи мають місцеві громади. Британія — не федерація, але це теж країна громад. Нижня палата парламенту так і називається — Палата громад. Прем"єр хоче дорватися до ручного управління.

Як сприймаєте епітет "холуй" із вуст глави Кабінету Міністрів?

— Це засвідчує рівень наших можновладців. Вони не хочуть говорити про серйозні речі. Натомість займаються склоками, з"ясуванням стосунків. Говорять не по суті, а відволікають увагу. Це означає, що у них немає державницького мислення, — каже Карасьов. Переходить на російську й далі говорить нею. — Не володіють державницьким мисленням! Це страшно й небезпечно. Можна бути рейтинговим лідером, але не бути державником... Прийшла на прямий ефір, говорить не по суті, переводить усе на особисті стосунки, обзивається. Мабуть, у неї великий досвід купівлі політологів.

— Знаєте, в чому різниця між Ющенком і Тимошенко? — каже політолог. — У нього немає рейтингу, але є державницьке мислення. А в неї — лише рейтинг. І через таку ситуацію в нього рейтинг може зрости, а у неї — здутися.

Вадим Карасьов додає, що під час телеефіру Тимошенко могла тонко зіронізувати й цього вистачило б, щоб його обеззброїти. Зауважує: прем"єр називає себе гарним політтехнологом, але в цій ситуації помилилася. Адже зробила його знаменитим. Зазначає також, що в Україні немає нейтральних політологів. Кожен ближчий до якоїсь політичної сили чи є прихильником певних ідей.

— Тимошенко запрошувала мене до себе, — продовжує політолог. — Але чому я на цьому боці? Бо бачу тут державницьке мислення. Є розуміння того, що потрібно державі. А в інших — лише рейтинги і влада. Бо можна йти у владу, щоб потім реалізовувати державний проект. А можна заради кайфу, щоб отримувати задоволення від перебування в ній.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко обізвала Карасьова холуєм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

27

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі