четвер, 13 вересня 2007 16:42

"Тимошенко ніколи не стане прем"єром"

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Сергій Одарич запевняє, що його Партія вільних демократів не співпрацює з Партією регіонів
Сергій Одарич запевняє, що його Партія вільних демократів не співпрацює з Партією регіонів

Офіс Партії вільних демократів розташовано у Києві на вул. Московській. Це — неподалік від кінотеатру "Зоряний", штабу Партії регіонів. У політикумі подейкують, що саме вона неофіційно фінансує "вільних демократів". Запитуємо про співпрацю з Партією регіонів 40-річного почесного голову партії та мера Черкас Сергія Одарича.

— Якщо йдеться про політичну співпрацю — це брехня! Ми докладали всіх зусиль для того, щоб Янукович не став президентом 2004 року. Михайло Бродський на прохання Ющенка балотувався тоді на цю посаду.

У нас є стосунки в питаннях, пов"язаних із державною роботою. Наприклад, віце-прем"єр Андрій Клюєв конкретно допомагає просувати плани зі спорудження автомагістралі Київ—Черкаси та щодо розвитку аеропорту в Черкасах. Міністр комунального господарства "регіонал" Олександр Попов підтримав наш проект стосовно реформування комунальної галузі.

"Регіони" фінансують вашу партію?

— У нас прозоре фінансування. Були пропозиції з різних таборів, але ми жодних грошей не беремо. Серед нас є заможні люди, які мають бізнес. Бюджет нашої виборчої кампанії дуже скромний: 20–30 мільйонів гривень. Тоді як у БЮТу він складає мільярд, у "регіоналів" — 600 мільйонів.

Розмова відбувається в кімнаті для нарад на другому поверсі будинку. На першому —  кафе "Калина", що належить заступникові Одарича по партії та фактичному її лідеру Михайлові Бродському. На стіні вісить велика дошка.

— Це графік нашої передвиборної кампанії. Тут пишуться заходи, в яких беруть участь члени партії, розписані різні акції, — пояснює Одарич.

Ви вже майже рік мер Черкас. Що вдалося зробити за цей час?

— Ми практично закінчили ямковий ремонт доріг. Уперше за 20 років провели ремонт внутрішньобудинкових доріг, збільшили бюджет міста на 48 відсотків, упорядкували земельні стосунки. Тепер земля продається лише через аукціон, — перераховує Одарич. — Черкаси не можуть динамічно розвиватися, якщо не буде швидкого сучасного автомобільного сполучення з Києвом. Але місто не може самостійно збудувати магістраль. У нас із теперішнім урядом є домовленості про розробку її проекту. Але має бути група людей, які б у Верховній Раді лобіювали законопроект.

То ви для цього балотуєтеся в нардепи?

— Моє завдання на цих виборах — допомогти однопартійцям пройти до Верховної Ради. Я хочу працювати міським головою, а команда працюватиме в парламенті.

У БЮТу виборчий бюджет складає мільярд, у "регіоналів" — 600 мільйонів

Навіщо йти на вибори, якщо практично немає шансів потрапити в парламент?

— Результат може бути непрогнозований. Я не пригадую такої невизначеної ситуації, як тепер. Ми плануємо подолати тривідсотковий бар"єр.

Кажуть, що для Ющенка дострокові вибори — репетиція наступних президентських.

— У нього немає шансів виграти наступні вибори. Він за рейтингами програє і Юлі, і Януковичу. Буде третім. Тимошенко не хочеться, щоб посада президента була скасована. Тому вона штовхала Ющенка на розпуск, щоб провести в парламент 151 депутата і таким чином не дозволити її скасувати, за що виступає антикризова коаліція. Бо у Тимошенко єдиний шанс залишитися в політиці — йти на вибори й ставати президентом. Прем"єром Тимошенко не стати вже ніколи! — заперечливо хитає головою Одарич, підсувається ближче до столу й говорить: — "Наша Україна" не буде за неї голосувати. Я знаю, що частина людей під страхом розстрілу не підіймуть руки й не проголосують за неї. Навіть частина з БЮТу не голосуватиме. Бо там багато бізнесменів, і ідея ручного втручання в бізнес їх не влаштовує.

Ви понад рік тому пішли з БЮТу. Як думаєте, відтоді там щось змінилося?

— Сьогодні Юлія Володимирівна виступає в ролі красивого фантика, яскравої обгортки. Вона приховує людей, які йдуть в її списку. Бо Тимошенко самій соромно за Губського, Жеваго, Буряків, Васадзе. Сьогодні БЮТ контролюють олігархи, які були стовпами режиму Кучми. Юлія Володимирівна залишилася з десятком однодумців.

Один із лідерів БЮТу Олександр Турчинов нещодавно заявив, що коли Бродський пішов із партії, то забрав із собою частину виборчої каси.

— Я на той момент уже вийшов із БЮТу. Але кухню, яку будував Турчинов як керівник штабу, трохи знаю. Люди фінансували виборчу кампанію, приносили гроші у штаб і передавали Турчинову. Він займався їх обліком, розповсюдженням. Було запропоновано вести фінансування виборчої кампанії вчорну...

То Турчинов про ці гроші й говорить.

— От якщо він цим займався, то й має відповідати перед судом за те, що будував тіньові корупційні схеми, щоб уникнути оподаткування.

То Бродський забрав частину тих грошей?

— А хай доведе! Хай покаже його вину.

1967, 26 червня — народився в Ніжині на Чернігівщині
1989 — будучи студентом-третьокурсником, створив у Київському університеті імені Т. Шевченка осередок Народного Руху. Змушений був залишити навчання
1990 — член Центрального проводу Руху, заступник голови секретаріату
1991 — керівник президентської виборчої кампанії В"ячеслава Чорновола
1994 — засновник та керівник аналітичного фонду "Українська перспектива"
2002 — заступник голови партії "Яблуко"
2002 — гендиректор заводу "Черкаський ДОК"
2006, листопад — обраний міським головою Черкас
2007 — лідер Партії вільних демократів
Одружений, має сина і доньку

Зараз ви читаєте новину «"Тимошенко ніколи не стане прем"єром"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі