пʼятниця, 19 вересня 2008 17:47

Тимошенко не поверне знецінених заощаджень за два роки

Перед призначенням на прем"єрську посаду 47-річна Юлія Тимошенко пообіцяла повернути знецінені вклади Ощадбанку Радянського Союзу. Сказала, що подасть у відставку, якщо не зробить цього протягом двох років.

За оцінками Рахункової палати, розмір знецінених заощаджень становить 127,9 млрд грн. Це половина річного бюджету країни. 2008-го уряд Тимошенко планував повернути 20 млрд грн. Більшість із них хотіли отримати від приватизації. Але її провести не вдалося. Тому людям видали лише 6 млрд грн.

У проекті бюджету на наступний рік уряд пропонує виділити 9 млрд грн для виплат знецінених заощаджень. Половину з них теж очікують від приватизації. Тобто за два роки Юлія Тимошенко збирається повернути 15 млрд. Це вдев"ятеро менше обіцяного.

— При злагодженій політиці ми абсолютно точно зможемо повернути вклади за два роки, — знову пообіцяла прем"єрка минулого вівторка на презентації проекту бюджету-2009.

Але вже наступного дня на прес-конференції зазначила, що, ймовірно, не зможе здійснити виплати. Бо їй не дають проводити приватизацію. Адже Фонд держмайна очолює Валентина Семенюк-Самсоненко, яка не підтримує ініціативи прем"єра. А звільнити її без згоди президента неможливо.

— Можемо продати Одеський припортовий завод, залізницю, електростанції, авіаційні заводи, "Турбоатом" — унікальний об"єкт, яких п"ять-шість у світі, — перелічує найдорожчі державні підприємства колишній голова Фонду держмайна, нардеп-"регіонал" 54-річний Михайло Чечетов. — Але треба продавати погані підприємства, а не перспективні. Добре, що цього року ми їх не "спустили" і гроші не проїли.

Чечетов каже, що приватизовувати стратегічні об"єкти не можна. Бо це загрожує національним інтересам. Рішення про їх продаж має приймати президент.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко не поверне знецінених заощаджень за два роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі