вівторок, 11 грудня 2007 17:19

Тимошенко не обрали прем"єр-міністром

Через дорогу від Верховної Ради стоїть "нашоукраїнець" Владислав Каськів, 34 роки. Спирається на милицю. Регулювальник показує, що можна проходити. Інший нардеп Володимир Ар"єв бере його під руку й переводить через вулицю.

— Усе нормально, житиму, — усміхається Каськів на запитання про здоров"я.

Учора перед початком засідання депутатам роздають біографії майбутніх членів Кабміну. Юрій Луценко прогнозує, що прем"єр-міністра та уряд оберуть до обіду. Але голова Верховної Ради Арсеній Яценюк оголошує перерву до 12.30 — коаліціанти ще не узгодили склад уряду. До парламенту на нараду з ними приїздить президент Віктор Ющенко.

Коридором іде "регіоналка" Раїса Богатирьова, 54 роки. Усміхається.

— Я взагалі не знаю, що відбувається, — говорить про перші години роботи Ради. — Але настрій у мене чудовий.

За реєстрацією депутатів від БЮТу та НУ-НС стежить "регіонал" Ярослав Сухий. У нього на грудях значок "Я — в опозиції". Дехто з нардепів у їдальні снідає. Через радіомережу парламенту їх запрошують на засідання. Усі схоплюються й біжать нагору. Неквапливо доїдати сніданок залишається лише "нашоукраїнець" Юрій Єхануров.

До сесійної зали заносять президентський штандарт. В урядовій ложі — генпрокурор Олександр Медведько, голова Секретаріату президента Віктор Балога та голова Нацбанку Володимир Стельмах. Виконувача обов"язків прем"єра Віктора Януковича у залі немає.

— Шантаж, корупція — це основні причини того, чому перестав діяти парламент п"ятого скликання, — каже у своїй промові президент Віктор Ющенко, 53 роки. Він пропонує нардепам затвердити Юлію Тимошенко на посаді прем"єр-міністра. Водночас подає на міністра закордонних справ кандидатуру Володимира Огризка, а на міністра оборони — Юрія Єханурова.

Спікер Арсеній Яценюк, 33 роки, дає слово Тимошенко. Вона — в облягаючій білій сукні. Дякує Вікторові Ющенку за дострокові вибори. Обіцяє провести реформи, боротися з корупцією і підвищувати міжнародний авторитет України. Президент тим часом гортає папери.

— У нас є багато людей, які вболівають за "Шахтар", "Дніпро" і "Динамо". Але коли грає збірна України, ми всі вболіваємо за неї. Тому б я хотіла, щоб у парламенті народилася національна збірна, — говорить Юлія Тимошенко, 47 років. Обіцяє до кінця року ухвалити бюджет.

Після відповідей на запитання й виступів від фракцій Арсеній Яценюк ставить постанову про призначення Тимошенко на голосування. На табло з"являється 225 голосів "за" — на один голос менше необхідного. Депутати від Партії регіонів зустрічають це ревом і наче за командою спішать до трибуни. Тимошенко озирається на свого заступника Олександра Турчинова, 43 роки. Той хоче виступити. "Регіони" намагаються перешкодити Яценюку, але спікер дає "бютівцю" слово.

Депутати від Партії регіонів зустрічають це ревом

— Картка одного з наших депутатів з технічних причин не спрацювала, — повідомляє Турчинов.

— У депутата Олександра Омельченка теж не спрацювала, — каже 40-річний Микола Катеринчук із НУ-НС.

Омельченко сидить неподалік і витирає спітніле чоло. Яценюк пропонує знову повернутися до процедури затвердження прем"єра. Ставить пропозицію на голосування і тисне на кнопку, але "регіонал" Владислав Лук"янов, 43 роки, вириває картку Яценюка з системи. Голова Верховної Ради вимагає віддати, йому допомагає хтось із апарату парламенту. Лук"янов чекає, коли система завершить підрахунок голосів. На табло — знову 225 голосів. Лук"янов жбурляє картку назад Яценюку.

Спікер іде радитися з президентом. Тоді оголошує перерву і вони виходять.

Тимошенко скликає навколо себе депутатів і роздає їм вказівки.

— Апарат Верховної Ради, який ще не змінився, працює на Партію регіонів. Вони свідомо блокують картки, щоб Тимошенко не пройшла. Люди, які це зробили, мають відповідати по закону. Це кримінальна відповідальність, — голосно каже в кулуарах "бютівець" Богдан Губський, 44 роки.

Його однопартієць Андрій Шевченко розповідає, що не спрацювала картка Ярослава Федорчука — хоча той тиснув на кнопку. Депутати коаліції запевняють, що систему "Рада" запрограмували на число "225". Якщо голосів "за" більше, то чиюсь картку вибивало. Перший раз не змогли проголосувати "нашоукраїнець" Олександр Омельченко і "бютівець" Іван Денькович. Другий — Федорчук.

"Регіонал" Лук"янов виправдовується:

— Яценюк порушував регламент і ставив удруге на голосування питання, яке вже було проголосоване. Тому я і витяг його карточку.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко не обрали прем"єр-міністром». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі