вівторок, 13 травня 2008 18:37

Тимошенко не дала Ющенкові виступити у Верховній Раді

Учора у Верховній Раді зі щорічним зверненням мав виступити президент України Віктор Ющенко. Однак ще до початку засідання президію та трибуну заблокували депутати від Блоку Юлії Тимошенко. Вони вимагали змінити керівництво Фонду державного майна та розглянути пакет антиінфляційних заходів.

Незважаючи на блокування, до Верховної Ради з"їжджаються працівники прес-служби президента та його охорона. У сесійній залі присутня секретар Ради національної безпеки та оборони Раїса Богатирьова.

У кулуарах голова фракції БЮТ 51-річний Іван Кириленко каже: доки не виконають вимоги фракції, трибуну не розблокують.

— Ми, будучи правлячою коаліцією, змушені робити це! — знервовано махає рукою. — Ми не дивимось на порядок денний. Ставимо пакет антиінфляційних заходів і кадрові питання. Ми не говоримо про зневагу до президента. Ми запитуємо: "Доколє можна терпіти?!"

До сесійної зали через двері для нардепів заходить голова Верховної Ради Арсеній Яценюк, 33 роки. Намагається пройти до свого робочого місця. Але натовп "бютівців" його не пускає. Яценюк стає обличчям до зали.

— Оголошую ранкове засідання відкритим. Прошу шановних народних депутатів зареєструватися! — вигукує він.

Реєструються 256 парламентарів. Спікер каже:

— Я пропоную розійтися. Коли зберемося, повідомлю пізніше. Пока! — махає рукою і виходить.

— Це є один із моментів внутрішньої боротьби між прем"єром і президентом за добру стартову площадку на наступні президентські вибори. В обох сьогодні ситуація препаскудна, — каже журналістам "регіонал" Тарас Чорновіл, 43 роки.

Нардеп від блоку "Наша Україна–Народна самооборона" Ірина Геращенко називає дії БЮТу шантажем. Неподалік 44-річний "бютівець" Сергій Терьохін розповідає, що його фракція хотіла у понеділок ввечері зустрітися з Віктором Ющенком.

— Секретаріат президента нам сказав, що це неможливо, — розповідає. — Переговори тривають. Доки не домовимося, така ситуація продовжуватиметься.

У жіночому туалеті стоять "регіоналка" Олена Лукаш, 31 рік, та 40-річна Анжеліка Лабунська з БЮТу. Лукаш гортає альбом із фотографіями коштовностей. Зупиняє погляд на сережках вартістю $4 тис.

— Зовсім недорого, — зауважує. — Щось обов"язково треба замовити.

— Я ж тобі казала, що ціни тут пристойні, — говорить Лабунська і закурює.

За дійством у парламенті спостерігали іноземні дипломати. Посол США в Україні Вільям Тейлор, 60 років, каже, що приїхав до Верховної Ради вранці. Почув, що тут відбуватиметься щось цікаве:

— Це молода демократія, — з усмішкою говорить він. — Те, що тут сьогодні коїться, — наближення політичного конфлікту. Але не думаю, що дійде до політичної кризи. Цікаво, що буде далі з урядом.

Поряд із кабінетом голови Верховної Ради виставляють штандарт президента. Віктор Ющенко має давати брифінг. Подейкують, що перед цим він зустрічається з Юлією Тимошенко та лідерами фракцій.

В 11.00 президент виходить.

— Мене дивує, що сьогодні стався безпрецедентний випадок, коли коаліційна більшість приступила до блокування парламенту, — каже він.

Зауважує, що насправді БЮТ має інші цілі. Мовляв, депутати активно обговорюють можливість проведення дострокових парламентських виборів та переформатування коаліції.

— Але я хочу сказати категоричне ні! Коаліція взяла на себе відповідальність за стан у державі. Вона повинна її нести, — каже глава держави.

Він зазначає, що проект змін до Основного закону має розробляти конституційна рада. Додає, що парламент теж повинен брати в цьому участь.

— Хтось у кущах написав Конституцію і намагається авантюрним шляхом просунути зміни через парламент, через надумане створення тимчасової спеціальної комісії. Ці зміни написані під персональне замовлення. Це чергова загроза Україні, — каже Віктор Ющенко.

Зовсім недорого — сережки коштують всього чотири тисячі доларів

Президент просить уряд і коаліційну більшість терміново внести зміни до держбюджету на цей рік.

Після виступу президента до сесійної зали заходить Арсеній Яценюк. Пробирається крізь депутатів до трибуни. Оголошує ранкове засідання закритим. Каже, що керівники фракцій мають зібратися на погоджувальну раду.

Тим часом на великому екрані показують виступ прем"єрки 47-річної Юлії Тимошенко. За її словами, БЮТ розблокує трибуну, коли будуть проголосовані три антиінфляційні законопроекти.

— Чотири місяці я не відповідала на жодний закид, на жодне приниження, на жодну заборону і перешкоди щодо дій уряду, — підвищує вона голос. — Я вірила в те, що можна зробити так, щоб демократична коаліція працювала і щоб президент був разом із нею і урядом. Але тепер я починаю діяти достатньо жорстко.

Тимошенко обурюється, що пакет антиінфляційних законопроектів вже кілька місяців лежить у парламенті і його жодного разу не внесли до порядку денного.

— Але четвертий місяць поспіль ми бачимо у порядку денному закон про Кабмін із вимогами президента, які перерозподіляють повноваження в його бік, — наголошує прем"єрка.

Вулицею Грушевського, повз приміщення Верховної Ради, прямує "нашоукраїнець" Іван Плющ, 66 років.

— Нічого не скажу. Нічого не скажу, — відмахується від запитань. Потім додає: — Я ж казав, що не буде коаліції.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко не дала Ющенкові виступити у Верховній Раді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі