пʼятниця, 22 квітня 2011 01:15

"Тимошенко мала особисті борги перед Росією"

Автор: фото: ТАРАС ПОДОЛЯН
  20 квітня ”регіоналка” Інна Богословська (по центру) проводить засідання комісії з розслідування обставин підписання газових угод між Україною та Росією за урядування Юлії Тимошенко
20 квітня ”регіоналка” Інна Богословська (по центру) проводить засідання комісії з розслідування обставин підписання газових угод між Україною та Росією за урядування Юлії Тимошенко

— Маємо ціну на газ, як у Європі. Хоча до них ще труби на 2500 кілометрів, — говорить "регіоналка" 50-річна Інна Богословська. Вона відкриває третє засідання комісії з розслідування обставин підписання газових угод між "Нафтогазом" та "Газпромом". Це сталося за прем'єрства Юлії Тимошенко.

Комісію створили 17 березня. Її очолила Інна Богословська. Члени комісії кілька хвилин чекають на "нунсівця" Анатолія Матвієнка — єдиного представника опозиції. Коли він приходить, "регіоналка" півгодини розповідає про суть справи:

— Юлія Тимошенко мала особисті борги перед Росією. У 1996 та 1997 роках її корпорація ЄЕСУ ("Єдині енергетичні системи України". — "ГПУ") викачала російського газу на 450 мільйонів доларів. Договір на це підписувала з "Газпромом", але потім придумали схему й прогнали по рахунках ЄЕСУ бюджетні гроші. Таким чином вона стала винною не комерційній структурі, а Міністерству оборони. 2000-го "Нафтогаз" виписав бізнес-партнеру ЄЕСУ — компанії "Босфор" — векселі на 79 мільйонів доларів. Їх Тимошенко передала Росії. Уряд Росії не раз просив повернути борг, вимагали визнати його державним. 17 січня 2009 року Тимошенко зустрічається із російським прем'єром Володимиром Путіним. Нема документів, про що вони говорили. А за два дні підписали угоду по газу.

"Регіонал" 47-річний Олег Надоша переглядає документи, які надав помічник Богословської.

— Как можна было такое провернуть? — запитує.

Інна Богословська повертається до нього, спускає на кінчик носа окуляри:

— Играли ва-банк. Цинизм зашкаливает. Скорее всего, думали, что это никогда не всплывет. Хотя и не очень-то следы заметали.

— Еще один вопрос — погашен ли долг ЕЭСУ после заключения газовых контрактов. Или нам его еще предъявят? — запитує комуністка 62-річна Алла Александровська.

— Давайте думати, як дізнатися, чи списані ці борги, — говорить Богословська. — Якщо борги ЄЕСУ списані, то в обмін на що?

За годину засідання закінчується. Збиратимуться наступного пленарного тижня.

— Верховні українські суди визнали, що ніякого боргу не існує, — коментує роботу слідчої комісії "бютівець" Олександр Гудима, 60 років.

11 квітня проти Тимошенко порушили третю кримінальну справу — за перевищення службових повноважень під час підписання газових угод з Росією. Головні свідчення проти неї дав тодішній голова "Нафтогазу" Олег Дубина. Його підпис стоїть під угодою з російським "Газпромом". У середу їм влаштували очну ставку.

— Дубина підтвердив, що контракти по газу, які підписали 19 січня 2009 року, сформували для України ціну на газ 228 доларів, — пише Юлія Тимошенко на своїй інтернет-сторінці. — Зараз при них 300 доларів.

Зараз ви читаєте новину «"Тимошенко мала особисті борги перед Росією"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі