вівторок, 04 березня 2008 17:54

Тимошенко хоче скасувати посаду президента або прем"єра

Тимошенко хоче скасувати посаду президента або прем"єра

47-річна Юлія Тимошенко вважає, що Україною має керувати або президент, або прем"єр-міністр. Одна з цих посад — зайва. Про це вона сказала минулої суботи.

— При президентській формі правління глава держави одночасно очолює уряд. Тоді немає потреби в посаді прем"єр-міністра. Так само хороша форма правління, де країну очолює прем"єр-міністр і де немає посади президента, — говорить Тимошенко. — У будь-якій із цих моделей є один керівник країни.

Глава уряду зазначає, що у чинній Конституції функції президента і прем"єра майже однакові, і це спричиняє двовладдя та протистояння. Юлія Тимошенко говорить, що під час виборів разом із командою ініціювала консультаційний референдум. Хотіли дізнатися, яку форму правління оберуть люди — президентську чи парламентську.

— Команда президента заблокувала проведення такого референдуму, — додає вона. — Це була помилка. У подальшому поставити це головне запитання народу так і не дадуть.

Нардеп від Блоку Литвина 51-річний Михайло Сирота впевнений, що двовладдя утворилося чотири роки тому:

— Після того, як були внесені непродумані зміни до Конституції, розпочався конфлікт між посадами президента і прем"єра, — говорить він. — Наприклад, губернаторів призначає і знімає президент, а господарською діяльністю вони підпорядковані прем"єру.

Ці слова слід розуміти так: або він, або я

Сирота переконує, що заговорили про протиріччя у Конституції через розпочату президентську кампанію. Адже головними кандидатами будуть Віктор Ющенко та Юлія Тимошенко.

— Вона прийняла виклик Секретаріату президента, — коментує він заяву прем"єрки. — Протистояння загострюється і вона підібрала рукавичку, яку їй кинули.

Нардеп-"нашоукраїнець" 58-річний Юрій Ключковський називає ініціативу Тимошенко про скасування посади президента чи прем"єра "із області фантастики":

— Але у нас бувають і не такі дива, — сміється. — Є країна, де немає прем"єр-міністра і його обов"язки виконує президент, — це Сполучені Штати Америки. А є держави, де немає президента, — там є король.

Слова прем"єрки дивують директора Інституту національної пам"яті 82-річного Ігоря Юхновського. Він переконаний: це послання адресоване президенту та голові його секретаріату Вікторові Балозі. Вважає таку ініціативу передчасною.

— Якби це сказала пересічна людина, а не прем"єр-міністр, то було б зрозуміло, — говорить Юхновський. — Ці слова слід розуміти так: або він, або я. Перший віце-прем"єр Олександр Турчинов і голова секретаріату Віктор Балога мають частіше спілкуватися, щоб не було таких непорозумінь.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко хоче скасувати посаду президента або прем"єра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі