четвер, 20 березня 2008 16:53

"Тимошенко була би добрим президентом"

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  11 жовтня 2005 року Володимир Філенко під час святкування свого 50-річчя у ресторані готелю ”Київ”. Позаду нього — колега по партії Тарас Стецьків
11 жовтня 2005 року Володимир Філенко під час святкування свого 50-річчя у ресторані готелю ”Київ”. Позаду нього — колега по партії Тарас Стецьків

Готель "Київ" — через дорогу від Верховної Ради. На першому поверсі — крамниці з продажу діамантів і кав"ярня. Тут багато народних депутатів. Хтось у готелі живе, дехто проводить зустрічі. На другому поверсі чотири затишні зали зі столами і кріслами — ресторан і бар. Відвідувачів мало. Один із них — народний депутат від БЮТу Володимир Філенко, 52 роки.

— Постав один із тих, які я подарував, — просить бармена.

Вітається з кореспондентом "ГПУ" і пояснює, що тут часто з кимось зустрічається. Зазвичай вмикають "комп"ютерну" музику, тож депутат купив вісім дисків з інструментальними композиціями та джазом.

Філенко замовляє джин-тонік із льодом та йде до крайнього столу біля вікна. Стільці оббиті добротною зеленою тканиною з візерунками, на вікнах вишневі штори. На стінах відблискують панелі з темно-коричневого лакованого дерева. Починає лунати спокійна музика, звучать гітара та фортепіано. Бармен приносить два джин-тоніки.

Чому БЮТ проголосував за президентський проект "Закону про Кабмін", адже він обмежить повноваження Юлії Тимошенко?

— Як політик і законодавець зі стажем, можу сказати, що ряд положень там не відповідають чинній Конституції. Але ми робимо багато поступок для єдності демократичної коаліції. Це вимушений політичний крок, щоб отримати взамін інші голосування. Найбільш принципове з них — оголошення дострокових виборів у Києві.

Так, частина повноважень від прем"єра перейдуть до президента. Нас це не лякає. Юлія Тимошенко вміє працювати ефективно за будь-якого законодавчого поля. Навіть не зовсім вигідного для Кабміну. Це вона демонструвала і 2005 року, коли ще діяла попередня редакція Конституції.

Але щоб новий закон набув чинності, потрібно прийняти його в цілому.

— Так.

Рік тому за допомогою БЮТу антикризова коаліція прийняла "Закон про Кабмін", який частину повноважень президента передав главі уряду. Невдовзі цю підсилену посаду прем"єра обійняла Юлія Тимошенко. Цього разу зміцнюють посаду президента. Тимошенко збирається стати главою держави?

— Коли мова йде про дві гілки, які діють спільно в рамках коаліції, то це менш важливо. Розумію, що ви хочете почути від мене. Але сварити президента з прем"єром не завдання діючого політика. Чи Юлія Володимирівна йтиме, чи не йтиме... Час покаже. Ющенко і Тимошенко постійно говорять, що це питання не на часі, — усміхається.

Тимошенко була би добрим президентом?

— Вона буде ефективною на будь-якій посаді. Досі актуальний вислів: "Якби Ющенко була міністром соціальної політики і праці, це було б головне міністерство у Кабміні", — Володимир Філенко обмовляється: називає Тимошенко прізвищем президента. Але цього не помічає і з усмішкою продовжує: — Якби вона була міністром молоді та спорту, то це міністерство було б головним у Кабміні. Тобто вона дійсно здатна системно виконувати великий обсяг роботи. Успіхи і невдачі виховали з неї ефективного державного діяча. З цієї точки зору Тимошенко була би добрим президентом.

Їй закидають недемократичний стиль керівництва, надмірний авторитаризм...

— Це вічна дискусія — яка форма управління державою найбільш ефективна. Практика показує, що іноді авторитарні режими досягають більших успіхів. Коли перед країною стоять серйозні виклики, певний авторитаризм може бути на благо. Маргарет Тетчер — хрестоматійний приклад із доволі недавньої історії. Її рішучі і часом волюнтаристські кроки дали можливість провести в Англії реформи, плодами яких користуються й сьогодні. Україна потребує серйозних реформ. Тому певна зібраність, організованість, якщо хочете — розумний авторитаризм... Не говорю про сильну руку. Я — рафінований демократ. Але я проти розхлябаності, мямлення, хитання зі сторони в сторону. Треба робити певний прорив.

Якщо ж порівнювати з тим, як приймають рішення в Партії регіонів або "Нашій Україні", то в нас — розгул демократії. Юлія Володимирівна часто проводить засідання фракції. Заручається підтримкою, щоби потім не мати головного болю. Тому на сьогодні розмови про її авторитаризм перебільшені.

Нардеп курить сигарети "Парламент". Щоразу коли гасить непалок, підходить офіціант і замінює попільничку.

У партії "Реформи і порядок" зібралися вільні й досить розумні політики. Чи в складі БЮТу члени ПРП є окремою групою?

— Це правда, ПРП є кузнею кадрів. Нині більшість її вихованців у БЮТі, але є і в Партії регіонів, й у блоці НУ-НС. Із чотирьох польових командирів Майдану троє були з ПРП. Дев"ятеро  очолювали обласні штаби під час президентської кампанії. ПРП мала найбільшу партійну групу в блоці "Наша Україна" у парламенті 2002 року. Тобто ми дійсно спричинилися до перемоги Віктора Ющенка. Але потім програли внутрішнє змагання "любим друзям". І як інтелектуальна, ідейна партія були витиснуті з "Нашої України". Так само ми співпрацювали з БЮТом. У першому уряді Тимошенко її опорними міністрами були члени ПРП — Сергій Терьохін, Віктор Пинзеник і Микола Томенко. Нині ми кадрово підсилили БЮТ. Працюємо як окрема група, але цього не рекламуємо. Шукаємо для себе рішення, бо є розмови про наше злиття з "Батьківщиною". Але в силу існуючого законодавства цього реалізувати не можемо.

Чи є сенс у подальшому існуванні ПРП?

— Життя покаже. Ми готові до обох варіантів. Не маємо застережень проти злиття. Але є ряд сильних аргументів для того, щоб залишатися окремою партією.

Без диктофона я ще щось сказав би

Але якщо всі партії БЮТу зіллються з "Батьківщиною", то вже буде не Блок Юлії Тимошенко?

— Є ще Українська соціал-демократична партія. Але дійсно, назва блоку розкручена. Тому доцільне існування саме Блоку Юлії Тимошенко. Чимало людей входять до БЮТу, вступаючи саме до ПРП.

Наближені до президента депутати з НУ-НС нарікають, що чимало "нашоукранців" зараз схильні до переходу в БЮТ.

— У нас є певне "табу" на обговорення внутрішніх справ колег по коаліції. Чого полоскати їм білизну? Але на ваше запитання я відповів би: а хто кому лікар?

Після оголошення дострокових виборів у Києві кого більше боятимуться чиновники — президента чи прем"єрку?

— Давайте говорити не про страхи, а про повагу. Всі опитування показують: Тимошенко є лідером громадської думки. Основою страхів-поваги є саме це.

Відчувають, що за півтора року Тимошенко може очолити державу?

— Як варіант. А може, залишиться прем"єром.

Володимир Філенко припускає, що невдовзі дострокові вибори будуть оголошені і в Харкові. Рішення по київській і харківській владі називає "винятковими". Каже, що через суди важко доводити злочини місцевих керівників.

— На розмову з вами я прийшов із засідання парламентського комітету з правосуддя. Працюю там третій термін. Смію стверджувати, що знаю про глибоку корупцію, яка поїла суди. Особливо після прийняття положення про пожиттєве обрання суддів, — пояснює "бютівець".

Депутатові постійно дзвонять. Він вимикає звук і відкладає мобільний на стілець. За кілька хвилин щось дзвінко падає на підлогу: хтось Філенку знову телефонував, і його мобільний на вібро-дзвінку сповз зі стільця. "Нокіа" нардепа має металевий корпус. Від удару в неї відлетіла задня кришка. Філенко, не припиняючи розмови, підіймає телефон і прикріпляє її назад.

Днями Юлія Тимошенко взяла в радники Сергія Тігіпка — мільярдера, який керував виборчим штабом Віктора Януковича під час  президентської кампанії 2004 року. Навіщо вона стягує до себе мільярдерів: Віталія Гайдука, Валерія Хорошковського, Сергія Буряка, Таріела Васадзе, Костянтина Жеваго?

— Під час громадянської війни у Сполучених Штатах між Північчю і Півднем президента Лінкольна запитали: "Навіщо ти у себе тримаєш такого-то генерала? Він же такий-сякий негідник!". Він каже: "Я знаю. Але краще нехай він сидить у мене в наметі, аніж вийде і буде воду зверху на мій намет лити". Не треба робити собі ворогів, вони і так знайдуться. А талант перетворювати ворогів на союзників... Хоча мені теж це не зовсім подобається, бо я тоді з Тігіпком політично воював. Так само мене дивує призначення заступником міністра будівництва й архітектури Іщенка — колишнього заступника Медведчука в Адміністрації президента. Можливо, варто дивитися і ким він був, і ким є сьогодні, — Філенко зітхає і додає: — Без диктофона я ще щось сказав би.

Таке враження, що Юлія Тимошенко почала боротьбу з групою  "Приват" Ігора Коломойського та Геннадія Боголюбова за  Кременчуцький нафтопереробний завод і "Укртатнафту"...

— У даному випадку вона відстоює державні інтереси. Тому це виправдана війна.

Прощаємося. Володимир Філенко каже, що має зустріч із міністром юстиції Миколою Оніщуком. До бару саме заходить інший "бютівець" Гарегін Арутюнов. Вітається з колегою і прямує до того ж столу, з-за якого щойно встав Володимир Філенко.

1955, 11 жовтня  — Володимир Філенко народився в селі Шелудьківка Харківської області
1977 — закінчив Харківський державний університет
1979 — секретар Зміївського райкому комсомолу
1982 — заступник командира роти з політичної частини
1992 — голова Партії демократичного відродження України
1996 — перший заступник голови Народно-демократичної партії
1999 — заступник голови партії "Реформи і порядок"
1991, 1998, 2002 — обирався народним депутатом
2006 — керівник виборчого штабу блоку "Пора-ПРП". Блок до парламенту не проходить
2007 — обраний народним депутатом від БЮТу
Одружений. Має доньку та сина

Зараз ви читаєте новину «"Тимошенко була би добрим президентом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі