понеділок, 03 грудня 2007 14:48

Тимошенко бачить себе президентом

На цьому тижні Україна зможе спостерігати за продовженням захопливої парламентської епопеї. Перед нами розгортається справжній спектакль, в основі якого — пристрасне бажання Віктора Ющенка нейтралізувати потенційну конкурентку на президентських виборах-2010.

Колись українці вважали Віктора Андрійовича і Юлію Володимирівну найромантичнішою парою вітчизняного політикуму. Нині політична гра за їхньою участю більше нагадує взаємини старезного дядечка-банкіра і його молодого енергійного спадкоємця. Жвавий молодик хоче швидше прибрати до рук активи старого родича. Здається, чекати залишилося вже недовго. Тим образливіше для спадкоємця, розпливаючись у підлесливій посмішці, випрошувати у скупого дядька черговий підпис на чеку або довіреність на ведення справ.

Те, що Юлія Тимошенко планує стати президентом, бачать усі. Віктор Ющенко для харизматичної пані з косою — це людина, яка тимчасово займає її крісло. Місце лідера країни. І хоча політичний вплив і рейтинг глави держави неухильно зменшуються, обійтися без активної співпраці з ним поки що не можна. Ющенко повинен був призначити дострокові вибори, потім дати зелене світло коаліції та прем"єрству Тимошенко. Юлії Володимирівні доводиться терпляче вичавлювати з гаранта необхідні рішення. У хід ідуть променисті усмішки, запевнення в політичній лояльності й завуальований шантаж.

А то й просто всипле в каву дозу миш"яку

Немолодий банкір не вірить усмішливому спадкоємцеві. Йому добре відомо: амбітний хлопець мріє про швидкий перехід любого дядечка в інший світ. Ох, яка велика спокуса вигнати нахабного молодика геть! Але, на жаль, сили вже не ті, й відкритий розрив із рішучим спадкоємцем матиме фатальні наслідки. Чого доброго, ображений молодик збере лікарський консиліум і домагатиметься визнання дядечка недієздатним. А то й просто всипле в каву дозу миш"яку.

В опозиції Юлія Тимошенко ще небезпечніша, ніж скривджений спадкоємець. Віктор Андрійович це чудово розуміє. Тому, скріпивши серце, вимушений дати "добро" на створення демократичної коаліції. І навіть примиритися з прем"єрством Тимошенко, винайшовши складні механізми контролю за норовистою Юлею і протидію її ініціативам.

Натиск енергійного спадкоємця, що крок за кроком прибирає до рук усі активи, дратує старезного дядечка. Зосередивши свій гнів на хлопцеві, банкір забуває, що справжні причини його нинішньої безпомічності — нещадний час і неправильний спосіб життя. Віктор Ющенко так само хворобливо переживає здачу електоральних позицій лідерці БЮТу. Президент бачить у ній головне джерело проблем, хоча перш за все в обвальному падінні рейтингу винен він сам: виборці не пробачили Ющенкові надто вільного поводження з ідеалами Майдану. Віктор Андрійович зробив власний політичний скін справою найближчого майбутнього. І не дивно, що в цих умовах Тимошенко кортить швидше перебрати на себе права спадкоємця.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко бачить себе президентом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі