вівторок, 30 грудня 2008 15:16

"Тільки Ющенко може змінити Конституцію"

Автор: фото: Андрій Єловіков
  Директор Інституту національної пам’яті Ігор Юхновський вважає головним завданням для наступного президента зміну Конституції
Директор Інституту національної пам’яті Ігор Юхновський вважає головним завданням для наступного президента зміну Конституції

Понад чотири роки тому найстарший тоді депутат Верховної Ради Ігор Юхновський, 83 роки, привів до президентської присяги Віктора Ющенка. Цей крок у стінах парламенту мав символічне значення. Тривали перші дні помаранчевої революції.

Згодом був третій тур наприкінці грудня й перемога. Віктор Ющенко став президентом, а Юлія Тимошенко — прем"єр-міністром. Ігор Юхновський очолив 2006 року Інститут національної пам"яті.

— Найбільшою політичною помилкою Ющенка було те, що одразу після перемоги на президентських виборах він не розпустив парламент. Це дало б йому більшість у парламенті, — говорить Ігор Рафаїлович.

Він сидить за довгим столом для нарад у своєму кабінеті в одному зі старих будинків на вул. Липській у центрі Києва. Поряд із колишнім нардепом — статуетка бичка на підставці, стилізованій під яскраву зелену траву. За китайським календарем це символ 2009 року. Він буде п"ятим у президентській каденції Віктора Ющенка.

— Була велика вина Віктора Андрійовича, — продовжує Юхновський. — Його політика ліберальної демократії — лінива. Ця формула "Бандитам — тюрми" не була здійснена зверху президентом щодо тих головних злочинців, яких він бачив. А потім це пішло вниз. Ми маємо в усіх державних організаціях неймовірний підкуп. Це результат ліберальної демократії.

Лідери помаранчевої революції Віктор Ющенко і Юлія Тимошенко нині обмінюються жорсткими звинуваченнями. А чотири роки тому разом говорили про помилки президента Кучми. Про що це свідчить?

— Прямування Юлії Володимирівни до президентського крісла набирає хворобливих форм. Це трагедія. Змагання між Віктором Ющенком і Юлією Тимошенко почалося з початку 2005 року. Коли Юлія Володимирівна була призначена прем"єр-міністром, почалися дії, які не відповідали принципам помаранчевої революції. Вона одразу зустрілася із фракцією Української народної партії і звернулася до її голови Юрія Костенка з такими словами: "Юра, ми з тобою завжди розуміли одне одного. Я тебе прошу, не йдіть на вибори з "Нашою Україною".

Але це повний парадокс, коли за всяку дрібницю вина кладеться на президента! Я сьогодні прочитав, що готують імпічмент главі держави за те, що він провів дострокові парламентські вибори 2007 року.

У середовищі БЮТу визнають, що готуються до цього...

— Та ж вони самі ініціювали ті дострокові парламентські вибори! Володимирові Михайловичу Литвину потрібно остерігатися помилки — щоб він не спробував скористатися своєю владою для ініціювання імпічменту президента. Президентська кампанія розпочнеться за шість місяців!

На те і є СБУ, аби знати, як зберегти цілісність держави і зробити так, щоб її гарант не був так обпльований!

А нині в першу чергу слід долати економічну кризу. Найголовніші гілки нашої економіки — сільське господарство й харчова промисловість, металургія і добувна промисловість. Там можна навести порядок. Наша низькосортна сталь могла іти б на будівництво об"єктів для Євро-2012. А щодо величезної кількості зерна, то треба впорядкувати зерносховища. А також масово розвивати вирощування птахів і свиней. Бо й одне, і друге споживає велику кількість зерна.

Хіба економічна криза штовхає політиків на вирішення таких питань?

— Вони мусять вирішувати їх.

Однак це має вигляд, що вони намагаються потопити одне одного під час катаклізмів.

— Якщо за президентство будуть боротися Юлія Володимирівна і Янукович, то буде постійна гризня між ними. А "Наша Україна" піде в опозицію. Якщо президентом оберемо Віктора Федоровича, то Юлія Володимирівна із фракцією буде у великій опозиції. Якщо виберемо її, то станеться навпаки — буде похід донецьких на Київ. Крім того, кожен із них претендуватиме ще на один президентський термін. Що ж до Віктора Андрійовича, то йому світить лише один. Третього не буде. То що він робитиме після обрання? Змінить Конституцію.

У нашій Конституції закладена біда: за одне й те ж відповідають багато гілок влади. Основний закон чітко не розділяє владну роботу між Кабінетом Міністрів і президентом. Через це завжди будуть непорядки й неузгодженості між ними. Потрібно вирішити, яку державу маємо будувати: президентську чи парламентську? Хоча з такою Верховною Радою, яка є зараз, важко собі уявити парламентську республіку.

Президента підтримують п"ять відсотків населення.

— Не розумію, у чому його звинувачують. Коли запитую в людей, то мені говорять якісь побутові речі: от його син їздив на якійсь там машині. Ну й що? Яке це має відношення до держави? Ця хвиля наклепів і дрібної напівправди... Хіба це припустимо, коли фракція комуністів у парламенті так жорстко лає президента?

Не лише вони. Давид Жванія із блоку НУ-НС обізвав Віктора Ющенка "дурнем", Андрій Портнов із БЮТу — також.

— Це правда. Не тільки комуністи. От я і запитую, де є Служба безпеки?

А що вони можуть зробити з народними депутатами? Хіба що викликати на розмову і пригрозити натиснути на їхній бізнес?

— СБУ має вживати заходів, щоб встановити у країні певну повагу до тих людей, які є гарантами її державності. На те і є СБУ, аби знати, як зберегти цілісність держави і зробити так, щоб її гарант не був так обпльований! Хто б це не був. Ну, нехай буде Юлія Володимирівна. Що станеться з її авторитетом? Його так само обпльовуватимуть. Чи якщо Янукович стане президентом. Це теж продовжуватиметься. Він що, використовуватиме мафіозні озброєні структури для свого захисту?

Юхновський говорить розмірено. Руки тримає в замку, великими пальцями крутить один навколо другого. Прем"єрку постійно називає на ім"я по-батькові, а лідера Партії регіонів — майже завжди на прізвище.

Чому ви вважаєте, що саме Віктор Ющенко має змінювати Конституцію? Цим слід займатися парламенту, а достатньо голосів мають разом лише фракції БЮТу й Партія регіонів.

— Тимошенко і Янукович намагатимуться захопити повноту влади, виходячи за конституційне поле. Конституцію може змінити лише президент, якому не світить третій термін. Це має бути Віктор Ющенко. І після цього він у будь-який час може піти у відставку. Якщо б Ющенко домовився зараз, що до виборів має відбутися зміна Конституції... Та я не уявляю, які зміни може прийняти цей парламент. Він не працює. За що ті депутати одержують стільки грошей, абсолютно не працюючи?

Здається, що до виборів президента Конституцію вже не змінять. Тому розумний вихід — обирати главу держави за цією. Потім він має її змінити.

По чому президента Віктора Ющенка запам"ятає історія?

— Він справді український президент. У тому, що він є українцем і його душа болить за Україну — немає жодного сумніву. Та ми, виборці, не забезпечили йому більшості в парламенті. Він президент без більшості. У цьому наша величезна громадянська вина. Люди повелися як панночки: цей мені подобається, цей не подобається. А треба було діяти стратегічно. Бо з такою Конституцією президентові необхідно мати більшість у парламенті.

Віктор Андрійович безмежно відданий Україні патріот, але має слабкість. Це ліберальна демократія. У нього не підіймається рука покарати без суду. У державах, які починають розвиватися, така розкіш не існує. Президент повинен мати певну жорсткість. Тобто таємна служба повинна виконувати значно жорсткіші функції.

Вам не видається, що це несе загрозу авторитаризму?

— При Ющенкові такої загрози немає.

А при Тимошенко?

— Можливо. І при Януковичеві теж. Я маю глибоку повагу й до Юлії Тимошенко, і до Віктора Януковича, і до Віктора Ющенка. Але найважливіше — змінити Конституцію. А це зробити може тільки Віктор Ющенко.

1925, 1 вересня — Ігор Юхновський народився в с. Княгинине Млинівського району Рівненщини

1951 — закінчив фізико-математичний факультет Львівського університету ім. І. Франка

1982 — академік Академії наук УРСР, голова Західного наукового центру, член Президії АН УРСР

1987 — очолює товариство "Меморіал"

1990 — обраний народним депутатом

1992 — перший віце-прем"єр-міністр в уряді Леоніда Кучми

1994, 1998, 2002 — обраний народним депутатом

2006 — очолює Інститут національної пам"яті, створений президентом України

Одружений, має двох дітей, двох онуків та правнука

Зараз ви читаєте новину «"Тільки Ющенко може змінити Конституцію"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі