вівторок, 07 вересня 2010 02:20

"Те, що ми бачимо — нагадує стан після бомбардування"

Автор: фото: Ольга Камєнєва
  Екс-керівник ”Укрспецекспорту” Сергій Бондарчук (праворуч) у суботу відвідав форум руху ”Оновлення країни”, який очолює колишній голова СБУ Валентин Наливайченко (ліворуч)
Екс-керівник ”Укрспецекспорту” Сергій Бондарчук (праворуч) у суботу відвідав форум руху ”Оновлення країни”, який очолює колишній голова СБУ Валентин Наливайченко (ліворуч)

До столичного бізнес-центру "Парус" у суботу під"їжджає чорний автомобіль "бентлі контінентал" вартістю близько 3 млн грн. Із нього виходить Сергій Бондарчук — колишній керівник державного підприємства "Укрспецекспорт", що торгує військовою продукцією. Він у кепці, синіх окулярах, джинсах та голубій сорочці. Прямує на другий поверх. Там має розпочатися форум громадського руху "Оновлення країни". Його очолює колишній глава Служби безпеки України Валентин Наливайченко.

У коридорі Бондарчук зустрічається із Наливайченком. Обіймаються.

— Не виключено, що Бондарчук фінансує "Оновлення країни", — каже один із присутніх та йде до столиків для фуршету. Там кілька дівчат розкладають із ящиків кекси, пиріжки, печиво. Наливають каву та соки з пакетів. До кави — польські вершки. На деяких столах — недоїдки на пластикових тарілках.

— Есть же специальная девочка, которая должна все убирать, — каже дівчина з обслуговуючого персоналу до іншої, але йде прибирати.

Об 11.00 до зали заходить Наливайченко у сірому костюмі та вишиванці.

Зібралися понад 150 членів громадських організацій із 22 областей. Наливайченко сидить у першому ряду. Праворуч — заслужена лікарка України Любов Слєпова. Ліворуч — керівник виконкому "Оновлення країни" Андрій Левус. За ними — екс-глава "Укрспецекспорту".

Наливайченко бачить, що за ним кілька порожніх стільців:

— Треба заповнити пусті місця, — каже Левусу. У цей час на порожнє місце вмощується 57-річний Віктор Небоженко, керівник соціологічної служби "Український барометр".

— Я прийшов, як спостерігач, експерт, — каже. — Придивляюся до всіх свіжих проектів. Радує, що не бачу тут ні одного знайомого обличчя, з якими я працював із 1989 року. Які переселяються від одного "тіла" до іншого. Дивлюся, Наливайченко їх не запросив. Можливо, учасники ініціативи збираються комусь допомагати і стануть частиною якогось проекту.

Тут ні одного знайомого обличчя

Лунає гімн України. Його ледь чути. Присутні співають. Коли вмикають голосніше, присутні кілька секунд мовчать, щоб попасти в такт. Потім на моніторі показують 10-хвилинний ролик про стан у країні. Кольорові кадри чергуються з чорно-білими. "Верховна Рада — розсадник корупції. Там працюють кнопкодави", — чути голос за кадром. Звук стає то гучніший, то тихіший. Фонить мікрофон. Мускули на щоках Наливайченка сіпаються. Він насуплюється.

— Перепрошую за технічні неполадки, але тим ми і сильні, що в нас немає партійних офісів і дорогої гарної техніки, — виходить до трибуни Валентин Наливайченко, 44 роки. — Але ми зібралися тому, що стан в економіці й політиці загрозливий. Те, що бачимо, — нагадує стан після бомбардування. Стан зневіри й відчаю у більшості людей праці. Тому ми відкриті для всіх, хто ненавидить корупцію.

За півтори години одноголосно приймають програму та резолюцію. Присутні починають розходитися.

— Випадково зайшов, просто проходив повз, — відповідає 38-річний Сергій Бондарчук на запитання, як опинився на форумі. — Я не фінансую "Оновлення України". Але, справді, у дружніх стосунках із Наливайченком достатньо давно. Тому мені не байдужа діяльність друга. Було важливо подивитися, що він презентує.



"Не сприймемо Компартію чи партію влади"


Після форуму громадського руху "Оновлення країни" його лідер екс-глава СБУ Валентин Наливайченко розповів, що на місцевих виборах вони підтримуватимуть окремих кандидатів:

— Тих, які користуються повагою у громади, в основному йдуть за мажоритарною системою і не заангажовані на партійні проекти. Не корумповані, не дискредитовані. В п"яти-шести великих містах та маленьких містах маємо по дві-три такі людини. Ми не партійно-бюрократичний проект, коли в Києві сіли й написали — і всі це мають виконувати. Тому не складали списків. Для нас було головне написати програму та її виконувати. Для прикладу, у Дніпродзержинську є Віталій Купрій, який займається правозахисною діяльністю, екологічною — тим, що пов"язано з урановою діяльністю коксосховищ. Якщо говорити про Хмельниччину, то це Лариса Андреєва. Це люди, яких підтримує громада.

Кандидатів у депутати можуть висувати тільки партії. Представників яких партій ви готові підтримати?

— Із будь-якої патріотичної партії — ласкаво просимо. Але не сприймемо Компартію чи партію влади. Адже вони вже при владі й їх треба контролювати. У них вистачає своїх агітаторів.

Де берете гроші для "Оновлення країни"?

— Як бачите, грошей не беремо і дорогих акцій не проводимо. На форум учасники приїхали за власний кошт. Решту робили за власні невеличкі внески. За звукову апаратуру віддали 2 тисячі гривень, за оренду зали — 4 тисячі. Якщо говорити відверто, то хотіли зняти приміщення дешевше в державних установах. Однак у всіх нам відмовили. Там іде налаштування: якщо ти не член владної команди, то навіть в оренду чи за угодою зал не дають. І ці зали зараз стоять порожні.

Зараз ви читаєте новину «"Те, що ми бачимо — нагадує стан після бомбардування"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі