понеділок, 22 вересня 2008 19:14

Тарасюка можуть зняти з голови Руху

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  ”Рухівець” Ярослав Кендзьор: ”Я категорично проти об’єднання з Блоком Тимошенко”
”Рухівець” Ярослав Кендзьор: ”Я категорично проти об’єднання з Блоком Тимошенко”

Засідання центральної ради Народного руху відбулося у суботу. Ця партія входить до "Нашої України — Народної самооборони". Але соратники по блоку кажуть, що лідер Руху Борис Тарасюк домовляється про перехід НРУ у Блок Юлії Тимошенко.

Прем"єр-міністр приїхала на суботнє засідання. Казала, що хоче знову демократичну коаліцію, але за участі Блоку Литвина. Депутати подейкують, що вона пропонує лідерові Руху посаду міністра закордонних справ, якщо він приєднає до БЮТу свою партію.

— У тому і вся біда! От де собака зарита! Можна лише здогадуватися, чому когось магнітом тягне до Юлії Володимирівни, — каже нардеп від НУ-НС 67-річний Ярослав Кендзьор. Він очолює Львівську організацію Народного руху. — Когось міністерська посада вабить. Хтось, як смерті, боїться втратити депутатський мандат. Я категорично проти об"єднання з Блоком Тимошенко. І Львівська організація виступатиме проти. Не тому, що нам не подобається красива жінка Юлія Володимирівна. А тому, що всі останні кроки фракції БЮТ у Верховній Раді нічого спільного не мають із державницькою і демократичною позицією.

Я запитував у Юлії Володимирівни: "Як поставився б В"ячеслав Чорновіл до тимчасового союзу БЮТ, "Регіонів" і комуністів?"

І що відповіла прем"єр-міністр?

— Нічого не сказала. Вона ж на найгостріші запитання відмовчується. Але Тарасюк одноосібно зробити цього не зможе при всьому його бажанні. Рішення, з ким піде Рух, вирішуватиметься на з"їзді.

Чи можливе звільнення Тарасюка з посади голови партії?

— Звільнення голови теж є компетенцією з"їзду. Кажу відверто, що у нашій організації вже чути настирливе наполягання рухатися вбік БЮТу. Тому реально може постати питання зміни лідера. І тут не треба ображатися, що хтось посмів уголос це сказати. В такому випадку ми скажемо, що керівництво Руху забуло про ідеологію партії та програмні засади. Також — що кидає її в обійми тієї політичної сили, яка смутно розуміється у національних проблемах і тяжіє до "Регіонів" і комуністів.

На дострокові вибори Рух піде сам чи у блоці з іншими партіями?

— Оцей весь каламбур у політиці зчинився після агресії Москви проти Грузії. Віктор Ющенко зайняв принципову державницьку позицію. Не побоявся отримати невдоволення Кремля. Він відстоював інтереси України. Юлія Тимошенко змовчала.

Тому, коли йде дискусія, кого підтримувати, ми повністю на боці президента України. І на випадок виборів логічно згуртуватися навколо нього. Якщо Рух у питанні Грузії підтримав президента, а на вибори піде з БЮТ, то таким шпагатом можна порвати одне місце.

Зараз ви читаєте новину «Тарасюка можуть зняти з голови Руху». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі