понеділок, 03 вересня 2007 17:06

"Свобода" обіцяє суд над комунізмом

— Ми — про-хід-ні! — скандував 71-річний кінорежисер Юрій Іллєнко на мітингу у Львові. Минулої неділі від пам"ятника Шевченкові Всеукраїнське об"єднання "Свобода" розпочало Марш захисту українців.

Віче у центрі Львова зібрало 3 тис. симпатиків, переважно людей похилого віку. Молодші з дітьми юрмляться біля наметів із повітряними кульками. Годинник на ратуші б"є четверту, відразу ж лунає державний гімн. На підмурок пам"ятника Шевченкові виходить президент товариства "Зелена планета" Наталія Зубицька, 65 років. Вона — шоста у виборчому списку "Свободи". У лівій руці піднімає жмуток трави.

— Це євшан-зілля, воно пам"ять повертає, — промовляє Наталя. — Але вам вона не потрібна, бо ви пам"ятаєте, що ви — українці. Але хто подбає про ваше здоров"я, про ваших дітей, онуків? Ми вимагаємо надати народній медицині державного статусу. А парламент треба не міняти, а посилати на лікування, довготривале, — веде далі президент товариства.

Після Зубицької слово бере Юрій Іллєнко. Запально говорить про люстрацію.

— Це буде наш перший закон. Треба очистити державу від її ворогів, — каже він. — Подивіться у виборчі списки: половина — олігархи. Чи то БЮТ, чи то "Наша Україна". У Партії регіонів їх хоч греблю гати! Ми одні залишилися на правому крилі — усі демократичні партії "лягли" під пропрезидентський блок. Лідери здали своїх однодумців заради трьох-чотирьох прохідних місць у Верховну Раду, — зазначає Іллєнко.

Лідер "Свободи" Олег Тягнибок, 38 років, тим часом роздає автографи. У руках дітлахів лускають кульки, навколо натовпу цокають коні — городяни катаються у каретах.

Нарешті Тягнибок бере мікрофон. Понад годину детально викладає Програму захисту українців. У новому парламенті "Свобода" хоче домогтися судового процесу над комунізмом, державного визнання вояків ОУН-УПА, ухвалити закон про захист української мови, встановити жорстку залежність ціни російського газу від вартості його транзиту.

— Раду треба вибирати на три роки, за відкритими списками. І держава у нас має бути тільки президентська! — сипле гаслами лідер. — Офіцерський склад армії — не менше 80% українців. А в паспорт слід повернути графу "національність". Наші діти мають народжуватися українцями!

За 2,5 год. симпатики "Свободи" під барабанний бій рушають до пам"ятника репресованим. Там запалюють свічки.

Зараз ви читаєте новину «"Свобода" обіцяє суд над комунізмом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі