середа, 27 червня 2007 17:20

Судді скаржилися на політиків

Минулого вівторка відбувся позачерговий з"їзд суддів. Зібралося 340 осіб. Говорили про втручання в судову діяльність політиків.

У залі майже всі місця зайняті. У президії сидять дев"ять осіб, серед них голова Верховного суду Василь Онопенко.

— Добрий день, шановні делегати, — ледь чутно каже в мікрофон голова Ради суддів Петро Пилипчук, 59 років. Він відкриває з"їзд. Починає грати гімн. Усі встають, але ніхто не співає. Дехто рухає губами.

Пилипчук у цей час розкладає на столі папери.

— Усі ми були свідками втручання політиків у діяльність суддів, спроб зруйнувати Конституційний та Верховний суди, — каже згодом у виступі. — Це стало причиною проведення з"їзду.

Твердить, що навіть президент називав судовий процес "фарсом", а деякі рішення неконституційними.

Далі говорить про Вищу раду юстиції, називає її найбільш заполітизованою. У президії сидить її голова Лідія Ізовітова, 59 років. Посміхається, скоса поглядаючи на Пилипчука, і щось собі записує.

— Останні роки вона фактично стала знаряддям, за допомогою якого намагаються вплинути на судову гілку влади, — продовжує той про Вищу раду юстиції.

Виступає виконуючий обов"язки голови Конституційного суду Іван Домбровський, 60 років. Нагадує, що президент Віктор Ющенко видав три укази про відставку суддів КС. Депутати від коаліції його сильно критикували, а потім відкликали четвертого.

— І після цього кажуть, що судді себе скомпрометували, — всі посміхаються.

Оголошують перерву. "ГПУ" запитує Лідію Ізовітову про критику на адресу її структури.

— З"їзд сплановано саме для цього, — відповідає. Нагадує, що 15 червня ухвалили закон, згідно з яким ВРЮ може призначати суддів. Підсумовує:

— Щоб усунути Вищу раду юстиції від призначення суддів, треба накидати на неї побільше...

Зараз ви читаєте новину «Судді скаржилися на політиків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі