четвер, 24 квітня 2008 18:54

Судді мають говорити лише українською

Судочинство та складання документів в Україні має здійснюватися виключно державною мовою. Це роз"яснив учора Конституційний суд.

Три роки тому 52 народні депутати й Верховна Рада Автономної Республіки Крим звернулися до КС із проханням визнати незаконним те, що судочинство здійснюється українською мовою. Зазначили, що це обмежує конституційні права громадян.

О 10.00 до зали заходять 14 суддів. Голова Конституційного суду 60-річний Андрій Стрижак чекає, доки всі стають біля своїх місць. Відкриває папку й зачитує рішення:

— Те, що судочинство здійснюється державною мовою, жодним чином не обмежує права людей, які не володіють українською. У судовому процесі вони можуть користуватися російською та іншими мовами нацменшин.

Після засідання суддя-доповідач у даній справі Володимир Кампо, 59 років, дає прес-конференцію. Каже, що судді та інші посадові особи зобов"язані спілкуватися з громадянами виключно державною мовою.

— Громадяни мають право звертатися до суду або надавати письмові документи на тій мові, яка є для них зручною. Суди зобов"язані надати громадянину перекладача, якщо він не розуміє української, й забезпечити переклад письмових документів.

Окрім цього, суд постановив, що укази президента щодо формування персонального складу Ради нацбезпеки оборони і набуття чинності його рішень не потребують підпису прем"єр-міністра.

Раніше півсотні нардепів звернулися до КС із проханням визнати неконституційними кілька указів глави держави щодо складу й діяльності РНБО.

Зараз ви читаєте новину «Судді мають говорити лише українською». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі