Ексклюзиви
понеділок, 04 червня 2007 17:08

Стретович сумнівається у проведенні виборів 30 вересня

Учора відбулося засідання погоджувальної ради фракцій парламенту. Хоча минулої суботи на з"їздах БЮТу та "Нашої України" 169 народних депутатів склали свої повноваження — отже, Верховна Рада недієздатна.

До зали заходять народні обранці від коаліції. Весело перемовляються між собою. Останнім поспішає "нашоукраїнець" Володимир Стретович, 49 років. Швидко сідає на своє місце.

Голова Верховної Ради Олександр Мороз каже, що готовий розклад засідань парламенту на два сесійні тижні, але він його оголошувати не буде.

— Щодо політичної ситуації в цілому, то юридичний ланцюжок, початий написанням заяв депутатами двох фракцій, розпочався, — повільно говорить спікер. Поправляє окуляри. — Але подальші події розвиваються в невідповідності із законом та Конституцією.

Мороз наголошує на необхідності рішення Центральної виборчої комісії або Конституційного суду про легітимність рішень з"їздів опозиційних партій щодо позбавлення повноважень їхніх депутатів.

У мене є заяви депутатів, які їх писали, а потім відмовилися від них

— Ми маємо отримати юридичну відповідь відносно правомірності кроку таких людей та рішень їхніх з"їздів, — продовжує спікер. — Якщо Конституція виконуватиметься всіма, лише тоді мова піде про підготовку до виборів. У мене є заяви депутатів, які їх писали, а потім відмовилися від них, а також заяви тих, хто їх не підписував, а там стоїть його підпис, — додає.

Засідання закінчується. Із зали швидко виходить Володимир Стретович. Зупиняється перед телекамерами:

— Я звернувся до погоджувальної ради з пропозицією відкласти роботу парламенту, доки не буде відповіді на легітимність з"їздів "Нашої України" та БЮТу, — каже. — Верховна Рада працюватиме далі, оскільки заяви про вихід опозиціонерів з фракцій не легітимізовані, а саме не оголошені в сесійній залі.

Стретович додає, що для легітимізації рішень з"їзду "Нашої України" та БЮТу немає відповідного закону:

— Те, що я почув мимохідь на погоджувальній раді, викликає в мене сумніви в тому, що вибори відбудуться 30 вересня. Одним з планів зриву виборів може стати неявка на них певної кількості виборців, а також визнання їх такими, що не відбулися.

"Регіоналка" Раїса Богатирьова, 54 роки, на заяву Стретовича усміхається:

— Зараз футбольний м"яч на полі наших опонентів, і вони повинні довести свій задум до завершення.

Зараз ви читаєте новину «Стретович сумнівається у проведенні виборів 30 вересня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути