неділя, 15 квітня 2007 17:00

Стретович і Мусіяка об"єдналися в блок Луценка

Автор: фото: phl
  Поїздки Юрія Луценка Україною фінансував колишній ”нашоукраїнець” Давид Жванія. Тепер він став десятим у виборчому списку блоку Луценка
Поїздки Юрія Луценка Україною фінансував колишній ”нашоукраїнець” Давид Жванія. Тепер він став десятим у виборчому списку блоку Луценка

Партія "Вперед, Україно!", "Християнсько-демократичний союз" та громадський рух "Народна самооборона" створили передвиборний блок "Народна самооборона Юрія Луценка". Це сталося на вчорашньому міжпартійному з"їзді цих політичних сил в Українському домі у Києві. Очолив блок 42-річний екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко.

— Я знаю, ви спитаєте, де місце Луценка і "Народної самооборони"? Я знаю своє місце і свій обов"язок — воно буде спільно з вами в єдиному списку демократичних сил, — говорив Луценко два тижні тому делегатам з"їзду партії "Наша Україна".

Там йому довго аплодували. На вчорашній з"їзд Луценко на кілька хвилин запізнився. Зайшов до зали сам. Делегати його не помітили. Тож Луценко тихо сів у першому ряду.

Після створення блоку керманич ХДС 48-річний Володимир Стретович оголошує, що головою політичної ради обрано Юрія Луценка. Той встає, поправляє піджак і виходить на сцену. Сідаючи за стіл, жартує:

— Обов"язки-то ви розподілили, а от де мої папери, я не бачу.

У зал заходить колишній "нашоукраїнець" Микола Катеринчук. Вітається з  делегатами, розглядає присутніх у залі. За хвилин десять іде геть.

Керівник Центру досліджень політичних цінностей Олесь Доній, 36 років, увійшов до виборчого списку "Народної самооборони Юрія Луценка". Каже, що Катеринчук теж мав би бути у списку. А коли бачить, що той уже пішов, знизує плечима:

— Я робив усе від мене залежне, аби об"єднати цих людей в один список.

Луценко тихо сів у першому ряду

Уперше публічно про створення іменного блоку Луценка заговорили минулої п"ятниці на з"їзді партії "Вперед, Україно!". — Її лідер Віктор Мусіяка, 60 років, сказав, що створюватимуть блок із ХДС Володимира Стретовича, який зараз є в "Нашій Україні".

— Ми маємо досвід неодноразового поєднання наших зусиль, — каже у своєму виступі Мусіяка. — Ми маємо прийти з новими обличчями і новими ідеями. Майбутній блок має очолити Юрій Віталійович.

Далі виступають інші делегати. Багато жартують. Зал періодично вибухає сміхом. На сцену виходить Володимир Стретович.

— Нерідко хмари збираються на Майдані, стають чорними, страшними. Але, постоявши декілька годин, вони розходяться по парках, по домівках, — розповідає Стретович. — І знову над Україною світить сонце. Мені дуже хочеться, щоб із цих хмар у травні випав теплий, благодатний дощ.

Запрошують до слова Луценка. Він спочатку підходить до столу, де сидить Мусіяка з членами президії. Тисне йому руку. Каже, що президент має право захищати Конституцію від народних депутатів, які її не дотримуються.

— Мають бути зафіксовані права парламенту на створення більшості виключно на основі партійних фракцій, і жоден інший не має права увійти в цю більшість. Ми от з Давидом Жванією домовилися, що не будемо купувати депутатів від Ахметова, щоб Ющенко не мав можливості розпустити і наш парламент.

Усі знову сміються.

Луценко пропонує БЮТу та "Нашій Україні" створити мегаблок демократичних сил. Запевняє, що таке об"єднання стане гарантією перемоги на позачергових виборах.

У залі в цей час зачитують попередній список кандидатів у депутати. До нього, зокрема, потрапили колишній "нашоукраїнець" Давид Жванія, колишні "пористи" Євген Золотарьов і Андрій Юсов, брат Луценка Сергій, генерал міліції Геннадій Москаль.

А в першу п"ятірку блоку Луценка, крім самого лідера, увійшли Микола Катеринчук, голова фонду "АнтиСНІД" Наталія Лук"янова, тележурналіст Володимир Ар"єв і Володимир Стретович.

Зараз ви читаєте новину «Стретович і Мусіяка об"єдналися в блок Луценка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі