понеділок, 23 липня 2007 16:35

Степан Хмара не вважає БЮТ українською силою

Автор: фото: УНІАН
  Коли Степан Хмара бачить помилки колег, у нього всередині все аж кипить
Коли Степан Хмара бачить помилки колег, у нього всередині все аж кипить

На минулих парламентських виборах 69-річний Степан Хмара балотувався за списком блоку Костенка–Плюща. Щодо виборів наступних, то списки кандидатів від Української народної партії, членом якої він є, ще не сформовані. Їх затвердять 2 серпня на партійному з"їзді.



Чи готова УНП саморозпуститися і увійти після виборів у єдину партію?

— У декларації написано, що члени "Нашої України–Народної самооборони" будуть створювати потужну партію національно-демократичного спрямування. Це ті принципи, які ми сповідуємо, — наголошує на цих словах Хмара. — Я прекрасно розумію, що треба національно-демократичні сили зібрати в кулак для того, щоб можна було організовано відстоювати інтереси України, будувати українську Україну. Я за створення такої партії.

Там вирішальними є Фельдман, Васадзе, Жеваго

Наскільки міцним буде цей союз?

— Буде створено зовсім нову партію на базі всіх десяти. Вона буде іншою. Так мусить бути, — підвищує знову голос. — Але зараз не треба відволікатися на те, що буде потім. Найголовніше — виграти вибори, набрати якнайбільше голосів виборців, щоб можна було реалізувати свої ідеї. Тільки тоді Україна зможе швидше розвертатися й будуватися на принципах Європи. Ось це є найважливіше. Бо цього не будуть робити комуністи — це "п"ята колона". Ні "регіони", бо це хто його знає що. Ні БЮТ — це космополіти, які тільки грають на почуттях українців. Тільки "НУНС" може це робити і буде притягаючою силою. І якщо наш блок набере найбільше голосів, то тоді й БЮТ змушений буде за цими правилами грати. А якщо буде інакше, то БЮТ готовий іти з "регіонами". Бо це не є українська сила. Вона аморфна, кланова.

Ви критикуєте БЮТ, хоча має бути підписано декларацію між БЮТом і "НУНС" про відмову від взаємної критики...

— Мені здається, я нікого не образив. Я ж не можу сказати, що БЮТ — українська сила. Там вирішальними є Олександр Фельдман, Таріел Васадзе, Костянтин Жеваго, в яких нічого українського немає. Це природно. Як я можу казати, що це національно-патріотична сила? — обурюється Хмара. — Ми маємо говорити про програмні засади, а не про те, яким є БЮТ.

Ви стільки років у політиці. Чи не втомилися від неї?

Ні. Буває прикро, коли через призму свого досвіду дивишся і бачиш, як роблять помилки. Аж кипить усередині. От таке буває. Але втомитися не маю права, — усміхається Хмара. — Можна було би втомитися, якби в нас усе гладко йшло. А оскільки питання державного будівництва йде зі скрипом, стільки бачиш поганого, помилкового, то не можна бути осторонь. Просто не можна.

Зараз ви читаєте новину «Степан Хмара не вважає БЮТ українською силою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі