вівторок, 17 квітня 2007 18:11

Станік пропонує поділитись хабарами

  Суддя-доповідач у справі щодо указу президента про розпуск парламенту Сюзанна Станік проходить із кипою документів за спиною голови Конституційного суду Івана Домбровського перед початком учорашнього засідання
Суддя-доповідач у справі щодо указу президента про розпуск парламенту Сюзанна Станік проходить із кипою документів за спиною голови Конституційного суду Івана Домбровського перед початком учорашнього засідання

Учора Конституційний суд почав розгляд справи щодо указу президента про розпуск парламенту. Суддею-доповідачем з цього питання раніше було визначено Сюзанну Станік, 52 роки.

Однак за день до цього виконувач обов"язків голови Служби безпеки України 41-річний Валентин Наливайченко оголосив, що близькому родичу Станік передали майна на $12 млн. За словами Наливайченка, йдеться про земельні ділянки і кілька приміщень у Києві та Ялті, автомобілі й офісне приміщення у центрі столиці площею близько 500 кв. м. Було це зроблено протягом останніх двох років. В.о. голови СБУ не назвав імені цього родича Станік. За непідтвердженою інформацією, це — її мати, якій 74 роки.

— Ми хотіли б отримати пояснення від судді, яким чином було передано майна на 12 мільйонів доларів родичу, який не працює, — сказав Наливайченко.

СБУ направила листа до голови Конституційного суду з проханням розібратися в ситуації. Перевірку проводили за зверненням чотирьох депутатів із "Нашої України".

Перед початком учорашнього засідання Конституційного суду журналістам роздають п"ять аркушів. На першому — копія звернення судді Станік до президента, голови Верховної Ради, голови Конституційного суду, голови Верховного суду і засобів масової інформації. У ньому вона заявляє, що проти неї почали "брудну і брехливу кампанію". Мовляв, Наливайченко розповсюдив неправдиву інформацію. "Я не виключаю, що у президента вже розроблений або підписаний указ про моє звільнення", — йдеться в заяві.

"Регіонал" Мірошниченко підморгує Станік, та у відповідь довго беззвучно сміється

На другому аркуші великими літерами надрукована біографія Наливайченка. Підкреслюється, що за 1990–1994 роки даних немає. Далі на дві з половиною сторінки — інтерв"ю Станік "5-му каналу".

Рівно о 9.30 до зали заходять усі 18 суддів у вишневих мантіях. Голова Іван Домбровський оголошує імена присутніх представників президента, Кабміну, парламенту і Центральної виборчої комісії. У залі також півтора десятка нардепів від владної коаліції. А під стінами суду стоять кілька сотень мітингувальників від коаліції та невелика група "пористів".

Поки судді розглядають процедурні питання, 37-річний нардеп-"регіонал" Юрій Мірошниченко підморгує судді Станік. Вона у відповідь довго беззвучно сміється. Тоді рукою прикриває рот і заспокоюється.

Суддя Дмитро Лилак каже, що указ президента є чинним. Адже сам факт відкриття конституційного провадження це підтверджує.

Представник президента Володимир Шаповал заявляє клопотання. У ньому висловлює сумнів у правомірності призначення Сюзанни Станік суддею-доповідачем. Таке клопотання він подає у зв"язку з листом, який президент Віктор Ющенко надіслав голові суду Домбровському. У ньому президент зокрема заявляє про "підстави вважати, що в процесі відкриття провадження, а також у призначенні судді-доповідача мали місце порушення регламенту". Мовляв, постанову про відкриття провадження і призначення судді-доповідача підписав не голова, а його заступник Валерій Пшеничний, 57 років. Хоча у цей день, 3 квітня, Домбровський перебував на робочому місці.

— Коли собирають блох, не треба загружати президента, — відповідає суддя Пшеничний і додає: — Я хочу вас ощасливити: я підписав цей документ 5 квітня, коли голова Конституційного суду був у відпустці.

Після цього слово отримує Сюзанна Станік. Вона повторює, що в. о. голови СБУ поширив про неї неправдиву інформацію. Поки говорить, нервово то одягає, то знімає окуляри.

— Пане Наливайченко, якщо знаєте про якісь хабарі, то давайте поділимось: половину вам, а половину— мені, — пропонує вона.

— А налоги? — вигукує з зали представниця Кабміну Олена Лукаш, 30 років.

Станік каже, що, згідно із законом, може бути самовідвід судді. Але вона цього не зробить. Виносить на голосування ухвалу, аби справу про указ розглядати безперервно щодня до 27 квітня. Її підтримують: "за" голосують 11 суддів, "проти" — шестеро.

Зараз ви читаєте новину «Станік пропонує поділитись хабарами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі