пʼятниця, 14 січня 2011 03:00

"Справжній майдан почнеться зі спалення райвідділу міліції і його начальника"

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Тарас Чорновіл
Тарас Чорновіл

Нардеп колишній "регіонал" 46-річний Тарас Чорновіл бере молоток, підважує круглу віконну раму свого кабінету в приміщенні комітетів парламенту. Зачиняє вікно.

Поряд на холодильнику стоїть напівпорожня півлітрова банка меду. На столі — велика кружка із зображеннями козака й корови та написом "Казак без коня — кругом сирота". З неї Чорновіл п'є чай, другий місяць не може вилікувати бронхіт.

Юлія Тимошенко закликає вийти на новий Майдан. Це додасть їй рейтингу?

— Усе, що роблять проти Тимошенко, виглядає так по-ідіотськи, що додає їй балів. Хоча команда Януковича — це не команда Кучми. За Кучми, якщо кого й саджали, то скоро випускали. Арешт Тимошенко 2001-го був для неї подарунком. А тут можуть і не випустити. Очевидно, цього вона й побоюється. Але найгірший варіант для Юлії Володимирівни — це тягучка, коли допити триватимуть місяцями, нові справи відкриватимуть, старі відкладатимуть. Люди перестануть за неї виходити на вулиці, бо їм набридне.

Тимошенко можуть заарештувати і не випустити?

— Ще з часів Кучми всі прекрасно розуміють, що коли в Україні садять когось із політиків, то там є дві складові. Перша — кримінальна. Бо майже всі, хто хоч трохи прориваються до влади, крадуть. Друга — політична.

Мотив допитів Тимошенко, арешту Луценка має політичний характер при реальній кримінальній складовій — для всіх це зрозуміло. Якщо слідчий зацікавлений дістати інформацію й має заготовлені запитання, то за 2–3 години можна пропрацювати весь масив. Однак цього не роблять. Працюють за принципом: сказали "мочити", значить мочимо. Влада робить дурницю.

Це відбувається через її некомпетентність?

— Виникає запитання: це некомпетентність чи відверта провокація? Згадайте неадекватний спосіб арешту Луценка, коли його затримували 11 бійців спецпідрозділу СБУ. Після того ще й відновлюють кримінальну справу по "Україні без Кучми". Ті, хто відсиділи за УБК — в Раді Європи мають статус політв'язнів. Тож коли їх починають знову смикати на допит, в усьому світі це розглядатимуть винятково як політичну справу. А поряд — і справи проти Луценка, Тимошенко.

Хто це готує?

— У мене своя версія.

Розкажіть.

— Це, певно, "кремлівський квартет" — Льовочкін, Фірташ, Бойко, Хорошковський. Вони виконують конкретні завдання з компрометації Януковича і України. Завдання перше — не допустити прямих домовленостей між Україною та Євросоюзом про модернізацію газотранспортної системи. Друге — максимально загальмувати питання про договір про асоціацію і зону вільної торгівлі з ЄС. Тоді буде відкрита дорога до митного союзу з Росією, як до єдиного варіанту. А хто в цьому зацікавлений? Москва.

Виникає запитання: а де сам президент? Чи справді не розуміє подій, чи настільки залежний? Якщо Янукович хоче мати якесь політичне майбутнє і 2015-го не сісти років на 15–20, йому треба позбутися цих людей.

Влада намагається залякати опозицію, чи це конкретний план щодо проведення виборів до парламенту цього року?

— У згаданого квартету була така ідея, бо нинішня Партія регіонів, фракція їм напряму непідконтрольна. Вона підконтрольна через Януковича. Тобто Льовочкіну (керівник Адміністрації президента. — "ГПУ") треба нагинати Януковича, щоб він нагнув Єфремова, Чечетова, і тоді вони зроблять усе, що треба. До того ж Льовочкін програв конкурс на першу особу в партії. У цій ролі закріпився Азаров. А щоб змінити ситуацію, треба змінити партійний список, треба щоб Янукович цей список дотиснув, щоб у ньому були тільки люди Фірташа, щоб не було незалежних, Ахметовських, безпосередньо Януковичівських.

Сьогодні "кремлівський квартет" відмовився від ідеї проведення виборів 2011-го. Очевидно, дали карт-бланш віце-прем'єру Андрію Клюєву. Мовляв, назбираєш у лютому 300 голосів депутатів за зміни до Конституції, буде по-твоєму — вибори пройдуть 2012-го. А голосів, думаю, буде з лишком.

Тимошенко до 2012 року зможе "наростити м'язи"?

— Єдиний варіант серйозно "наростати м'язи" для Тимошенко, якби її заарештували, а потім не дотягнули справу й випустили — як 2001-го. Але тут не той випадок. Вже якщо заарештують, то не випустять. А якщо не заарештують, то будуть так і далі тягти. Для влади найкращий варіант — дотягнути десь до осені, щоб максимально дестабілізувати Тимошенко. Витягнути з неї максимальні гроші на невеликі акції, пікети. Щоб розбіглися всі її прихильники, бізнесмени.

Дзвонить мобільний. Мелодія "Ти признайся мені, звідки в тебе ці чари". Чорновіл збиває дзвінок.

— У мене вже давно ця мелодія. Раніше на якихось офіційних людей гімн ставив, на тих, хто дуже надокучав — "Сім сорок".

Тимошенко можуть зламати морально?

— І навіть фізично, бо не кожен може таке витримати. Тим більше, коли не знаєш, чим це закінчиться. Очевидно, хочуть, щоб вона наробила дурниць. Вона ж уже 2002-го і 2004-го кликала людей штурмувати Адміністрацію президента. В неї є ця неадекватність. Спробують її спровокувати на щось подібне, після чого від неї розбіжиться навіть інтелігенція.

Чому влада переслідує лише опозиціонерів, а своїх навіть показово не притягує?

— Своїх саджати можна буде, коли "фірташівські" додавлять решту — "ахметовських", старих "донецьких", родини Азарова, Клюєва. Однак з Ахметова зробити Ходорковського, очевидно, зуби тупі. Хоч "кремлівський квартет" про це мріє. Вони повністю пішли в рознос. Таке відчуття, що останній день живуть.

Які перспективи нинішньої влади?

— Влада розуміє, що треба уникнути краху. Для цього необхідні три речі — реформи, чесність і оптимізація. Чесність обов'язкова. Влада має сказати: ми не крадемо і робимо все, щоб не крали інші. Південна Корея змогла зробити це і вийшла з третьосортної країни в світові лідери. Правда, посадили двох президентів. Садять не тому, що вкрав, а тому що або не поділився, або колись крав, а тепер опинився в опозиції. За те, що просто крадуть, в Україні не садять.

Коли можливий новий Майдан? І яким він буде?

— У якийсь момент усе вибухне. Спрацює грецький сценарій, бо свавілля, яке твориться в силових структурах, надто страшне. Доки за вбивство студента у Шевченківському райвідділі міліції Києва не буде спалений райвідділ і його начальник, справжнього Майдану не буде. Коли ж повісять убивць-міліціонерів, вийдуть усі — і базарники, і дрібний бізнес. От тоді рвоне.

Чи зможе Янукович уникнути соціального вибуху?

— Він старається. Сказати, що в соціальному плані в нас повний провал — не можу. Десь щось підтягують, виплачують.

"Межигір'я" в Януковича заберуть?

— Коли прийде нова влада, декому не тільки "Межигір'я", а голову вберегти б. Але та влада буде ще гірша, ніж сьогоднішня.

 

Сини мають німецьке громадянство

Тарас Чорновіл збирався на новорічні свята помандрувати Європою, провідати синів-двійнят. Вони живуть у Німеччині, мають тамтешнє громадянство. Однак машину депутата занесло на слизькій дорозі в Львівській області, сталася аварія. Він повернувся додому.

— Діти від першого шлюбу з дружиною живуть у Мюнхені. Вона була там заміжня. Хлопці вже дорослі — по 23 роки. Вчаться на останньому курсі. Один комп'ютерник, другий — економіст. Я частенько в них буваю.

Із другою дружиною та меншим сином Тарас Чорновіл живе в Києві:

— Хоча дивлячись на те, що відбувається в країні, хочеться взяти кілька тисяч євро, поїхати в Австрію, купити кімнатку і жити там.

Зараз ви читаєте новину «"Справжній майдан почнеться зі спалення райвідділу міліції і його начальника"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

122

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі