четвер, 15 листопада 2007 14:48

"Союз Партії регіонів і "Нашої України" конче потрібен Україні"

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
   ”Регіоналка” Інна Богословська вважає, що дострокові вибори президента можливі лише за умови, що Віктор Ющенко сам їх ініціює
”Регіоналка” Інна Богословська вважає, що дострокові вибори президента можливі лише за умови, що Віктор Ющенко сам їх ініціює

Раніше 47-річна Інна Богословська очолювала партію "Віче". Та на дострокових виборах посіла четверте місце у виборчому списку Партії регіонів. А наприкінці вересня отримала партійний квиток "регіонала", хоча її кабінет залишається в офісі партії "Віче".

На інтерв"ю Богословська запізнюється. Доки її немає, білява секретарка з великими накладними віями приносить чай та печиво. Помічник Інни Германівни каже, що для розмови матимемо годину, бо Богословська після інтерв"ю поїде на збори робочої групи з підготовки першого засідання Верховної Ради.

Депутатка з"являється за 40 хв. Швидко скидає куртку, заходить до зали засідань. Там під стіною — довгий стіл із багатьма стільцями. Під іншою — навколо металевого декоративного столика стоять м"які крісла. Богословська сідає в одне з них.

Коли буде створена нова коаліція?

— Десь у лютому. Але загалом зараз є три варіанти розвитку подій. Перший — Рада існуватиме без коаліції. Може, рік, а може — менше. Буде ситуативне голосування з різних питань. Цей варіант не дуже добрий для країни, але найбільше відповідає ситуації. У суспільстві брак порозуміння. Опоненти не можуть переконати одне одного. Ця ситуація вигідна БЮТу. Якщо "Регіони" і "Наша Україна" підуть на компроміс, то втратять і вони, і їхні лідери. А Тимошенко на 99 відсотків забезпечить собі президентство, — говорить Богословська і кладе руки на коліно. — Безумовно, найкращим варіантом була б коаліція Партії регіонів і "Нашої України — Народної самооборони". Вона могла б будуватися на дуже прагматичних речах: податкова, бюджетна конституційна та реформа місцевого самоврядування.

Третій варіант — це "помаранчева" коаліція. Від неї теж не було б нічого страшного, якби не амбіції Тимошенко. Вона відноситься до категорії харизматиків-руйнівників. Весь її життєвий шлях це підтверджує. Прем"єрство Тимошенко у демократичній коаліції означатиме, що вона стовідсотково стане наступним президентом. Але діятиме за принципом: ми при владі — тобі смерть. Це буде жорстке протистояння, дуже погане для країни.

Тобто контакти з БЮТ щодо коаліції ви відкидаєте? Чи Тимошенко може піти на якесь об"єднання з Партією регіонів?

— Може. Її партнери та друзі кажуть, що її улюблений вислів: "За будь-яку ціну!" Тимошенко задля отримання абсолютної влади може піти на будь-що. Свого часу вона пішла на подолання вето президента на Закон про Кабінет Міністрів. Як пішла на те, щоб відключити електрощитову в парламенті. Її метою є отримання абсолютної влади.

Але Партія регіонів на контакти з безвідповідальними людьми просто так не піде. Я відкидаю можливість створення постійної коаліції з БЮТом. По-перше, Партія регіонів ніколи не прислужуватиме тим, хто йде до влади будь-якою ціною й не цінує людського життя. По-друге, ми ідеологічно різні. "Регіони" не можуть піти на такий відвертий хамський популізм, що є основним інструментом БЮТу. Ось вам приклад. Десь за три тижні до кінця виборчої кампанії Тимошенко "викинула" два гасла — повернення втрачених заощаджень протягом двох років і створення професійної армії вже з 1 січня 2008-го. Чому "Регіони" не розгорнули кампанії з роз"ясненням, що ці плани — нездійсненні? Тому що навіть уявити не могли, що розумні люди можуть повірити в таку цинічну брехню. Але, за розрахунками соціологів, від 500 до 700 тисяч виборців повірили.

Хто може бути головою Верховної Ради, якщо Віктор Янукович залишатиметься виконувачем обов"язків прем"єра?

— Я б менш за все нині хотіла гадати на кавовій гущі. Думаю, ми довго й боляче виходитимемо на якесь рішення.

Метою Тимошенко є отримання абсолютної влади

Яка вірогідність того, що через рік одночасно пройдуть парламентські та президентські вибори?

— Дуже мала. Тільки якщо Ющенко сам прийме рішення піти на дострокові вибори. Якщо в нього буде впевненість, що він виграє.

Якщо коаліцію БЮТу й "Нашої України" не створять і Юлія Тимошенко ініціює імпічмент президента, ви це підтримаєте?

— Заради чого? Щоб Тимошенко стала президентом і вщент розвалила Україну?

Але ви ж маєте свого кандидата?

— Сьогодні в країні так розпалений популізм, що ми маємо дати час людським головам охолонути. Щоб вони розібралися, де відверта брехня й більше не голосували за повернення вкладів протягом двох років і перехід на професійну армію через три місяці. Люди повинні схаменутися.

Чи можна сказати, що зараз відбувається певне зближення Партії регіонів із президентом?

— Є намагання подати одне одному руки, щоб не допустити скочування України у прірву.

Подати руки проти БЮТу?

—  Ні. Президент ще не одужав після рожевих окулярів, якими він дивився на Тимошенко. Упевнена, що він ще припускає: для цієї людини суспільні цінності мають якесь значення. Він ще не до кінця розуміє, яким феноменом абсолютної безпринципності, цинічності та харизматичного руйнування є Тимошенко.

Як ви дивитеся на те, що Віктор Янукович почав проявляти до Віктора Ющенка лояльність?

— Це абсолютно нормально. Ющенко побачив, що уряд Януковича справді зміг вивести Україну з краху, що залишився після панування Тимошенко. За вісім місяців вона фактично зруйнувала все, що створювалося до неї кілька років.

Зрозуміло, що навіть на фізіологічному рівні президент не любить Януковича і не сприймає Партію регіонів, — наголошує Богословська. — Але він визнав, що ми дійсно зупинили темпи падіння. Почалося зростання промислового виробництва, покращився баланс експорту й імпорту. Навіть коли я ще не була у Партії регіонів, а у "Віче", то писала: найкращою конструкцією для України був би союз Партії регіонів із "Нашою Україною". Бо "Регіони" вміють створювати, будувати і мають величезний досвід в економічному зростанні. Та недоліком партії є брак досвіду в зовнішній політиці та демократичних процедурах. А це те, що є найсильнішою рисою "Нашої України". Те, чого немає в Партії регіонів, є у "Нашої України". І навпаки. Тому такий союз конче потрібен Україні.

Чому ви ще кілька років тому виступали проти "азаровщини", а нині приєдналися до Партії регіонів?

— Тоді я пішла з уряду, бо треба було зупинити закон, на якому наполягав Азаров. Пропонувалося знищити спрощену систему оподаткування і зробити багато економічних кроків, які я вважала руйнівними для підприємництва. У нас був конфлікт в уряді. Навіть за підтримки прем"єр-міністра Януковича я нічого не могла зробити з такою позицією Азарова. Пішла з гучною заявою, і в результаті цей закон було зупинено. Той скандал спричинив велику дискусію всередині уряду щодо малого та середнього підприємництва. І вже тоді було прийнято рішення не чіпати спрощену систему оподаткування. А чому ми сьогодні в одній партії? Мене запросив у виконавчу владу Віктор Янукович — для створення спеціальної системи стратегічних реформ.

1960, 5 серпня — Інна Богословська народилася у Харкові
1982 — із відзнакою закінчила юридичний інститут
1982 — адвокат Дзержинської юридичної консультації у Харкові
1991 — член Спілки юристів України
1993 — заснувала фірму "Юридична міжнародна служба"
1998 — обрана народним депутатом
2003 — голова Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва
2006 — очолює список партії "Віче" на виборах до Верховної Ради. До парламенту не проходить
2007 — четвертий номер у списку Партії регіонів на дострокових парламентських виборах, член Партії регіонів
Заміжня, має доньку

Зараз ви читаєте новину «"Союз Партії регіонів і "Нашої України" конче потрібен Україні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі