четвер, 07 червня 2007 19:53

"Соціалісти розуміють, що це останній хапок"

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Карта України над робочим столом Юрія Луценка вся обклеєна маленькими ”кулачками” — так позначені міста, у яких є місцеві організації ”Народної самооборони”
Карта України над робочим столом Юрія Луценка вся обклеєна маленькими ”кулачками” — так позначені міста, у яких є місцеві організації ”Народної самооборони”

На інтерв"ю з Юрієм Луценком, 42 роки, їдемо до офісу "Народної самооборони", що на вулиці Боженка в Києві. Цей район до елітних не належить. Коли дзвонимо у двері, ззаду підходить Луценко. Він теж щойно приїхав. Екс-міністр внутрішніх справ у модних, місцями потертих джинсах, червоній футболці. Говорить по мобільному, одночасно вітається і кивком голови запрошує за собою всередину. Іде до кабінету.

Це невеличке приміщення з робочим столом, у який упирається довший стіл для нарад. За ним сидить старший брат Луценка Сергій. Він встає і виходить. На стіні висить карта України. На ній наклейками позначені міста, де є штаби "Народної самооборони". Екс-міністр тим часом закінчує телефонну розмову й віддає мобільний керівникові своєї охорони.

— Візьми цю херню, щоб не мішала, — каже. Повертається до нас: — Піду одіну офіціальну рубашечку.

За хвилину повертається у сірій сорочці на довгий рукав:

— Так, громадяни, тепер у мене вигляд культурний. Ненавиджу в таку гарячу погоду ходити в сорочці.

Розмову починаємо з того, що багато людей називають Луценка новою надією в політиці.

— Так, завтра я буду в адміністрацію іти. Там будуть із надії ліпити сучасність, — сміється у відповідь Луценко. — Подзвонили вже. Зараз почнуть пити кров. Об"єднувати все, що погано лежить. Так, давайте питання свої, бо я почну матюкатися.

А поклавши руку на серце, вам потрібні як партнери Юрій Костенко, Борис Тарасюк?

— Ці вибори будуть боротьбою світоглядів — європейський вибір і колоніальний. Було би зрозуміліше, якби було два блоки. Але БЮТ відмовився. Тепер маємо вибирати, чи об"єднуватися "Народній самообороні", "Нашій Україні" і "Правиці". Але після останніх заяв "Правиці" про те, що кожне третє місце має бути їхнє, бо в них багато вождів, таке об"єднання стало проблемою. А вони ще й не збираються створювати єдину партію... Тоді навіщо таке об"єднання? Це називається: дядьку, підвезіть, а потім я піду своєю дорогою.

Отже, шляхом виключень, далі — "Наша Україна" і "Самооборона". Я вважаю це нормальним блоком, який міг би взяти голоси, які розчарувалися в "Нашій Україні" в період "любих друзів", розчарувалися в соціалістах та інших.

Зараз я їжджу по Центральній, Північній і Південній Україні. Виконую наказ Західної іти на схід. Ми будимо українця там. Так от, усі мені кажуть: ми хочемо за вас голосувати окремо. Я не виключаю ні об"єднання, ні самостійного походу.

Зараз Верховна Рада розпускається більш ніж 150 заявами про складення мандатів. Якщо на наступних виборах Партія регіонів опиниться в опозиції, але матиме свої 180 мандатів...

— Є норма, що парламент, обраний на дострокових виборах, рік не може бути розпущеним, — перебиває Луценко.

А якщо "регіонали" не приймуть присяги?

— Якщо не приймуть присяги, будуть ще раз вибори. І так може бути... Але це краще, ніж жити мовчки чотири роки при владі, сформованій на зраді і брехні.

То що, у нас не буде Верховної Ради?

— Чесно кажучи, у нас її вже немає півроку — і нічого.

Луценко каже, що за останні два місяці дискредитовані більшість державних установ — суди, парламент, силові структури, навіть громадянська активність, яку зараз проплачують.

— Якщо у парламент прийдуть не ті самі обличчя — є шанс на зміни, — підсумовує.

Але і БЮТ, і "Наша Україна" ведуть у списках тих самих. Інакше нардепи не склали б своїх мандатів.

— Я звернувся до братів-демократів: давайте оновимо бодай на 50 відсотків списків. Але БЮТ і "Наша Україна" хизуються тим, що виключили зрадників, і тими ж рядами йдуть на вибори.

Луценко бере ручку, на якій написано "Народна самооборона". Крутить її в руках. Зрештою відламує зажим, але не викидає його. Протягом усієї розмови крутить цей зажим у руках і приставляє до місця на ручці, від якого відламав.

З "Нашої України" вийшов Борис Беспалий. Може так бути, що він опиниться в "Народній самообороні"?

— Ні. Я не знаю, чому в людей беруться такі заяви. "Народна самооборона" фактично сформувала свою команду, і в неї можуть з"явитися нові обличчя лише з регіонів, які до цього часу не були засвічені в політиці.

Так припустив Поживанов...

— Не знаю, чому в пана Поживанова такі заяви. Можливо тому, що він дуже хотів потрапити в "Народну самооборону". Був такий період.

Суспільство має знати, хто дає серйозні суми на лікування міністра внутрішніх справ

Чому ви не їдете на схід?

— Я тільки повернувся з Херсона.

Це південь. Поїдьте на Донбас.

— На Донбас ми заїдемо тоді, коли для цього буде найкраща точка — епіцентр виборчої кампанії. Не сумнівайтесь, ми там працюємо. Хто думає, що це вотчина "регіоналів", хочу нагадати, що за Партію регіонів у Донецькій області голосувало 70 відсотків. Кожен третій не голосував. Так що не думайте, що там усе так погано. Але треба там працювати не наїздом і не оголошенням "походу на Донбас", як це, на жаль, робила "Наша Україна" на минулих парламентських виборах. Там треба працювати зсередини.

У вас там є якісь організації?

— У нас у всіх обласних центрах є організації. Ми створюємо лише обласні штаби, ми не пішли класичним шляхом створення райкомів.

Казали, що на минулих парламентських виборах голоси рахували нечесно. Будете брати участь у контролі за підрахунком цього разу?

— Ми б із задоволенням за це взялися. Але всі п"ять старих партій, які є в парламенті, вступили в змову і позбавили інші партії змоги контролювати це.

Ваших представників ніде немає?

— У жодній комісії. Я підозрюю, чому Мороз так довго закликав до ліквідації фракцій "Нашої України" та БЮТу — щоб усі комісії де-юре могли бути сформовані виключно Партією регіонів, соціалістами і комуністами. І така велика СРаКа (соціалісти, "регіонали", комуністи. — "ГПУ") буде дуже цікава для виборців, для чесності виборів, — жартує Луценко.

А за своєю квотою "Наша Україна" могла виділити якусь частину "Народній самообороні"?

— Коли ми попросили послати нашого представника в Центральну виборчу комісію, вони на це не пристали.

Чому?

— Я вам кажу факти, а емоції залишаю при собі.

Ваш партнер і спонсор Давид Жванія якось заявив, що в разі перемоги демократичної коаліції ви можете повернутися на посаду міністра МВС.

— Я не розглядаю такої можливості. У списку "Народної самооборони" є кандидати для того, щоб очолити і провести реформи у всьому блоці справедливості: Генпрокуратура, МВС, у судах. Одного кандидата знає вся країна — це пан Шемчук. Я вважаю його одним з найбільш принципових та чесних прокурорів високої ланки. У нас є кандидати на те, аби очолити Міністерство внутрішніх справ. І я можу провести необхідні зміни в Міністерстві юстиції. У нас на кожного з них є дублери. Наприклад, той же Стретович міг би бути непоганим генпрокурором. Той же Катеринчук міг би бути міністром юстиції. По МВС давайте потримаємо інтригу.

Давид Важаєвич сказав у одному з інтерв"ю, що хотів би бути віце-прем"єром з питань реформ.

— Я вважаю, що він системно мисляча людина. Не дивиться на деталі, а дивиться на взаємозалежність різних галузей економіки, які гальмують. Він бачить,  де є тромби і навпаки — де можливість розвитку.

Як у цьому разі діє принцип відділення бізнесу від влади? Жванія має перед народом сказати, що з бізнесом у нього все завершено?

— Спитаєте в Давида Важаєвича.

А ви з ним про це говорили?

— Я думаю, що людина, яка робить реформи, не має можливості серйозно впливати на свій бізнес. Це якби він хотів бути міністром енергетики або транспорту, фінансів, то я би запідозрив щось. А на реформах має бути людина з бізнес-логікою.

Наскільки мені відомо, бізнес Жванії давно переданий в управління. Мало того, основний його бізнес знаходиться поза межами України.

Ваш колишній однопартієць Іван Бокий про можливих нових лідерів країни сказав: якщо хтось вважає таким Луценка, то я їм співчуваю...

Луценко слухає та киває головою:

— Я не коментую Івана Сидоровича. Він усе сказав правильно.

Мороз заявив, що Соцпартія іде на вибори окремо від Партії регіонів. Які в них шанси пройти у парламент?

— Нікуди вони не йдуть ні разом, ні окремо. Вони роблять все, аби вибори не відбулися. В цьому їхня стратегія. Але в цей же час не забувають використати всі можливості їхніх представників у владі. Починаючи від МВС і закінчуючи Фондом держмайна та Міністерством транспорту. Вони розуміють, що це останній хапок.

Чи маєте інформацію про те, що сталося з міністром внутрішніх справ Василем Цушком?

— Ні, я взагалі не розумію, чому так відбулося. Адже член Соцпартії Іван Сподаренко, який у ті ж дні потрапив у "Феофанію" (лікарня для високопосадовців. — "ГПУ") з інфарктом, там і лікується. Але про нього не трублять усі ЗМІ, і його не вивозять за кошти невідомих спонсорів до Німеччини, не кладуть за ті ж самі кошти в суперклініки.

Якщо було отруєння, то Цушко або його близькі мають зробити заяву в правоохоронні органи, інакше це є грубим порушенням закону — називається укривательство. Він має також сказати, за чиї кошти його перевозили. Я не шукаю компромату. Просто суспільство має знати, хто дає серйозні суми на лікування міністра внутрішніх справ.

Чи вистачає вам зараз часу на відпочинок та сім"ю?

— Вистачає. Вихідні я завжди віддаю меншому синові — на гральні автомати з морозивом. Зі старшим — книжковий ринок "Петрівка". Ще всі разом виїжджаємо в ліс, робимо шашлик. Футбол або волейбол на галявині, залежно від погоди.

Молодший закінчив перший клас, я його здав в оренду тещі. Зараз старший складає сесію в Університеті телекомунікації, а я згадав, що таке тройний циклічний інтеграл, — усміхається. — Зараз багато читаю. Усі книжки, які купував, але відкладав. Надибав "12 обручів" Андруховича. Це мені подобається. Перед тим осилив кілька серйозних політологічних, історичних речей — "Історія готів" академіка Щукіна. Була "История денег". Зараз Прохаська відклав.

Після завершення розмови прес-секретар Луценка подає йому свіжі газети. В одній з них лідерку БЮТу Юлію Тимошенко порівнюють із колишньою лідеркою "Білого братства" Марією Деві Христос. Вони на сусідніх фото.

— О! А шо з Юлькою сталося? — сміється Луценко, побачивши фотографії.

1964, 14 грудня — Юрій Луценко народився у Рівному
1989 — закінчив Львівський політехнічний інститут, факультет електронної техніки
1994 — заступник голови Рівненської обласної ради
1996 — секретар політради Соціалістичної партії
1997 — заступник міністра у справах науки і технологій
1998 — помічник прем"єр-міністра Валерія Пустовойтенка
2000 — співголова акції "Україна без Кучми"
2002 — обраний народним депутатом за списком Соцпартії
2005 — міністр внутрішніх справ, призупиняє членство в СПУ
2006 — виходить із СПУ на знак протесту проти приєднання соціалістів до антикризової коаліції; звільнений з посади міністра, призначений радником президента
2007 — звільняється з посади радника президента, започатковує рух "Народна самооборона"
Одружений, має двох синів

Зараз ви читаєте новину «"Соціалісти розуміють, що це останній хапок"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі