пʼятниця, 19 липня 2019 06:26

"Щоб відновити отруєні землі, треба рекультивувати полігони твердих відходів"

Автор: Фото з особистого архіву Сергія Іващенка
  Кандидат у народні депутати Сергій Іващенко у парламенті відстоюватиме питання екологічної безпеки. Добиватиметься ліквідації Макухівського сміттєзвалища
Кандидат у народні депутати Сергій Іващенко у парламенті відстоюватиме питання екологічної безпеки. Добиватиметься ліквідації Макухівського сміттєзвалища

Від того, на якій землі ми живемо, яким повітрям дихаємо, яку їжу споживаємо, залежить найголовніше — здоров'я людей. Україна зараз, на жаль, посідає перше місце в Європі за рівнем смертності від наслідків забруднення навколишнього середовища. 7% території держави — це смітники.

Поблизу Полтави розташоване аварійне сміттєзвалище, яке функціонує ще з 1953 року. Його площа — майже 20 га, висота сміття подекуди сягає 60 м.

"Якщо найближчим часом не почати розв'язувати проблему Макухівського сміттєзвалища, сміття буде нікуди дівати, і ми всі в ньому просто потонемо. У нас в Полтаві давно міг би бути завод із переробки побутових відходів. Однак міська влада просто ігнорує проблему, чиновникам це не треба. Вони порушують це питання тільки тоді, коли щось трап­ляється, або піаряться на цій темі перед виборами", — заявив кандидат у народні депутати Сергій Іващенко.

Він переконаний, що катастрофічну ситуацію з Макухівським смітником можна вирішити, якщо відмовитися від корупційної складової і справді почати працювати для людей. "Необхідно розвивати переробку і будувати переробний завод. Є достатньо ресурсів, як внутрішніх, так і зовнішніх — шляхом залучення інвестицій із-за кордону. Проте відсутня політична воля", — зазначив Сергій Іващенко.

У кожній європейській країні є спеціальні контейнери для сортування непотребу. Розподіляють відходи на кілька основних категорій: пластик, скло, папір, органічні відходи і метал. Це спрощує процедуру переробки й утилізації сміття.

"Нам треба створювати умови і привчати людей до культури сортування відходів. До речі, ми у мікрорайоні Садовий у селі Розсошенці вже встановили першу партію нових баків для сортування сміття, які закупило наше підприємство. І далі розвиватимемо переробку, впроваджуватимемо такі програми тут, у Полтаві, й у селах Полтавського району", — сказав кандидат у народні депутати.

Він наголосив, що у Верховній Раді відстоюватиме питання екологічної безпеки. Сергій Іващенко знає, як боротися зі сміттєвою кризою в регіоні. Він добиватиметься ліквідації Макухівського сміттєзвалища і залучатиме інвесторів для будівництва переробного заводу. Головна умова при цьому — щоб він був розташований там, де не завдаватиме шкоди жителям навколишніх населених пунктів.

"Я працюватиму над тим, щоб забезпечити на рівні міст програми сортування і переробки відходів, щоб законодавчо обмежити використання побутового пластику. Для того, аби відновити отруєні землі, нам треба рекультивувати полігони твердих відходів. Окрім того, ініціюватиму запровадження соціальних програм підтримки українців, які живуть на тих територіях, що страждають від екологічної катастрофи", — підкреслив кандидат у народні депутати Сергій Іващенко.

Зараз ви читаєте новину «"Щоб відновити отруєні землі, треба рекультивувати полігони твердих відходів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі