понеділок, 13 серпня 2007 18:09

Симоненко прагне сісти у крісло Мороза

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Петро Симоненко з Леонідом Кравчуком на з'їзді Партії регіонів в Палаці ”Україна” 4 серпня 2007 року
Петро Симоненко з Леонідом Кравчуком на з'їзді Партії регіонів в Палаці ”Україна” 4 серпня 2007 року

Лідер Комуністичної партії Петро Симоненко, 55 років, хоче стати головою Верховної Ради наступного скликання. Про це він повідомив учора під час спеціально скликаної для цієї заяви прес-конференції.

— Той досвід, що в мене є, дає мені підстави говорити про те, що я впораюся із цією посадою, — говорить Симоненко.

На початок брифінгу лідер комуністів запізнюється на 5 хв. За цей час журналісти заставили відеокамерами прохід. Тому Симоненкові доводиться через них перелазити. Він сідає й починає критикувати Віктора Ющенка.

— Президент України перетворився на агітатора помаранчевої команди — блоку "Наша Україна" і БЮТу. Він сьогодні порушує все можливе, а повинен бути нейтральним під час проведення політичних кампаній, — говорить Симоненко, крутячи в руках окуляри.

Потім дістає якусь газету, на якій зображені білборди з Ющенком.

— Президент загострює ситуацію тим, що посилює вплив адміністративного ресурсу. У дворі обласної державної адміністрації Кіровограда складаються чи робляться ці білборди для того, щоб президента повісити практично на кожному бугрі, на кожній дорозі. І таких білбордів чотири тисячі вже розвішано за державний кошт по всій Україні, — запевняє лідер комуністів. — Таким чином ми бачимо з вами, як працює адміністративний ресурс.

Далі він говорить, що перед Верховною Радою постало багато соціальних питань. Запевняє, що їх може вирішити лише представник лівих сил. Симоненко натякає, що соціалісти на чолі з Олександром Морозом до парламенту не потраплять:

Дехто хоче туди Раїсу Богатирьову посадити

— Соціологи говорять, що тільки Комуністична партія проходить до Верховної Ради. Виходячи з цього, ми запропонували очолити Верховну Раду, — каже Симоненко.

Журналісти запитують, чи обговорювали комуністи свою ініціативу з Партією регіонів. Головний комуніст відповідає, що на минулому тижні вони з "регіоналами" на засіданні координаційної ради говорили про можливу співпрацю, зокрема і пропозицію комуністів очолити парламент.

— Це питання знаходить розуміння серед представників "регіоналів", — відповідає комуніст.

Додає, що комуністи хочуть створити коаліцію з Партією регіонів. Симоненко також не проти членства Соцпартії, якщо вона зуміє пройти до Верховної Ради.

— Іншої коаліції й бути не може, — запевняє.

Зазначає, що негативно ставиться до можливості створення широкої коаліції "регіоналів" із блоком "Наша Україна — Народна самооборона". Мовляв, тоді "Регіони" зрадять своїх виборців.

"ГПУ" зателефонувала "регіоналові" Юрію Мірошниченку, 37 років, щоб дізнатися, що думають у Партії регіонів про ініціативи Симоненка.

Він зізнається, що про це вперше чує. Хоч ніякого упередженого ставлення до цього немає. Однак вважає, що говорити про це поки що зарано.

— Доцільніше питання про керівництво Верховної Ради було би розглядати після закінчення виборів. Тоді буде зрозуміло, хто буде серед претендентів, — переконаний він.

Голова фракції соціалістів у Верховній Раді 5-го скликання Іван Бокий, 65 років, зазначає, що до прагнень Симоненка ставиться з гумором. Додає, що такі бажання є не тільки в комуністів.

— Дехто хоче туди Раїсу Богатирьову (голова фракції Партії регіонів. — "ГПУ") посадити. Це ж діло хазяйське. Хотіти нікому не заборонено, — каже Бокий.

Зараз ви читаєте новину «Симоненко прагне сісти у крісло Мороза». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі