вівторок, 20 серпня 2019 00:50

"Силовики підігрують Офісу президента"

— Ви справді вірите, що за 50 тисяч доларів можна змінити рішення Верховного суду? Навіть якщо там сиділи б хабарники — вони ж не ідіоти. Тут вважають, 500 тисяч — це великі кошти. Найбільший хабар, який мені пропонували — 6,5 мільйона доларів. Я сказав, що мені це нецікаво, — говорить заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб 53-річний Юрій Гримчак 16 серпня у Деснянському районному суді міста Чернігова. Там йому обрали запобіжний захід — арешт.

Юрія Гримчака та його помічника 54-річного Ігоря Овдієнка підозрюють у шахрайстві в особливо великих розмірах. 14 серпня обох затримали у столиці Служба безпеки України й Націо­нальне антикорупційне бюро. Нібито вимагали $1,1 млн — 28 млн грн — хабара від компанії за вплив на Верховний суд і чиновників Міністерств культури і юстиції, Київської міськдержадміністрації та Українського державного інституту культурної спадщини для ухвалення необхідних рішень. Ішлося про стягнення через суд боргу з іншого підприємства й дозвіл на будівництво у Києві. За вплив на суд чиновник спочатку нібито отримав частину суми — $50 тис.

В автомобілі помічника вилучили $480 тис. У Гримчака під час затримання біля супермаркету на Подолі був пістолет. У його квартирі забрали п'ять патронів. Справу розслідує СБУ. Підозрюваних перевезли у СІЗО до Чернігова.

16 серпня суд дозволив арештувати Гримчака на 60 діб із можливістю застави 6 млн грн. Овдієнка — на два місяці із заставою у 4 млн грн.

Керівник Управління спецрозслідувань Генпрокуратури 46-річний Сергій Горбатюк на брифінгу 15 серпня розповів:

— Під час розслідування побиття Тетяни Чорновол (народний депутат Верховної Ради восьмого скликання, колишня журналістка. У ніч на 25 грудня 2013-го її побили після участі в акції протесту біля маєтку міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка. Потрапила в лікарню з черепно-мозковою травмою, переломом носа, численними гематомами. — ГПУ) з'явилася інформація, що відбувається новий злочин. До нього причетний Гримчак. Злочин непов'язаний із побиттям Чорновол.

Юрій Гримчак працює заступником міністра з березня 2017-го. Був народним депутатом у Верховній Раді шостого скликання від Блоку "Наша Україна — Народна самооборона". Вимагав звільнити Юрія Луценка, коли того 2012-го засудили до чотирьох років за перевищення службових повноважень і нецільове використання державних коштів на посаді міністра внутрішніх справ.

— Претензії до Гримчака справедливі. Але слідство ведуть не зовсім чисто. Чи опиниться в тюрмі — 50 на 50. Справа може розвалитися через непрофесійно зібрану доказову базу, — говорить політолог Олександр Кочетков, 63 роки.

— До заступника міністра була увага з боку правоохоронців. Напередодні звільнень чиновники "пакуються". Дехто шукає варіанти підзаробити й піти з посади із грошима.

Гримчак — близький приятель Луценка. Той попри заклики Зеленського не подав у відставку. Силовики пробують підіграти Офісу президента. Ініціатива їхня, Банкова цього не вимагала. СБУ та НАБУ хочуть показати користь Зеленському. Мовляв, готові боротися з корупцією. Та й усередині Генпрокуратури Сергій Горбатюк має конфлікт із Луценком. Тому активно бере участь у процесі проти Гримчака. Теж мститься.

Впливові чиновники замішані в корупції майже через одного. "Рішали" практично всі. Поширена схема — коли людина вирішує питання у сфері, що не належить до її прямої компетенції. Так довести корупцію важче.

Коли запрацює нова Верховна Рада, питання звільнення Луценка буде одним із перших.

Зараз ви читаєте новину «"Силовики підігрують Офісу президента"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі