вівторок, 17 червня 2008 18:05

Семенюк спробують звільнити в четвер

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
   Перший віце-прем’єр Олександр Турчинов (ліворуч), голова фракції БЮТ Іван Кириленко (по центру) та голова фракції блоку НУ-НС В’ячеслав Кириленко під час вчорашнього обговорення порядку денного парламенту на погоджувальній раді
Перший віце-прем’єр Олександр Турчинов (ліворуч), голова фракції БЮТ Іван Кириленко (по центру) та голова фракції блоку НУ-НС В’ячеслав Кириленко під час вчорашнього обговорення порядку денного парламенту на погоджувальній раді

Учора о 9.00 перед засіданням Верховної Ради народні депутати зібралися обговорити порядок денний. Зазвичай погоджувальна рада проходить у закритому режимі. Цього разу журналістам дозволили залишитися.

Голови фракцій від коаліції говорять: насамперед треба змінити голову Фонду державного майна. Погоджуються з опозицією, що розглядати це слід після ухвалення державної програми приватизації.

"Регіонали" зауважують, що спочатку коаліція повинна підтвердити своє фактичне існування. Минулого пленарного тижня двоє депутатів написали заяви про вихід із коаліції. Тепер вона має лише 225 голосів.

— Якщо коаліція є, вона може довести, що має 226 голосів. Тоді буде логічним розглядати всі урядові питання, — зазначає заступник голови фракції Партії регіонів Олександр Єфремов, 53 роки. — Якщо її немає, то всі ці питання — сумнівні. Бо не виключено, що створять нову коаліцію й будуть нові кадрові пропозиції.

"Регіонал" просить голову Верховної Ради Арсенія Яценюка, 34 роки, оголосити в сесійній залі про припинення діяльності коаліції. Тоді почнеться відлік 30 днів, відведених для формування нової більшості.

Після погоджувальної ради депутати йдуть до сесійної зали. Яценюк відкриває засідання й оголошує півгодинну перерву, щоб голови фракцій обговорили з нардепами порядок денний.

Після перерви спікер каже: формально коаліція продовжує існувати. У Конституції написано, що її створюють фракції, а не окремі депутати.

— Тому виключно рішення фракції є підставою для розпуску і створення нової коаліції, — зауважує Яценюк.

Біля сесійної зали "регіонали" Олександр Лавринович і Василь Хара збирають журналістів. Кажуть, що готують подання до Конституційного суду. Проситимуть розтлумачити, чи дієздатна коаліція. Стверджують: якщо вона не має 226 голосів, то повинна припинити діяльність. Після цього фракція Партії регіонів у залі не голосує за жоден законопроект.

Питання про кадрові зміни у Фонді держмайна переносять на четвер. Оскільки профільний парламентський комітет не готовий доповідати щодо програми приватизації. У кулуарах нардепи говорять, що насправді коаліція побоялася провалити це питання через брак голосів.

Зараз ви читаєте новину «Семенюк спробують звільнити в четвер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі