середа, 10 вересня 2008 18:14

Саркозі переконав Євросоюз у європейськості України

Автор: фото: reuters/PHILIPPE WOJAZER
  Біля Єлисейського палацу в Парижі лідери України та Франції Віктор Ющенко (праворуч) та Ніколя Саркозі вітаються з президентом Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу (по центру) та верховним представником Євросоюзу з питань зовнішньої політики і безпеки Хав&#3
Біля Єлисейського палацу в Парижі лідери України та Франції Віктор Ющенко (праворуч) та Ніколя Саркозі вітаються з президентом Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу (по центру) та верховним представником Євросоюзу з питань зовнішньої політики і безпеки Хав

Саміт Україна-ЄС за півдоби до його початку несподівано перенесли із курортного міста Евіан до французької столиці. Він відбувся у Єлисейському палаці.

Усміхаються міжнародній пресі вартові. Атмосфера несподіваного свята захопила не тільки політичних лідерів, яким дивом вдалося не запізнитися на підсумкову прес-конференцію.

— Нова угода України з Євросоюзом не закриває та не відкриває жодного шляху, — прослизнув між крапельками французький президент Ніколя Саркозі, 53 роки. Так він окреслив можливість надання Україні перспектив членства в ЄС. "Це як та загадка про склянку води, — коментує польський колега. — Вона напівпорожня чи напівповна?"

Президенти України і Франції Віктор Ющенко та Ніколя Саркозі й президент Європейської Комісії Жозе Мануель Баррозу виглядають однаково засмаглими та задоволеними. Останні два напередодні побували у Москві, де мали переговори з російським керівництвом щодо подій у Грузії. "В якийсь момент Саркозі схопився за речі, різко підвівся й став удавати, ніби йде. Тоді Дмітро Медведєв його затримав і перемовини зрушили з місця", — тихенько переповідає один французький посадовець іншому.

Європейська делегація затрималася в Росії майже на півдоби, тому й саміт терміново перенесли до Парижа. Прихильні до України експертні кола запанікували. Несподівана зміна програми на додаток до конфлікту в українських верхівках аж ніяк не збільшувала й так непевні українські перспективи.

Проте Євросоюз таки пішов на помітні поступки. "Саме Франція переконала інших членів ЄС поставити до підсумкової заяви саміту твердження про належність України до спільного європейського історичного та культурного простору", — розповів учасник переговорів із французького боку. — Тільки через цю фразу відбулося безліч узгоджувальних засідань. Згоду деяких країн довелося видирати, як зуби мудрості".

— Ми розуміємо, за яких обставин зараз ведемо діалог. Це не кращі часи говорити на цю тему, як в рамках ЄС, та й ситуації у регіоні. Ми є терпеливі і високо цінуємо те, чого досягли. Це абсолютний успіх, — запевняє 54-річний президент України Віктор Ющенко.

Якщо кожні переговори з Росією сприймають на Заході, як загрозу власному енергетичному комфорту, то українське питання видається такою собі заплутаною шарадою. Як відповісти "ні", щоб воно скидалося на "так"? І водночас не надто переконувало в райдужних перспективах. Шлях, що не відкрито й не закрито, є в цьому сенсі вдалою формулою.

Відчуття відвертого полегшення не зникає з облич трьох лідерів упродовж прес-конференції. Яка тривала годину, як і обіцяли. До такої пунктуальності Єлисейського палацу не надто звичні навіть французькі журналісти.

На завершення Жозе Мануель Баррозу згадує Росію.

Нам не потрібні холодні війни, — зазначає. — Але знадобиться багато холоднокровності.

— Або терпіння, якого українців навчила історія, — тихо додає один із українських дипломатів.

Зараз ви читаєте новину «Саркозі переконав Євросоюз у європейськості України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі