вівторок, 12 вересня 2017 07:55

Саакашвілі прорвався в Україну

Автор: REUTERS
  Учасниця руху ”Фемен” готується зустрічати екс-президента Грузії Міхеіла Саакашвілі біля пункту пропуску ”Краковець” на українсько-польському кордоні 10 вересня. Написала на грудях: ”Дурні без кордонів”. У руках тримає портрети Петра Порошенка та Міхеіла Саакашвілі. Протест мотивувала тим, що Саакашвілі та українська влада відволікають суспільство від проблем війни й насильства. Її затримали поліцейські
Учасниця руху ”Фемен” готується зустрічати екс-президента Грузії Міхеіла Саакашвілі біля пункту пропуску ”Краковець” на українсько-польському кордоні 10 вересня. Написала на грудях: ”Дурні без кордонів”. У руках тримає портрети Петра Порошенка та Міхеіла Саакашвілі. Протест мотивувала тим, що Саакашвілі та українська влада відволікають суспільство від проблем війни й насильства. Її затримали поліцейські

— Я подорожував багатьма країнами, але такої ситуації ніколи не бачив. Це настільки у страху великі очі — не довіряють власним прикордонникам, — каже екс-президент Грузії і колишній голова Одеської обласної держадміністрації 49-річний Міхеіл Саакашвілі 10 вересня.

Напередодні оголосив про своє повернення в Україну. Хоча легально це зробити не міг. 26 липня президент Петро Порошенко призупинив йому українське громадянство. З того часу Міхеіл подорожував США, Нідерландами, Польщею. Заявив про намір потрапити в Україну через пункт пропуску "Краковець" на кордоні з Польщею. Туди в неділю приїхали кілька сотень його прибічників і противників. Надвечір Саакашвілі все-таки потрапив в Україну через пункт пропуску "Шегині". Допомагали йому народні депутати Юлія Тимошенко, Сергій Власенко, Юрій Дерев'янко, Павло Костенко, Дмитро Добродомов. Прибічники екс-губернатора Одещини прорвали ланцюг прикордонників. Саакашвілі поїхав до Львова.

11 поліцейських і п'ять прикордонників отримали тілесні ушкодження під час прориву. За цим фактом порушили кримінальну справу.

Громадянство України Саакашвілі отримав за прискореною процедурою у травні 2015-го. Тоді президент Порошенко призначив його головою Одеської обласної державної адміністрації. Попрацював там півтора року. Після відставки оголосив про створення партії "Рух нових сил".

Саакашвілі був президентом Грузії два терміни. Там проти нього відкрили чотири кримінальні справи. Йому загрожує 11 років ув'язнення.

"Прикордонний перехід "Шегині" взяли штурмом. І радісні народні депутати незаконно провели в країну майже 40 осіб, включаючи Саакашвілі й кілька іноземців, — коментує міністр внутрішніх справ 53-річний Арсен Аваков у "Фейсбуку".

— Ми встановимо всіх учасників прориву й нападу на прикордонників і поліцейських. Вони будуть покарані за законом. Саакашвілі і всім, хто незаконно перейшов кордон, потрібно негайно вибрати з двох варіантів. Прибути в пункт пропуску "Шегині" та пройти процедуру оформлення. Або прибути в підрозділ міграційної служби. Усім учасникам "прориву", в тому числі народним депутатам, потрібно з'явитися в поліцію для надання свідчень".

— Сподіваюся, цей пан із таким же завзяттям пробиватиметься в Грузію, як він намагався потрапити в Україну, — каже президент 51-річний Петро Порошенко 11 вересня.

— У будь-якій правовій державі особа має право оскаржити будь-який нормативний акт у суді. В даному випадку, у Вищому адміністративному. Не подобається рішення українських судів — є Європейський суд із прав людини. Пройшло більш як півтора місяця, ніхто до суду не подавав. Замість цього скоєний злочин, бо є конституційний принцип недоторканності державного кордону. Це питання національної безпеки. І мені байдуже, хто порушує державний кордон: чи бойовики на сході, чи політикани на заході. Це — справа правоохоронних органів.

— Саакашвілі, як і будь-який інший популіст, хоче епатувати, скандалити. Президент Порошенко підкинув йому цей "подарунок", — каже політолог 40-річний Михайло Басараб.

— Міхеіл прагне наростити свою політичну вагу в Україні. За правління Петра Олексійовича йому не вдасться реалізувати свої амбіції. Але допомагатиме опозиції на парламентських і президентських виборах. Створюватиме максимальний дискомфорт для Порошенка, щоб той не залишився на другий термін.

Андрій Садовий і Юлія Тимошенко — політичні попутники Саакашвілі. Хочуть розгойдати ситуацію для наближення дочасних виборів.

Порошенко не завжди керується логікою при ухваленні рішень, навпаки — емоціями. Це показала історія з Міхеілом. Президент вирішив показово й гучно не пустити Саакашвілі в Україну. В результаті дискредитував і себе, і країну. Потрібно було дати можливість екс-президенту Грузії спокійно потрапити на українську сторону кордону. А далі пояснити йому права і обов'язки. Тоді б Саакашвілі залишився у статусі політичного шоумена з рейтингом 1,5–2 відсотки.

— На Заході не трактуватимуть події на кордоні, бо це — втручання у внутрішні справи України, — каже дипломат 41-річний Олександр Хара.

— Але ситуація виглядає невиграшною для нашої влади. Існує скепсис щодо того, що робить президент Порошенко — і у Вашингтоні, і у Брюсселі.

Зараз ви читаєте новину «Саакашвілі прорвався в Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі