пʼятниця, 10 грудня 2010 03:15

"Россия и Украина были на грани войны. Из-за Бандеры"

Автор: фото: Тарас ПОДОЛЯН
  Професор медицини Ольга Богомолець (зліва направо), головний редактор ”РИА Новости” Світлана Миронюк та заступниця глави Адміністрації президента Ганна Герман
Професор медицини Ольга Богомолець (зліва направо), головний редактор ”РИА Новости” Світлана Миронюк та заступниця глави Адміністрації президента Ганна Герман

"Україна стане центром розвитку свободи преси на пострадянському просторі. Президент Віктор Янукович дуже багато приділяє цьому уваги, — каже на Форумі європейських та азійських засобів масової інформації заступник глави Адміністрації президента колишня журналістка Ганна Герман, 51 рік. — Якщо ти говориш правду, ти ніколи не боїшся, що вона десь "вилізе".

Герман займає місце на сцені. Біля крісла ставить сумку від "Валентино". З цієї ж колекції на Ганні Миколаївні й чоботи. Набір коштує 1,5 тис. євро.

У київський готель "Інтерконтиненталь" з'їхалися 300 керівників газет та інформаційних агенцій країн колишнього Союзу. Доки вони розсаджуються, Герман зачитує привітання від президентів України та Росії.

За кілька хвилин заходить Леонід Кучма, 72 роки. Його оточують троє охоронців. Екс-президент умощується в першому ряду. Ганна Герман підхоплюється з крісла на сцені:

— Пане колишній президент, сідайте сюди.

— Я пришел только послушать, — відмахується Кучма.

Герман іде до нього й умовляє пересісти на почесніше місце. Тому нічого не лишається, як підвестися й попрямувати на сцену.

— Форум поможет журналистам понять, как учить аудиторию отличать правду от лжи, — каже Леонід Данилович. На початку 2000-х міжнародні журналістські організації зараховували його до десятки найбільших у світі ворогів преси. — Грязные технологии из самого-самого доброго позволяют сделать что-то негативное. Я очень надеюсь, что сегодняшнее мероприятие поможет донести до людей, где правда, где полуправда, а где ложь.

За годину всі виходять із зали до холу. Кучма навстоячки п'є каву з ректором Київського університету ім. Шевченка Леонідом Губерським. Фотографується з професором медицини Ольгою Богомолець.

Ганна Герман полишає зібрання. До виходу її проводжає політолог Михайло Погребинський.

Після перерви обговорюють стан медіа та свободу слова у країнах колишнього СРСР. Першим виступає російський телеведучий, автор документального фільму про Степана Бандеру 53-річний Леонід Млечин:

— Совсем недавно у меня было ощущение, что Россия и Украина на грани войны. Из-за Бандеры, а не из-за газа. Нужно снизить накал противостояния. Убрать почву, которая позволяет любой политический или экономический момент превращать в скандал.

— У меня вопрос, — підводиться після його виступу Кучма та бере мікрофон. — В апреле Янукович и Медведев встретились в Харькове. Там было намечено не меньше десятка самых важных проектов — и в судостроении, и по газу. Договор насчет Черноморского флота сбылся. А остальные? Ни одна программа не подписана. А мы уже всем наобещали. Почему российская пресса молчит?

У залі западає пауза.

— Леонид Данилыч, дорогой, — прикладає руку до грудей Млечин. — Говорят — пишем, не говорят — не пишем.

Усі сміються, Кучма сідає на місце та знизує плечима. За півгодини йде.

Зараз ви читаєте новину «"Россия и Украина были на грани войны. Из-за Бандеры"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

38

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі