пʼятниця, 18 липня 2008 17:45

Росія дала Сацюкові громадянство за якісь заслуги

Генпрокуратура Росії відмовилася видати українським правоохоронним органам 45-річного Володимира Сацюка — колишнього першого заступника голови СБУ. В Україні його підозрюють у зловживанні службовим становищем та підробці службових документів. Кажуть також про можливу причетність Сацюка до отруєння 2004 року Віктора Ющенка.

Генпрокуратура України звернулася до росіян ще в квітні. Ті відмовили, бо Володимир Сацюк уже є громадянином Росії. Коли це сталося, російська генпрокуратура не повідомила.

— Там є тільки посилання на конституцію Російської Федерації й указ президента держави про надання Сацюкові громадянства. Дати немає, та вони й не зобов"язані її повідомляти, — зазначає заступник генерального прокурора України Віталій Щоткін, 59 років.

Відповідно до російського законодавства, громадянство може отримати людина, яка живе на території країни не менш як п"ять років після отримання посвідки на проживання. Існує й спрощений механізм — паспорт видають після року проживання у РФ, якщо людина народилася на території РРФСР, має там родичів, жила там до розпаду Радянського Союзу.

Сацюк народився і жив в Україні. Втік до сусідньої держави 2005-го — в червні того року Україна оголосила його в міжнародний розшук. Тобто під офіційні російські критерії надання громадянства Володимир Сацюк не підпадає. Очевидно, йдеться про якісь особливі заслуги. Сацюк є носієм українських державних таємниць.

— Росія може користуватися послугами цієї людини, отримувати інформацію щодо українських політиків або економіки, — припускає народний депутат від "Нашої України — Народної самооборони" Олесь Доній, 38 років.

У РФ перебувають також колишній голова державного управління справами Ігор Бакай та екс-міністр внутрішніх справ Микола Білоконь.

— Складається враження, що від таких чиновників та політиків Москва збирає компромат, який могла б використовувати на міждержавних переговорах, — веде далі Олесь Доній.

Він вважає втечу до іншої країни високопоставленого чиновника спецслужби певною мірою загрозою нацбезпеці. Володимир Сацюк був першим заступником голови СБУ у квітні — грудні 2004 року.

Зараз ви читаєте новину «Росія дала Сацюкові громадянство за якісь заслуги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі