пʼятниця, 18 жовтня 2019 07:55

Рейтинг Зеленського впав на сім відсотків

Автор: www.president.gov.ua
  Президент Володимир Зеленський (у центрі) йде з охоронцями до позицій українських військових на лінії зіткнення в зоні операції Об’єднаних сил на Донеччині 14 жовтня 2019 року
Президент Володимир Зеленський (у центрі) йде з охоронцями до позицій українських військових на лінії зіткнення в зоні операції Об’єднаних сил на Донеччині 14 жовтня 2019 року

66% українців позитивно ставляться до президента Володимира Зеленського. Про це свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології 9–11 жовтня. Це на 7% менше, порівняно з вереснем. Місяць тому, його діяльність схвально оцінювали 73% українців.

Зменшилася й кількість тих, хто підтримує голову Верховної Ради Дмитра Разумкова: 33% — у вересні та 27% — у жовтні. А також прем'єр-міністра Олексія Гончарука — 17% і 10% відповідно.

Соціологи опитали 1500 людей. Похибка не перевищує 3%.

За 41-річного Володимира Зеленського на виборах президента у другому турі проголосували 73,22%. Його партія "Слуга народу" отримала 254 парламентські мандати зі 424.

— Рейтинг знизився менше, ніж очікувалося. Навіть якби влада нічого не робила, ці захмарні відсотки мали би падати. Очікування людей були зависокі. Дехто хотів, щоб усе швидко й легко змінилося, — каже соціолог Ірина Бекешкіна, 67 років.

— Опитування проводили під час масових виступів. Значна частина людей проти миру за будь-яку ціну вважають, що Мінські домовленості — капітуляція. Тому падіння могло бути ще більшим. Зниження підтримки на 7 відсотків — для влади ще позитивний результат.

Суспільство турбує питання земельної реформи, яким буде закон. Тим більше, деякі політичні сили активно агітують проти нього.

Зеленський ще не ухвалював серйозних рішень, зокрема щодо реформ. За нього голосували люди різних переконань і поглядів. Для них він був свій, бо уникав питань, які ділять суспільство. А тепер з будь-яким рішенням від нього відходитимуть його виборці. Водночас підняти рейтинг президента міг прес-марафон. Мовляв, він все-таки наш, не збирається йти на поступки Росії. До 73 процентів підтримки Зеленський міг би повернутися в разі гучної перемоги — якби Росія погодилася на всі умови України.

— Два тижні поспіль Офіс президента не знає, як спілкуватися з вуличними демонстраціями, активною частиною суспільства. Це набагато гірше, ніж падіння рейтингу на 7 відсотків, — говорить політолог 66-річний Віктор НЕБОЖЕНКО.

— Зеленський плутає аудиторію "95-го кварталу" з людьми, які вийшли на протест. Його телемарафон — це вистава. 14 годин нам показували "95-й квартал" у хорошому виконанні.

Президент спочатку щось заявляє, а потім відходить від своєї позиції. Казав про "формулу Штайнмаєра", підписав її. Тепер стверджує, що в першу чергу — безпека. Грає в політичний танець — два кроки вперед, один — назад. Важко зрозуміти його стратегію. Ухитряється протягом місяця робити прямо протилежні речі. Може, він і старається, але поводиться сумбурно. До того ж відчувається кадровий голод. Державників, професіоналів і патріотів у команді президента фактично немає.

Українці не люблять панібратства і родинних переваг у політиці, бізнесі. Це порушення суспільної моралі. Однак в оточенні президента багато знайомих, друзів і родичів. Значить, не може нікому наказати. Немає політичної команди, де діють рішення, постанови, які треба виконувати професійно. У політичній діяльності Зеленського забагато особистого і мало суспільного.

— Якщо весною рейтинг не впаде у прірву, можна буде говорити, що Зеленський більш-менш успішний президент, — каже соціолог 69-річний Євген ГОЛОВАХА. — Поки що в нього великий аванс підтримки. Може багато чого зробити.

Очікуваних змін не сталося. Багато тих, хто розраховував на швидкі перетворення, — розчаровані. Не побачили конкретних дій. Найбільші мрійники серед виборців Зеленського вже від нього відпали. Поступово підуть й інші, вже за результатами діяльності.

Президент гнучкий. Але людей не можна дурити довго. Вони мають зрозуміти, що він не тільки хороший хлопець, а і щось робить. Має не просто показати, що в нього немає поганого досвіду у владі, а що може принести позитивний.

Зараз ви читаєте новину «Рейтинг Зеленського впав на сім відсотків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі