середа, 13 лютого 2008 16:44

"Регіони" згодилися попрацювати півтори години

"Регіони" згодилися попрацювати півтори години

Перед вечірнім засіданням 12 лютого із сесійної зали Верховної Ради виносять повітряні кульки з написом: "НАТО — ні". Їх та українські прапори принесли вранці депутати з "Регіонів", які разом із комуністами знову блокували засідання.

Однак потім лідери фракцій домовилися розблокувати Раду на кілька годин для голосування на вечірньому засіданні по соціальних законопроектах. Помітивши, що кульки виносять із зали, "регіонали" знову кидаються блокувати трибуну.

— Партія регіонів образилася, що працівники апарату парламенту прибрали їхню символіку, — жартує в кулуарах голова фракції БЮТ 51-річний Іван Кириленко.

Тим часом "регіонали" Володимир Сівкович, Олексій Журавко та Вадим Колесніченко займають місця у президії. Відкидаються на стільцях і читають газети.

О 17.00 у кулуарах з"являється лідер Партії регіонів Віктор Янукович, 56 років.

— Наша фракція погодилася розблокувати парламентську трибуну на півтори години, — каже він. — Вирішили, що депутати зосередяться на ухваленні соціальних законів.

Додає, що позиція його партії щодо НАТО залишається незмінною. Коли він заходить до сесійної зали, "регіонали" повертаються на свої депутатські місця.

— Хто забрав мої мікрофони? Поверніть їх, будь ласка, — вигукує з президії голова парламенту Арсеній Яценюк, 33 роки.

Працівник апарату Верховної Ради приносить запасні мікрофони і вкручує їх на місце. Яценюк тим часом гортає регламент.

У залі реєструються 312 депутатів. Поступово приходять решта. Прапори, що стоять між рядами "регіоналів", починають падати. Один б"є по карку Ганну Герман. Нардепи їх притримують, поправляють.

Розглянути мають п"ять законопроектів. Спочатку голосують за надання додаткової відпустки працівникам сімейної медицини. Тепер вони відпочиватимуть на три дні довше.

Після цього до трибуни виходить перший заступник глави Секретаріату президента Олександр Шлапак. Каже, що президент вніс до парламенту законопроект про збільшення прожиткового мінімуму. Його збільшуватимуть щомісяця, бо через інфляцію постійно зростатимуть ціни. Про підвищення повідомлятимуть у офіційних виданнях.

— Це той унікальний випадок, коли всі фракції підтримають ініціативу президента, — говорить із місця "регіонал" Олександр Стоян, 64 роки.

"За" голосують 442 депутати. Потім не підтримують поправки до Господарчого кодексу. Але ухвалюють у першому читанні "Закон про державні закупівлі" та скорочують на 9 тис. осіб чисельність війська.

У ложі преси стоїть депутат Держдуми Росії Костянтин Затулін. Торік йому забороняли в"їзд в Україну через його антиукраїнські заяви. Він спостерігає за депутатами. Тоді набирає номер на мобільному. Дзвонить і махає рукою. У відповідь йому махає нардеп із Партії регіонів. Затулін виходить у коридор і довго розмовляє з "регіоналом" Миколою Азаровим.

Голова парламенту закриває вечірнє засідання. "Регіонали" збираються фракцією, аби спланувати блокування Верховної Ради на наступний день.

Балогу обурило спільне голосування "бютівців" і "регіоналів"

Учора народні депутати зібралися у Верховній Раді. Однак працювати не поспішали, хоча трибуну ніхто не блокував.
Нардепи ходять кулуарами та спілкуються з журналістами. 51-річний Володимир Литвин згадує про спільне голосування Партії регіонів, Блоку Юлії Тимошенко та комуністів за "Закон про держзакупівлі" в першому читанні. Каже, що таке їхнє об"єднання показало обличчя справжньої парламентської більшості.
Тим часом голова Секретаріату президента 44-річний Віктор Балога повідомляє, що Віктор Ющенко цей закон не підписуватиме. Мовляв, у документі збережено можливості для корупції. Говорить, що президент вимагав обмежити функції Тендерної палати, через яку проводять багато тіньових схем. Балога натякає, що ці гроші контролює родина нардепа-"бютівця" Антона Яценка.
— Фракція БЮТ із мотивів особистої зацікавленості проголосувала за відверто корупційний законопроект, — наголошує він.
Подолати вето президента можуть 300 нардепів. Це станеться за умови ще одного об"єднання Партії регіонів, БЮТу та комуністів. У першому читанні НУ-НС і Блок Литвина за "Закон про держзакупівлі" не голосували.
— Нове спільне голосування "бютівців" і "регіоналів", очевидно, слід розцінювати, як фактичне оформлення нового формату коаліції, — обурюється голова президентського секретаріату.

Андрій КУЗАКОВ

Зараз ви читаєте новину «"Регіони" згодилися попрацювати півтори години». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі