середа, 10 вересня 2008 18:12

"Регіони" і БЮТ ідуть до коаліції

"Регіони" і БЮТ ідуть до коаліції

"Регіонал" 44-річний Тарас Чорновіл упевнений на 90%, що до кінця вересня буде створено нову коаліцію.

— Ні БЮТ, ні Партія регіонів не надто горять бажанням, але виходу немає, — каже про її учасників. — Ющенко не залишив іншого вибору, крім такої коаліції. Тому нехай відповідальність за її створення бере на себе.

Партія регіонів просить Юлію Тимошенко не претендувати на посаду президента. Натомість погоджується на зменшення ролі глави держави. Тоді прем"єр-міністром залишиться Тимошенко, а посади міністрів-"нашоукраїнців" займуть "регіонали".

Керівник соціологічної служби "Український барометр" 54-річний Віктор Небоженко називає цю заяву Чорновола перевіркою "помаранчевого" електорату. Хочуть подивитися чи розпочнуться акції протесту.

— Якщо Західна Україна так втомилася від цього бардака й політики, що їм буде все рівно, тоді коаліцію будуть створювати, — каже Небоженко. — Наступний крок — кадрові призначення. Звісно, що "в ім"я України", "демократії" і під подібними гаслами.

Голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, 49 років, вважає, що до кінця місяця коаліцію створити не вдасться. Невідомо, чи дасть згоду на об"єднання з БЮТом група "регіонала" Ріната Ахметова. Донецький мільярдер контролює майже третину фракції Партії регіонів. Він хотів створення коаліції з "Нашою Україною".

— 13 вересня, скоріше за все, буде ясно, що коаліція БЮТ і НУ-НС дожила віку. Далі протягом тижня-двох відбудеться публічна дискусія про відновлення демократичної коаліції, — говорить Фесенко.

Припускає, що проводитимуть круглі столи та зустрічі. Запрошуватимуть Блок Литвина. Коли закінчуватиметься місячний термін для створення нової коаліції, то Тимошенко та її депутати поїдуть регіонами України.

— Будуть запитувати виборців: "Що нам робити? У нас лише дві альтернативи. Або дострокові вибори, яких ніхто в країні не хоче. Або не надто привабливий і незручний варіант — коаліція з Партією регіонів", — міркує політолог.

Казатимуть, що це дозволить залишити при владі уряд Тимошенко й ухвалити низку соціально-економічних законів.

— Тимошенко буде розказувати, що це тимчасовий варіант і тут немає стратегічного союзу. Щоб хоч таким чином треба долати політичний розкол в ім"я стабільності, — продовжує. — Тобто, Юлія Володимирівна має підготувати громадську думку.

Однак якщо прем"єрка побачить, що її виборці категорично не сприймають коаліцію з Партією регіонів, може відмовитися від цієї ідеї. Тоді треба буде готуватися до дострокових виборів.

Ахметову ж Тимошенко може щось наобіцяти.

— Вона уникає конфліктних тем. Не чуємо про "Дніпроенерго", "Венко". Раніше вона це часто згадувала, — каже Фесенко. — Можливо, домовляться, що не буде "розкуркулення"  Ахметова.

Водночас у Партії регіонів кажуть, що про коаліцію з Тимошенко домовляється нардеп Андрій Клюєв. Він найбільше виграє від цього союзу. Можливо стане першим віце-прем"єром. Олександра Турчинова перемістять керувати СБУ. Гуманітарною політикою України ймовірно керуватиме Дмитро Табачник.

У блоці "НУ-НС" не бачать способу зупинити союз Тимошенко та Януковича.

— Ви колись пробували плювати проти вітру? Вони прийняли рішення, що ми маємо робити? — каже "нашоукраїнець" 55-річний  Анатолій Матвієнко.

Зараз ви читаєте новину «"Регіони" і БЮТ ідуть до коаліції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі