четвер, 24 січня 2008 17:18

"Регіонали" можуть розколотися

Після втрати влади Партією регіонів у політикумі почали ширитися чутки про її можливий розкол. Однією з найгостріших тем став перехід Раїси Богатирьової на посаду секретаря Ради нацбезпеки й оборони.

Наближена до Віктора Януковича частина "регіоналів" наполягала на виключенні її з партії. Однак з"явилася інформація, що мільярдер і головний спонсор "Регіонів" Рінат Ахметов пообіцяв у такому разі теж здати партквиток. Щоправда, ці чутки спростувала прес-секретар мільярдера.

Водночас подейкували, що лідер "Регіонів" Віктор Янукович виводить свої гроші з проектів Ахметова.

У Партії регіонів на ці теми намагаються не говорити. Але в таборі їхніх союзників — Компартії — запевняють, що Богатирьова потрібна Ахметову для захисту його бізнесу. До неї для вирішення власних проблем звертатимуться й інші бізнесмени-"регіонали". Навколо Богатирьової та правої руки Ахметова — Бориса Колеснікова — об"єднуватиметься частина бізнесу з Партії регіонів. Це може спричинити створення нової партії.

Комуніст Олександр Голуб, 40 років, називає конфлікти в "Регіонах" не розколом, а внутрішньою боротьбою.

— Є люди, які вважають, що партія має бути в жорсткій опозиції. А великий бізнес планує співпрацювати з Віктором Ющенком, — пояснює він.

Один із депутатів-"регіоналів" на запитання про розкол у Партії регіонів стверджує, що його немає. "Партії немає, — каже він. — Є одна людина, навколо якої всі крутяться".

Але прізвища попросив не називати.

Розколу в "Регіонах" хоче нинішня коаліція

Директор Центру політичних досліджень "Український барометр" 52-річний Віктор Небоженко вважає, що Партія регіонів може розвалитися, лише коли йтиме на наступні вибори. Мовляв, нині їхні виборці шукають, до кого перейти. Тому разом із Партією регіонів можуть бути створені нові проекти.

— Наприклад, усередині "Регіонів" є група, що хоче робити проросійську партію. Там також є великі гроші і підтримка Кремля. Багато формується нових проектів, але політики не розбіжаться зараз, доки не повернуть гроші, що вклали в них інвестори, — продовжує Небоженко. — Те, що вони політичні невдахи, не означає, що вони розвалюватимуться швидше за БЮТ і НУ-НС.

Додає, що найбільше розколу в "Регіонах" хоче нинішня коаліція. Але зараз "регіонали" триматимуться одне одного.

— Партія регіонів співпрацюватиме з владою, як і комуністи. Вони мучать Україну з цим НАТО, але це не перешкоджає їм обережно голосувати разом із БЮТ і НУ-НС у тих речах, де у них є економічні інтереси. Так себе вестиме і Блок Литвина. Це бізнес, — каже Небоженко.

Зараз ви читаєте новину «"Регіонали" можуть розколотися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі