вівторок, 27 травня 2008 17:55

"Регіонали" добилися поновлення суддівських привілеїв

Учора Конституційний суд оприлюднив рішення, яким визнав неконституційними деякі положення закону про держбюджет на 2008 рік. Зокрема щодо пільг та соціальних гарантій суддям. Із таким поданням до КС звернувся 101 нардеп, більшість яких із Партії регіонів.

— Суд змушений був поставити вимогу перед Верховною Радою, щоб більше вона такого не затверджувала, — каже 47-річний суддя Конституційного суду Дмитро Лилак.

Пояснює, що раніше в Законі "Про статус суддів" не визначався граничний розмір довічного їхнього утримання. А уряд у цьогорічному бюджеті встановив межу — 10 тис. грн.

— Багато суддів, в залежності від вислуги років, отримують і більше, — каже. — Тому це обмеження є неконституційним.

Дмирто Лилак додає, що раніше судді Конституційного суду отримували квартири від уряду, а решта суддів — від місцевої влади. Кабмін запропонував надавати житло тільки для службового користування. Якщо суддю не переобирають, то він втрачає квартиру. Це теж визнали антиконституційним.

— Зарплата судді не може бути меншою 80 відсотків від окладу голови відповідного суду, щоб не було великої диспропорції, — веде далі Лилак. — Ця норма була видалена, і написано, що Кабмін визначатиме зарплату. Але ж ніхто не може гарантувати, що окремим суддям не буде зарплата більша у два-три рази, ніж іншим.

Зараз ви читаєте новину «"Регіонали" добилися поновлення суддівських привілеїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі