четвер, 01 березня 2007 17:46

Реформи в "Нашій Україні" збільшать вплив Віктора Ющенка

Автор: фото: Олександр ЧЕКМЕНЬОВ
  Ігор Кріль каже, що ”Наша Україна” готова до виборів уже сьогодні
Ігор Кріль каже, що ”Наша Україна” готова до виборів уже сьогодні

У "Нашій Україні" зараз активно відбувається зміна обласних лідерів. Переважно обирають людей, що віддалені від попередніх партійних фінансистів. Народний депутат Ігор Кріль, 45 років, перебуває у вирі цього процесу. "Нашоукраїнець" є давнім соратником нового голови ради партії та керівника Секретаріату президента Віктора Балоги. Кріль стежить, щоб на виборах не утискали права нових кандидатів.

Зустріч нардеп призначає в головному офісі НСНУ на вулиці Спаській, 37 у Києві. Цей будинок належить "нашоукраїнцеві" Олександру Третьякову. У великій кімнаті на другому поверсі меблі з коричневого дерева. В одному кінці приміщення — довгий стіл зі стільцями для засідань. У протилежному — невеличкий стіл, м"які крісла й диван, обтягнуті коричневою шкірою, з різьбленими поручнями та спинками. Ще є вишуканий камін із в"язкою дров і скляною загородкою від вогню. Народний депутат заходить з окремого входу й сідає на диван.


Навіщо так активно змінюють керівників регіональних організацій "Нашої України"?

— Люди на місцях самі визначають своїх лідерів. Наприклад, я був присутній на херсонській обласній конференції. Там був і Петро Порошенко. Але нашим завданням було лише забезпечити демократичність процесу виборів. Більше нічого.


Порошенко підтримував тодішнього голову Володимира Фіалковського, а ви стежили, щоб не порушили права іншого кандидата — місцевого губернатора Бориса Сіленкова?

— Я не знаю, чи справді Порошенко прибув, щоби відстоювати Фіалковського. Голосування показало, що люди більше довіряють Борису Сіленкову.


Чи бувають випадки, коли місцеві керівники намагаються уникнути заміни?

— Звичайно. Це нормально. Але заміни бояться ті, хто роботу завалив і починає різного роду маніпуляції, щоб залишитися на посаді. Десь близько до того був Херсон.


Чому зміни проводять лише зараз, а не рік тому, до виборів?

— На все свій час. Усе, що відбувається на землі, прописане на небесах. Мабуть, "Наша Україна" спочатку мала опинитися на третьому місці на виборах.


Хто може скласти конкуренцію Вікторові Ющенку на виборах голови партії?

— Якщо Віктор Андрійович дасть згоду очолити НСНУ, то конкуренції ніхто не  становитиме. Він — поза конкуренцією. У державі є три лідери, довкола яких обертається політика. І Ющенко один із них. Але в "Нашої України" є проблема, бо наш лідер — глава держави. Отож повинен бути десь посередині між усіма українцями. А "Наша Україна" повинна бути йому опорою. Тому ми дещо зв"язані у своїх діях. Думаємо насамперед про те, щоб не нашкодити державі.

Третьяков і зараз має вплив у партії

У Конституції записано, що президент не повинен займати будь-яких інших посад. З точки зору розвитку держави цей запис є пережитком. Раніше у президента було багато повноважень, і йому заборонялося очолювати партію. А тепер ситуація змінилася. Прем"єр сьогодні має більші повноваження і є головою партії. Голова Верховної Ради теж є головою партії. Тому й президентові потрібно таке право надати. Та остаточне рішення прийматиметься 31 березня.


Що краще — дострокові вибори чи співпраця з урядом Віктора Януковича ще чотири роки?

— Сьогодні юридичних підстав для таких виборів немає, але вони можуть з"явитися в будь-який момент. Може розпастися коаліція, створена нова. Зараз для "Нашої України" головне — це оновлення партії. Але якщо будуть вибори, то до них ми готові вже сьогодні.


Чому головний офіс "Нашої України" досі в будинку Олександра Третьякова, якого усунули від впливу на керівництво партією?

— Партія орендує будівлю у якоїсь фірми, не пам"ятаю її назви. Чи має вона відношення до Олександра Третьякова, неважливо. Та й, власне, Третьяков і зараз має вплив у партії. Більший чи менший, ніж раніше, мені важко сказати. Півроку тому я не брав участі у процесах так глибоко. Але його вплив сьогодні — позитивний. Він був одним з основних натхненників нової структури управління партією.

Нардеп розповідає про зміни, які планують внести до статуту на з"їзді 31 березня. Вони передбачають збільшення впливу почесного голови, яким зараз є Віктор Ющенко. Він пропонуватиме кандидатури на посаду голови "Нашої України", секретаря стратегічної ради та керівника контрольно-ревізійної комісії. Також скасують президії на всіх рівнях. За словами Ігора Кріля, зараз у президіях досить часто вирішують питання кулуарно.

Мова заходить про співпрацю "Нашої України" з БЮТом. Кріль згадує подолання вето на закон про Кабмін.

— Цей крок БЮТу був провокаційним. Після того вони побачили, що їх просто використали і ніхто не збирається голосувати за друге читання закону про опозицію. Тоді подумали, що вже треба сідати й працювати разом. І ми до цього також були готові.


Наскільки Тимошенко надійний союзник?

— Не можна говорити, що аж дуже ненадійний. Але розповідати, що все буде дуже добре, не беруся. Процес покаже.


Назвіть головні помилки Віктора Януковича за півроку роботи в уряді.

— У нього є одна, але фатальна помилка. Після того, як президент вніс його кандидатуру на посаду прем"єра, Янукович конкретно займається лише одним — перетягує на себе повноваження президента. Ця помилка призведе до поразки як його, так і Партії регіонів. У мене дуже багато друзів у Донецьку, бо звідти дружина. Так-от: там ставлення до Ющенка було негативним, але коли він вніс кандидатуру Януковича — змінилося. Пам"ятаєте біґборди про "фашистів" перед президентськими виборами? І донеччани їх сприймали. Януковича вони називають тільки Віктор Федорович. Так от, президента тепер вони називають теж Віктор Андрійович. Змінилося ставлення. А коли Янукович забирає повноваження, ті люди теж задумуються: "Навіщо це?". Іде об"єднання нації. І це — досягнення президента. Він переступив через образи, а Янукович цього не зробив.

Протягом розмови на мобільний нардепа кілька разів дзвонить голова Секретаріату президента Віктор Балога. Узгоджують робочі питання.


Ви працюєте з Балогою ще із 1990-х років. Хто ще входить до вашої команди?

— Василь Петьовка — мер Мукачевого, Олег Гаваші — губернатор Закарпаття, голова "Нашої України" в області — Іван Балога. Це основний кістяк команди. Навколо кожного з нас є люди, яким ми довіряємо.


Секретаріат президента зараз працює ефективніше, ніж за часів Олега Рибачука?

— Не сумніваюся. У мене було враження, що тоді не працювали взагалі.

Ігор Кріль каже, що став на чергу на отримання в Києві квартири. Мовляв, це правильно, коли депутати, які голосують за розподіл мільярдів, мають добре державне забезпечення. Інакше більшість із них утримуватимуть олігархи.

— У мене своя машина, бензин, телефон. Я сам плачу за все. У тому числі й за квартиру, яку винаймаю. Мені виділили в готелі "Київ" кімнату — я в ній жити не буду. Краще б мені виділили половину тих грошей, що платять за неї готелю "Київ". Мав би кошти на оренду квартири. Як людина не дозволю собі жити в тій конюшні. Вибачте за слово. Там радіо таке старе, як у Штірліца було.

1961, 10 травня — народився у Червонограді на Львівщині
1985 — закінчив механіко-технологічний факультет Львівського політехнічного інституту
1985 — інженер-програміст на заводі "Зміна"
1991 — директор малого підприємства "Свопінг"
1996 — заступник директора ТОВ "Барва"
2000 — перший заступник голови Закарпатської облдержадміністрації
2005 — в.о. заступника голови Закарпатської облдержадміністрації, голова державної податкової адміністрації в Закарпатській області
2006 — обраний народним депутатом від блоку "Наша Україна"
Одружений, має сина і доньку

Зараз ви читаєте новину «Реформи в "Нашій Україні" збільшать вплив Віктора Ющенка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі