четвер, 09 лютого 2012 06:15

Рада заборонила закривати сільські будинки культури

Автор: фото: Тарас Подолян
  Член депутатської групи ”Реформи заради майбутнього” (праворуч) вітає з 65-річчям Степана Давимуку з БЮТу в сесійній залі 8 лютого
Член депутатської групи ”Реформи заради майбутнього” (праворуч) вітає з 65-річчям Степана Давимуку з БЮТу в сесійній залі 8 лютого

Верховна Рада відмовилася зняти кримінальну відповідальність за статті, за якими засудили екс-прем'єра Юлію Тимошенко та звинувачують колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. Внести зміни до Кримінального кодексу 8 лютого пропонували "бютівці" Віктор Швець та Юрій Одарченко.

— У всьому світі чиновник несе кримінальну відповідальність тільки тоді, коли займався корупцією або отримав вигоду від свого рішення, — каже з трибуни 58-річний Віктор Швець. — Інакше це політичне рішення, й за нього не можна судити.

— Тимошенко не винна, її вина у суді не доведена, — додає Юрій Одарченко, 51 рік. — Нам закидають, що ми готуємо законопроекти під конкретних людей. Але це ніяк не стосується Тимошенко. Більшою мірою це стосується подій, які відбуватимуться після. А також ваших міністрів та вашого президента.

Опозиціонери енергійно аплодують.

— Не турбуйтеся за нас, — каже з місця "регіонал" Олександр Стоян, 68 років. — 2001 року ми пропонували ліквідувати цю статтю кодексу. Але ви відмовилися й, навпаки, хотіли посилити відповідальність посадовців.

За законопроект Швеця голосують 159 нардепів. Одарченка — 155. Для ухвалення необхідні 226. Після голосування у кулуари виходить "регіонал" Андрій Пінчук, 32 роки. У вівторок парламент підтримав його зміни до закону "Про військовий обов'язок та військову службу". Дозволили кандидатам та докторам наук не йти до армії, доки працюють за фахом.

— Великої кількості молодих науковців немає. Але ця норма буде їм заохоченням до отримання наукового ступеня, — пояснює. — Краще хай працюють головою, а не ногами.

У залі нардепи розглядають постанову члена групи "Реформи заради майбутнього" Павла Мовчана про мораторій на закриття державних і комунальних закладів культури в селах до кінця 2015 року.

— Закрили вже дуже багато, — виступає із трибуни під час обговорення "бютівець" 69-річний Володимир Яворівський. — У селах немає книгарень, кінотеатрів. Треба зберегти хоча б те, що лишилося.

— Постанова правильна, але головна проблема не в закритті, а у недофінансуванні, — підтримує його віце-спікер Микола Томенко, 47 років. — У сільських рад забрали право розпоряджатися грошима на фельдшерсько-акушерські пункти. Фінанси тепер розподіляють райради або облради. До ФАПів майже нічого не доходить. Треба змінювати систему фінансування.

Парламент підтримує постанову Мовчана 383 голосами.

Зараз ви читаєте новину «Рада заборонила закривати сільські будинки культури». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі