вівторок, 10 грудня 2019 07:35

Рада за 100 днів ухвалила 86 законів

Автор: REUTERS
  13 листопада у залі засідань Верховної Ради депутати пропрезидентської фракції ”Слуга народу” радіють ухваленню законопроекту про відкриття ринку землі в першому читанні. ”За” проголосували 240 парламентаріїв, ”проти” — 52. У центрі фото — заступник голови фракції Микола Тищенко. Раніше був ведучим і ресторатором. Міністр економіки Тимофій Милованов виступав за відкриття ринку під вигуки ”Ганьба!”
13 листопада у залі засідань Верховної Ради депутати пропрезидентської фракції ”Слуга народу” радіють ухваленню законопроекту про відкриття ринку землі в першому читанні. ”За” проголосували 240 парламентаріїв, ”проти” — 52. У центрі фото — заступник голови фракції Микола Тищенко. Раніше був ведучим і ресторатором. Міністр економіки Тимофій Милованов виступав за відкриття ринку під вигуки ”Ганьба!”

— Ми ухвалили 86 законів. Це приблизно на третину більше за наших колег у попередньому скликанні. Чи були помилки? Були. Чи були речі, які треба виправляти? Звісно, це теж правда. Але ми все робили публічно, у стінах Верховної Ради, а не дорогою між будівлею парламенту й Офісом президента, як це іноді відбувалося раніше, — говорить в інтерв'ю журналу "Новое время" голова Верховної Ради 36-річний Дмитро Разумков.

6 грудня парламент дев'ятого скликання відпрацював 100-й день. 47,3% українців довіряють Раді. Це результати листопадового дослідження соціологічної служби Центру Разумкова.

Народних депутатів дев'ятого скликання обрали 21 липня 2019 року. Вони сформували п'ять фракцій і дві депутатські групи. Монобільшість утворила фракція "Слуга народу" — налічує 254 депутати.

За 100 днів народні обранці зняли з себе недоторканність (закон набуде чинності з січня 2020-го. — ГПУ), запустили реформу прокуратури, уточнили процедуру імпічменту президента, затвердили бюджет на 2020 рік. Перезавантажили Державне бюро розслідувань, Національне агентство з питань запобігання корупції, Вищу кваліфікаційну комісію суддів (проводить конкурси на посади суддів, рекомендує їх призначити. — ГПУ). Удвічі скоротили кількість суддів Верховного суду. Попередньо схвалили відкриття ринку землі.

— Одні політики гордилися турборежимом, інші — в ньому звинувачували. Та за кількісними показниками ця Рада працює на рівні восьмого скликання, — говорить 46-річний Олексій Кошель, голова Комітету виборців України.

— Попередній парламент ухвалив 60 законопроектів за три перші місяці. Ця Рада — 72. Однак у цьому скликанні було на 10 пленарних засідань більше, тобто показники співмірні.

Попередній склад парламенту за три місяці зареєстрував 1831 законопроект. Його критикували, бо той вал документів мав ознаки законодавчого спаму. Зараз за три місяці — 1193 законопроекти.

Можемо відзначити різкий стрибок фінансового популізму. Частина зареєстрованих законопроектів надходять до Міністерства фінансів. Воно дає висновок про вплив законопроекту на дохідну чи витратну частину бюджету. Ми подали офіційний запит до Мінфіну й отримали вражаючий висновок. Від 29 серпня до 19 листопада міністерство надало 447 висновків, 236 із них визнавали законопроекти такими, що неможливо реалізувати. Тобто 53 відсотки законопроектів нереалістичні. Це хвороба популізму, яка щороку все більше прогресує. 2016-го Мінфін назвав нереальними до виконання 34 проценти законопроектів, 2017 року — 32. Ця цифра підвищилася до 53 відсотків.

Ще два негативні висновки. Практика голосування всліпу і низький рівень підтримки урядових законопроектів. Пріоритет номер один для парламенту — розробити спільне бачення законодавчої роботи. Другий — внутрішньопарламентська реформа, про яку всі забули.

3 депутатів зі складу виключила найбільша фракція парламенту "Слуга народу". Анна Скороход звинуватила владу в помсті за її голосування проти відкриття ринку землі. Каже, що через це правоохоронці затримали її чоловіка. Голова фракції Давид Арахамія ж заявив, що це колега пропонувала хабарі та лобіювала інтереси "олігархічних груп". Антона Полякова виключили за голосування всупереч позиції партії. Романа Іванісіва — після появи інформації про засудження за групове зґвалтування в середині 1990-х. Усі троє стали позафракційними. Також Рада дозволила арештувати народного депутата із групи "За майбутнє" Ярослава Дубневича. Його підозрюють у розкраданні понад 93 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «Рада за 100 днів ухвалила 86 законів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі