четвер, 31 травня 2007 18:47

Рада не прийняла виборчих законів

 

О 16.00 У середу Верховна Рада поновила свою роботу. Це був другий день, відведений президентом для ухвалення виборчих законопроектів.

Але спочатку спікер Олександр Мороз ставить на розгляд постанову про підтримку на посаді генпрокурора Святослава Піскуна та невизнання призначеного президентом Віктора Шемчука. За таке рішення голосують 257 депутатів від коаліції. Опозиція потроху починає розходитися. До трибуни виходить "бютівець" Олег Ляшко, 34 роки.

— Те, що ви робите, пане Мороз, це кидалово! — вигукує.

Мороз оголошує перерву. Вона затягується до 23.00. За цей час у Секретаріаті президента відбувається зустріч лідерів країни. Після цього проводять засідання фракцій.

— Усі компроміси досягнуті, — хриплим голосом говорить перед входом до зали лідерка БЮТу Юлія Тимошенко, 46 років.

У сесійній залі депутати від коаліції затягують розгляд законопроектів про імперативний мандат. За кілька хвилин до опівночі депутати від "Нашої України" одягають піджаки та збираються біля входу. Рівно в 00.00 — залишають залу. Мовляв, дія указу президента про призупинення указу про розпуск парламенту на два дні завершилася — Рада знову нелегітимна. Але "бютівці" залишаються.

Пане Мороз, це кидалово!

— Позолочена карета перетворилася на гарбуза. Уся фракція помаранчевих мишей розбіглася хто куди, — каже Ярослав Сухий, 56 років.

Розглядають закон про дострокове припинення повноважень депутата у разі, якщо він залишає фракцію. "За" голосує лише БЮТ. Рішення не приймається. Мороз закриває засідання.

Учора зранку президент Віктор Ющенко своїм указом продовжив ще легітимність Верховної Ради на один день.

О 10-й ранку сесійна зала заповнена майже вщерть. Перший віце-прем"єр-міністр Микола Азаров підходить до трибуни й каже, що Кабмін пропонує виділити 365 млн грн на фінансування виборів. Депутати від коаліції обурюються.

— Хто хоче виборів? Кому вони потрібні? — кричить "регіонал" Олександр Стоян, 63 роки.

Соціалісти й комуністи просять оголосити перерву. Після неї лідер Компартії Петро Симоненко пропонує розглянути законопроект про зміни до держбюджету лише в першому читанні. Опозиція проти.

— Ви валите всі домовленості, якщо не проголосуєте за цей закон, — каже "бютівець" Володимир Яворівський, 64 роки.

Верховна Рада таки приймає зміни до держбюджету лише у першому читанні. Лідер "Нашої України" В"ячеслав Кириленко пропонує лідерам фракцій зібратися на переговори. Мороз оголошує ранкове засідання закритим.

Зараз ви читаєте новину «Рада не прийняла виборчих законів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі