пʼятниця, 13 грудня 2019 05:16

П'ятого президента 23 рази викликали на допити

Державне бюро розслідувань 10 грудня відкрило кримінальне провадження за фактом можливої державної зради п'ятим президентом Петром Порошенком.

Про можливу зраду під час підписання в лютому 2015 року Мінських домовленостей заявив колишній заступник глави Адміністрації президента Януковича Андрій Портнов. У них ішлося про амністію бойовиків, проведення виборів в окупованих районах Донецької та Луганської областей, відновлення Україною контролю над кордоном з РФ, виведення російських збройних формувань, надання окупованим районам "особливого статусу".

"Портнов і Труба (керівник ДБР. — ГПУ) намагаються оголосити державною зрадою Мінські домовленості. Завдяки яким агресію РФ вдалося зупинити. А Україна отримала час і можливість для побудови армії", — написав у блозі Ігор Головань, адвокат Порошенка.

"Янукович посадив Тимошенко у в'язницю за сфабрикованими звинуваченнями. Тепер Зеленський, схоже, прагне зробити те саме", — написав у "Твіттері" колишній прем'єр-міністр та екс-міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт. А депутат Європейсь­кого парламенту у 2004–2019 роках Ребекка Гармс назвала розслідування тотальним абсурдом.

У пропрезидентській фракції "Слуги народу" провели внутрішнє голосування: чи готові депутати зняти недоторканність із колишнього глави держави, а нині народного депутата Петра Порошенка. Про це заявив нардеп Олександр Дубінський.

1 січня 2020-го депутати втрачають недоторканність, їх можна буде притягати до кримінальної відповідальності без згоди Ради.

Петро Порошенко фігурує у 13 кримінальних справах ДБР. Більшість — за заявами Портнова. Під час слідства допитали 562 свідки. Порошенко 20 разів не з'являвся на допит, приходив тричі.

Справи стосуються, зокрема, переходу українськими військовими кораблями до Азовського моря через Керченську протоку в листопаді торік. Тоді 24 моряків захопили в полон росіяни. Також звинувачують в ухилянні від сплати податків під час продажу заводу "Кузня на Рибальському" бізнесменові Сергієві Тігіпку. У допомозі втекти з України судді Миколі Чаусу, якого викрили на хабарі у $150 тис. Порошенка підозрюють у впливі на конкурс із добору членів Вищої ради правосуддя, втручанні в роботу Окружного адмінсуду міста Києва у справі Приватбанку, затриманні Міхеїла Саакашвілі й незаконному його переміщенні за межі України.

— У "Слуги народу" немає голосів, щоб зняти недоторканність із Порошенка, — каже політолог Віктор Таран, 41 рік.

— Проросійська група Коломойського, до якої входять Дубінський, Бужанський (Максим Бужанський має проросійські погляди, послідовний противник Майдану. Запропонував Раді скасувати закон про мову. Назвав журналістку "тупою вівцею". — ГПУ) намагається збурити фракцію. Загострити внутрішній розкол, який і так існує.

Депутатська недоторканність не скасовується з 1 січня, це великий міф. Вона залишається. У Кримінальному кодексі не скасували норми, що дозволять депутатам користуватися імунітетом.

Шанси на переслідування Порошенка майже нульові. Захід дав чіткий сигнал — цього робити не можна. Зеленському нагадують про Януковича. Такі справи сприймають як політичні. Для Зеленського це позначиться на політичній підтримці й надходженні наступного траншу МВФ.

Генпрокурор Рябошапка не вносить подання на скасування недоторканності з Порошенка. Він має прозахідну позицію, орієнтується на ЄС і США. Розуміє політичні наслідки для своєї репутації, якщо зробить це.

— Справа нагадує маячню. Мильна бульбашка, — говорить журналіст 52-річний Олекса Шалайський.

— Політичної логіки немає. Є бюрократична. Мабуть, дехто вважає, що так може показати свою прихильність до нового політичного режиму.

Всі розуміють, справа нічим не закінчиться. Офісу президента вона ні до чого. Швидше — у ній зацікавлена частина політичної еліти, яка має вплив на ДБР. Хочуть заробити на Порошенкові. Центр створення цих кримінальних проваджень пропонуватиме попередньому президенту заплатити — щоб позакривати їх і більше не псувати нервів.

Хоч би яким ідіотичним було провадження, ним завжди можна ускладнити життя. Від допитів до обшуків, які ні до чого не призводять, але забирають час.

Зараз ви читаєте новину «П'ятого президента 23 рази викликали на допити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі