понеділок, 21 травня 2007 17:30

Пшеничний називає себе камікадзе

Учора Конституційний суд мав оприлюднити своє перше рішення за останні дев"ять місяців. Роз"яснюючи закон "Про судочинство України", КС постановив, що президент не має права призначати суддів на адміністративні посади.

За це проголосувала мінімально необхідна кількість суддів — десятеро. Одна з них — Сюзанна Станік, яку Віктор Ющенко звільнив 1 травня. Кілька днів тому її поновив на посаді Кам"янобродський райсуд Луганська. Хоча указу президента про поновлення не було, Станік взяла участь у засіданні й проголосувала.

Судді заходять до зали із запізненням на 15 хв. Сідають на свої місця. Відсутні Володимир Кампо, Дмитро Лилак, Віктор Шишкін, Петро Стецюк та екс-голова суду Іван Домбровський. На засіданні головує 56-річний Валерій Пшеничний. Три тижні тому президент своїм указом і його звільнив із посади судді КС. Однак той самий Кам"янобродський районний суд призупинив дію президентського указу.

Пшеничний каже, що рішення щодо закону "Про судочинство" не можуть оголосити, бо під ним не підписалися двоє суддів. Додає, що після перерви суд розглядатиме другий, від 25 квітня 2007 року, указ президента щодо розпуску Верховної Ради в закритому режимі.

Під стінами суду ще зранку зібралися близько сотні прихильників Партії регіонів. Люди кладуть поліетиленові пакети на асфальт і сідають на них. Вони їдять морозиво і відмовляються розповідати, навіщо сюди прийшли. Кажуть лише, що вимагають справедливої роботи КС.

Станік взяла участь у засіданні й проголосувала

Пшеничний з"являється на прес-конференцію з аркушем паперу.

— Шановний, ви погано рахуєте — звертається він до журналіста, який дорікає, що в залі було 11 суддів, а для початку засідання потрібно щонайменше 12.

Пшеничний запевняє, що без кворуму судді не будуть ухвалювати жодних рішень.

— Сьогодні двоє суддів хворіють: Шишкін та Лилак, — додає він.

Пшеничний потирає чоло і зазначає, що обіймає посаду в.о. голови КС на законних підставах. Мовляв, не хоче цього, але змушений. Оскільки це передбачено законом "Про Конституційний суд". Адже раніше саме Пшеничний був першим заступником Домбровського.

— Якщо ви думаєте, що я з радістю виконую обов"язки голови суду, ви помиляєтесь. Зараз очолювати суд може тільки камікадзе, — розводить руками Пшеничний і усміхається.

Коментуючи звільнення за власним бажанням голови КС Івана Домбровського, його наступник говорить:

— Домбровський по-людськи попросив його звільнити. Він приніс папку зі своїми хворобами, — Пшеничний наголошує на слові "по-людськи".

Потім скаржиться, що державна охорона в КС намагалася не пустити його в будівлю.

— Я змушений був пройти на роботу по заявці, — обурюється Валерій Пшеничний.

Він припускає, що таку команду охороні дали з Секретаріату президента.

Згодом на засіданні Конституційний суд вирішує припинити розгляд справи про перший указ президента щодо розпуску Верховної Ради. Ющенко скасував його, коли підписав другий указ про розпуск.

Зараз ви читаєте новину «Пшеничний називає себе камікадзе». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі