четвер, 07 серпня 2008 17:50

"Прокуратура, міліція, суди — це акціонерні товариства"

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Колишній нардеп Олексій Данілов під час розмови у столичному кафе ”Калина” пив капучино
Колишній нардеп Олексій Данілов під час розмови у столичному кафе ”Калина” пив капучино

45-річний Олексій Данілов, депутат минулого скликання від Блоку Юлії Тимошенко, цього тижня повернувся з відпочинку. Із дорослими дітьми їздив до українських Карпат, Угорщини, Італії.

Зустріч Данілов призначає в столичному кафе "Калина". Воно належить його другу Михайлові Бродському. Там нещодавно зробили ремонт. Данілов замовляє собі капучино. Вимикає звук на мобільному і кладе його біля себе на диван.

— На італійському пляжі жодного магнітофона немає, жодної собаки чи сміття, — розповідає про свої враження від відпочинку. — Там є окремі місця, де можна сісти і поїсти. А у нас приходять на пляж, їдять і там же накидають. Подивіться, що твориться у Криму. А в італійців є закон, що це — зона відпочинку. І нікого не цікавить, чи ти хочеш слухати музику, чи ще щось.

Ви відійшли від політики?

— Ні, я спостерігаю за подіями, аналізую їх. Із кожним днем для мене стає все менше незрозумілих речей. Можу констатувати, що держави Україна не існує. Є територія та населення. Навіть народу немає. Керівники з"ясовують, хто кращий: Юля, один Вітя чи другий Вітя. Сьогодні сталося лихо, а вони бігають, задравши штани і стрибаючи на табуретку. Я був здивований нещодавньою заявою президента, коли він звинуватив у повені й місцеве населення. Мовляв, бачили, що вирубували ліс ночами. Але ж у кожному районі є прокурор, який за державні гроші тре штанці. Так, може, треба було спитати прокурорів Закарпаття, Івано-Франківщини: вони бачили, що вивозили ліс?

Керівники областей використають із розумом 5,8 мільярда гривень, виділені на подолання наслідків повені?

— Будуть латати дороги так, щоб за три копійки зробити на 100 гривень. Будувати державу поки що немає кому. У нас 46 мільйонів населення залишилося, й ми на кожному кроці волаємо про Голодомор 1933 року. А де поділися шість мільйонів за останніх 15 років? Немає ж нині Голодомору, хоча війна йде постійно — проти українського народу. Ми нарікаємо на Росію. Звичайно, вона не хоче, щоб хтось був сильнішим за неї. Так само немає бажання в Америки, щоб ми були самостійними. Але це треба українському народу та його еліті.

А ми кругом і в усьому програємо. Досі говоримо про другу державну мову, хоч від проголошення незалежності минуло 17 років. І не розуміємо: якщо є дві мови, то держави не існує. Ми не Швейцарія, ми — надто молода для цього держава, — каже Данілов і переходить на російську: — Общаться мы можем на украинском, русском или другом языке. Но если говорить о государственном, то он должен быть один. Двомовність — це перший крок до розділення. А далі використовують економіку, церкву. І ми пасемо задніх з усіх напрямків.

Але ж ваша рідна мова — російська.

— Спілкуватися мені чи комусь російською мовою ніхто не може заборонити. Але державною має бути українська.

У Партії регіонів заявляють, що вже домовилися з БЮТом про надання російській мові статусу державної.

— Якби в Партії регіонів займалися питанням другої державної мови, то давно зробили б це. Але в них тільки одне бажання — залишитися при владі. Тому вони домовляться і з БЮТом, і з комуністами, і з Литвином.

У попередньому скликанні ви були депутатом від БЮТу...

— У мене виважене ставлення до Тимошенко. Але біля неї зараз довірені особи Віктора Федоровича Януковича.

Хто саме?

— Наприклад, Олександр Фельдман (нині — нардеп від БЮТу, 2004 року був довіреною особою кандидата в президенти Віктора Януковича. — "ГПУ"). Ну що він їй може додати в Харкові? А на іншого "бютівця" Богдана Губського в прокуратурі — величезні томи. Хіба ніхто не знає, в кого київська земля?

Юлія Тимошенко каже, що взяла його на перевиховання.

— А Медведчук? Він — кум російському президентові Медведєву, і Тимошенко вважає, що з допомогою Медведчука зможе з ним про щось домовлятися. Але в Путіна та Медведєва на першому місці стоїть держава Росія. Вони чітко розуміють, що їм треба її будувати. Якби Путін цим не займався, Росії давно вже не було б.

Кучма віддав наш флот за копійки — за це можна спитати з нього?

Рано чи пізно буде дана оцінка всім цим речам. Зокрема і Вікторові Ющенку. Але була альтернатива: або Кучма лишається, або прийде Ющенко. Якби кандидатом у президенти був не Віктор Янукович, а Сергій Тигіпко, то останній став би президентом. Однак нам підсунули Януковича. Хіба не було зрозуміло, що це неоднозначна фігура і країна розколеться? Сьогодні ж Кучма виступає із Криму — учить нас жити! А взяти його зятя (мільярдера Віктора Пінчука. — "ГПУ"), який торік привіз у Київ Елтона Джона, а цього року — Пола МакКартні (британські співаки. — "ГПУ"). Усе це за наші гроші, які Кучма вкрав зі своєю бандою! А зараз вони називають себе меценатами.

Коли Данілов розповідає про Кучму, в кафе починає грати музика з кінофільму про італійську мафію "Хрещений батько". Політик це зауважує і усміхається.

Але жодних крадіжок не доведено.

— Після призначення мене на посаду голови Луганської обласної держадміністрації я прийшов до голови Фонду держмайна пана Чечетова щодо украденого сіверськодонецького азоту. Я запитав, як же це відбулося. Він сидить, у нього трусяться руки, й каже, що це був прямий наказ Кучми. І всі ці покази є в прокуратурі. А зараз Чечетов рядиться у праведники. Оце і є наша "еліта". Прокуратура, Міністерство внутрішніх справ, суди України — це акціонерні товариства. Якщо ти є їх членом, то всі питання можеш вирішити.

Президент не проти, щоб усе залишалося по-старому?

— Ющенко не розуміє, що йому робити.

Але ж він, мабуть, збирається балотуватися на другий термін...

— Нехай він буде президентом чи Юля. Головне — щоб була концепція розвитку держави. От після повені Генпрокуратура повинна була розібратися, хто в цьому винен. Це що, перша повінь? Пам"ятаєте, як Віктор Балога був міністром надзвичайних ситуацій, бігав по Закарпаттю й переконував, що все зробили так, що нічого подібного не станеться.

Наші люди не розуміють, наприклад, що таке бюджет. Думають, що в Києві є велика скриня з грішми, на якій сидять або Юля, або Ющенко. І цю скриню можна відкрити й щось із неї дати. Але ж ніхто не пояснює, що в тій скрині тільки те, що ми заробили. Зараз усього 11,5 мільйонів українців платять податок на прибуток. А де решта? У нас за кордоном працює більше 5 мільйонів людей. А їх тато, мама — в Україні. Пенсію вони в державі отримують? Так. А хто їм повинен заробити на пенсію? Діти ж не платять податків — вони поїхали на заробітки.

Як ці проблеми можна вирішити?

— Треба подолати моральну кризу. Кожен крок державного керманича повинен бути зрозумілим і в інтересах держави, а не приватних осіб. Якщо Бог посилає нам якісь іспити, то він у нас вірить. Для чогось нам показано Юлію Володимирівну, яка вона є. Це щоб ми стали сильнішими. Якщо нічого не робити, то Україна перестане існувати в нинішніх кордонах. Коли кілька місяців тому Косово відділилося від Сербії, то я сказав: на черзі Південна Осетія й Абхазія, а потім — Крим.

2017 року Чорноморський флот Росії звідти не піде?

— А куди він піде? З іншого боку — навіщо Росії Чорноморський флот? Чорне море — це ж калюжа, закрита Босфорською протокою. А наш флот Кучма віддав за копійки — за це можна спитати з нього? Не для розправи, а щоб було неповадно наступному президентові. Десять років правління Кучми — втрачені можливості для України.

А три з половиною роки правління Ющенка?

— Так само.

Наприкінці розмови ми вимикаємо диктофон. Данілов каже, що Віктор Ющенко зв"язав себе по руках і ногах таємними домовленостями з Кучмою, США й олігархами. Додає, що нині такі домовленості з усіма ними вибудовує Юлія Тимошенко — щоб стати наступним президентом. Зокрема йде на поступки Росії. Адже там є багато компромату на колишню "газову принцесу".

1962, 7 вересня — Олексій Данілов народився в місті Красний Луч Луганської області
1996 — закінчив Луганський педагогічний інститут
1994 — став мером Луганська
2000 — один із лідерів партії "Яблуко"
2004 — очолював Луганський штаб кандидата в президенти Віктора Ющенка
2005 — голова Луганської облдержадміністрації
2006 — народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко
Одружений, має чотирьох дітей і двох онуків

Зараз ви читаєте новину «"Прокуратура, міліція, суди — це акціонерні товариства"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі