вівторок, 25 грудня 2007 15:51

Призначення Богатирьової загострить політичну ситуацію

Призначення Богатирьової загострить політичну ситуацію

Призначення президентом Віктором Ющенком секретарем Ради національної безпеки та оборони "регіоналки" Раїси Богатирьової стало однією з найнесподіваніших політичних подій року, що минає. Не пригадується, коли б ще опозиціонеру віддавали одну з найпотужніших посад у державі, і не лише в Україні.

Народний депутат від Партії регіонів Василь Хара, 60 років, каже, що призначення Богатирьової стало неочікуваним і для неї самої, і для всіх "регіоналів". Зокрема й для Віктора Януковича.

— Цілком можливо, Раїса Богатирьова принесе користь на цій посаді, — каже він. — РНБО нарешті використовуватимуть згідно з законом. Однак не виключено, що команда президента спробує використати Богатирьову як противагу новому уряду. Щоб утихомирити нинішню прем"єрку Юлію Тимошенко в її надмірних, тепер уже президентських, амбіціях.

Василь Хара запевняє, що Богатирьова й далі залишатиметься в Партії регіонів та відстоюватиме її інтереси. Однак лідер Партії регіонів Віктор Янукович відреагував на призначення соратниці однозначно негативно. "Ми не можемо очолювати державні інституції, які реалізовуватимуть програми, що не співпадають із нашим баченням перспективи України", — цитує його слова прес-служба "Регіонів".

Балога та Колесніков створили другий центр влади у країні

За словами "бютівця" Володимира Полохала, 58 років, спочатку він сприйняв інформацію про призначення Богатирьової як жарт. Нардеп вважає, що нині вона має вийти з партії.

— Секретар РНБО повинен перейматися виключно питаннями національної безпеки країни, — пояснює Володимир Полохало. — Він не має вирішувати проблеми власної політичної сили чи її окремих представників. Це має бути позапартійна людина.

На думку директора українського філіалу Міжнародного інституту гуманітарно-політичних досліджень Володимира Малинковича, 67 років, нова посада Богатирьової лише підтверджує формування блоку між Секретаріатом президента та Партією регіонів. Передусім тієї її частини, що пов"язана з Рінатом Ахметовим.

— Віктор Балога та Борис Колесніков створили другий центр влади у країні, — каже політолог. — Це дуже небезпечно. Ситуація гостріша, ніж 2005 року, коли секретарем РНБО був Петро Порошенко. Тоді він та Ющенко представляли одну й ту ж саму політичну силу. Зараз фактично створено паралельний уряду інститут влади, де союзниками будуть президент та Партія регіонів. У країни не буде єдиного господаря. Із багатьох питань виникатимуть конфлікти.

Зараз ви читаєте новину «Призначення Богатирьової загострить політичну ситуацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі