Ексклюзиви
четвер, 21 січня 2021 05:16

Приборкати тарифи: Тимошенко стає на захист людей

Автор: Олександр ПРОКОПЕНКО
  Лідер партії ”Батьківщина” Юлія Тимошенко разом зі своєю командою у Верховній Раді запропонувала, як вирішити кризу з тарифами на газ
Лідер партії ”Батьківщина” Юлія Тимошенко разом зі своєю командою у Верховній Раді запропонувала, як вирішити кризу з тарифами на газ

Новий рік в Україні розпочався з масових протестів проти підвищення тарифів на комунальні послуги. Позиція людей категорична — "знижуйте тарифи, інакше не платитимемо".

Влада кожну проблему перетворює на кризу. Торік ми спостерігали парламентську, конституційну, бюджетну. Відсутність комплексного бачення й розуміння шляхів вирішення ситуації дратує та провокує людей на радикальні кроки.

Можновладці злякалися загальнонаціонального протестного руху, адже акції відбулися по всій країні — на Харківщині, Полтавщині, Миколаївщині, Прикарпатті, Закарпатті, Сумщині, Чернігівщині. Тому президент закликав уряд терміново щось придумати. Аби заспокоїти людей, вирішили анонсувати зниження тарифів на 30% і назвали ціну 6,99 грн за кубометр газу. Як вони рахували, на який період, що буде після карантину чи опалювального сезону — пояснити не спромоглися. Тому протести не вщухають. Відчуваючи обман і маніпуляції, люди перекривають дороги з вимогою реального розв'язання тарифної проблеми.

Побоювання пересічних українців недаремні, погоджується лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко. Вона не просто вказала, що тарифи несправедливо завищені, а публічно й детально розписала, як у стислі терміни знизити їх утричі.

План приборкання тарифної кризи від Тимошенко полягає в тому, щоб постачати населенню газ власного видобутку, ціна якого з урахуванням усіх надбавок сягатиме щонайбільше 2 грн за куб. А також можна забезпечувати українців газом із підземних сховищ, який закуповувався влітку за найнижчими цінами. Його вартість сягатиме не більш як 4 грн.

Долучатися до захисту українських родин Юлія Тимошенко закликала місцевих депутатів від "Батьківщини" та представників інших сил. Для цього треба невідкладно скликати позачергові сесії рад різних рівнів і вимагати від уряду впровадження озвученого антикризового плану — українці мають право отримувати газ із підземних сховищ за ціною закупки.

Такий підхід політичний експерт Костянтин Матвієнко назвав раціональним, а позицію лідерки "Батьківщини" — "відповідальною та державницькою". Із ним погоджується і політолог Валентин Гладких. Наголошує, що команда Тимошенко — єдина з позавладних сил не виконує роль "паразитарної токсичної опозиції".

Юлія Тимошенко на посаді прем'єра проходила подібні випробування. У 2008–2009 роках Україна потерпала від наслідків світової економічної кризи й епідемії свинячого грипу. Тоді завдяки професійності уряду тарифи для населення були вдесятеро нижчі, ніж сьогодні. Експрем'єрці вдавалося дотримуватися головного принципу — соціальної справедливості, тому навіть у важкі для економіки країни часи уряд підвищував виплати молодим і багатодітним матерям, бібліотекарям, шахтарям.

Тимошенко каже, що впоратися з кризою її урядовій команді допомогло те, що вони "втілювали в життя жорстку антикризову програму для збереження економіки, не слухали "порад" зовнішніх лобістів та усвідомлювали, що головне завдання влади — дбати про людей". Ситуація ускладнювалася тим, що урядову антикризову стратегію Тимошенко заважали впроваджувати — президент ставив палки в колеса уряду, а ухвалення ефективних антикризових програм блокувала більшість у парламенті, яка контролювалася Партією регіонів.

Сьогодні ж ніхто не заважає владній команді впроваджувати зміни. Однак їм бракує професійності та мудрості дослухатися до порад досвідчених колег.

Тарифи на газ можна відчутно знизити, переконаний політичний експерт Дмитро Корнійчук. На його думку, уряд мають очолювати "досвідчені та професійні політики-державники, а не дилетанти, які грабують народ". Адже навіть якщо владі вдасться на деякий час стабілізувати ситуацію з тарифами, вочевидь виникатимуть інші проблеми, вирішення яких вимагатиме професійного підходу.

Зараз ви читаєте новину «Приборкати тарифи: Тимошенко стає на захист людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути