вівторок, 30 листопада 2010 03:15

Президентові дають час до четверга

 

Зранку в понеділок біля виходу з метро Майдан Незалежності 49-річна Ніна Лук'янчук із Білої Церкви купує блакитний дощовик за 6 грн.

— Це останній. Більше немає. Всі розпродала зранку, — розводить руками продавщиця.

Лук'янчук одягає дощовика на дуту куртку і йде на вулицю, де підприємці протестують проти Податкового кодексу.

— Ми вийдемо в любу погоду. Нас уже нічого не зупинить, — каже. — Треба в це вірить.

Майдан заполонили парасольки та барвисті дощовики.

— Луганськ і Донецьк є? — чути зі сцени.

— Так! — відповідають у натовпі.

— Ганьба владі! Геть! Вето! — кричать зі сцени. —  Геть Тігіпка! Ми його підтримували, а він зараз каже, що не варто йти на компроміс із підприємцями. Ганьба! Хай негайно складе повноваження.

Мітингувальники гудуть у дудки, свистять, тарабанять пластиковими пляшками. З їхніх парасольок падає мокрий сніг. Дехто натягує поверх взуття целофанові пакети — щоб не замочити ноги.

У невеликому наметі реєструють підприємців з усіх регіонів. Погрітися заходить киянин 68-річний Андрій Гаврилюк.

— Щодня тут, — каже. — А чого вдома сидіти? Треба піддержувати. Я знаю, чим це все пахне. Знаю, що таке підприємництво. Пам'ятаю, коли на початку 1990-х ми їздили в Росію з "кравчучками". Нелегкий був час.

До розмови долучається киянка Галина Карпалюк, 72 роки:

— Якщо прижмуть підприємців, то і з нас будуть більше брати. А чому людей немає? Бо їм усе до лампочки. Думають, це тільки бізнесу стосується. Нічого подобного. Не треба вірити жодному слову Януковича. Це окупаційна московська влада прийшла. Обдеруть нас, як липку, і хода на своїх самольотах і параходах звідси. Треба, щоб вийшли мільйони людей і за сутки знести цю банду.

Між рядами розносять бутерброди. Люди розбирають їх за хвилину.

— Всє удобства, — сміється 45-річний Степан Коломієць із Миколаївської області. — Влада трохи налякана. Але наш народ нездатний. От Данилюк Саша, один із організаторів мітингу, хлопець нормальний. Але його вже інші відсторонити хочуть, бо він ніби радикальний. Кажуть, треба якісь там правочки в кодексі, і всьо. Але тут інакше не можна. Тут так і треба — гнати всіх до одного. Бо ж чисто бандитська влада.

Один із лідерів підприємців Олександр Данилюк розповідає, що, крім вето, треба вимагати відставки уряду й Верховної Ради. Його колега Оксана Продан говорить, єдина мета — накладання президентом вето. Чекатимуть до четверга, додає. Цього дня президент обіцяв сказати остаточне слово.

До неї підходить Ліля Юрчук. Торгує ювелірними виробами. Тримає листа від податкової Дарницького району Києва.

— Направили мені письмо, щоб я предоставила всі документи — чим займаюся, хто в мене працює. Якщо я в 10-денний строк не предоставлю, до мене нагряне перевірка. Це так начальник податкової Кнурьов пише, — дивиться переляканими очима на Продан.

Та бере в неї листа і кладе до портфеля. Обіцяє розібратися.

Майдан пенсіонерів буде небезпечнішим

Дві третини опитаних на сайті gazeta.ua готові вийти на новий Майдан.

— Великої різниці між інтернет- та соціологічною аудиторією немає, оскільки є загальне соціальне невдоволення ситуацією у країні. Якщо не існує політики в політичних інституціях, то вона починається на вулиці. Виникає політика нелегальна, — коментує політолог Вадим Карасьов, 54 роки. — Малий бізнес зумів так швидко згуртуватися, бо це люди з доходами. Мотивація в них — ці доходи захистити. Вони мобільні, бо їздять своїми авто. Оце робить Майдан бізнесу реальнішим від Майдану, скажімо, пенсіонерів. Але якщо влада дістане останніх, то їхні протести будуть значно небезпечніші за демонстрації підприємців.

Зараз ви читаєте новину «Президентові дають час до четверга». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі